Pratite nas

Sila je oružje slabih, nenasilje je oružje jakih

Ljudska prava

Sila je oružje slabih, nenasilje je oružje jakih

Fotografija: Wikipedija

Sila je oružje slabih, nenasilje je oružje jakih

Sretan vam međunarodni Dan nenasilja 2. listopad!

Slobodna Hrvatska je direktno-demokratska stranka koja je predvodnica političkog aktivizma danas u Hrvatskoj s preko 50 akcija u roku od godinu i po dana svog postojanja.

U svojoj borbi koristi se nenasilnim oblicima borbe. Drago nam je što sve više građana prepoznaje ovu našu borbu i aktivno nam se priključuje.
Ima građana koji nam poručuju da se ova borba može dobiti samo oružjem i nasiljem što odlučno odbacujemo.

Zašto smo odabrali nenasilje umjesto nasilje? Kao prvo, politička stranka Slobodna Hrvatska, koja je predvodnica Pokreta za slobodnu Hrvatsku, po zakonu ne bi mogla djelovati da potiče i prakticira nasilje. Čak i kad bi to bilo dopušteno rane iz rata su još uvijek svježe i pitamo se tko bi se s tukao, tko bi trebao ginuti, na koga bi pucalo i s kojim oružjem? Hrvatska policija nije naš neprijatelj kao niti svi ostali građani koji bi nam se mogli naći na putu kad javno izražavamo neslaganje s politikom. Oni koji kroje nenarodnu politiku i donose krive zakone i odluke su zaštićeni osiguranjem i zakonima, a oni koji misle da bi se nešto moglo riješiti nasiljem prema njima poručujemo da se radi o sustavu koji će opet nastaviti s istom politikom, čak i kad promijeni njene aktere. Dakle, potrebno je raditi na promjeni sustava i paradigme, a to se neće moći postići nasiljem.

Što nam onda preostaje? Masovnost nezadovoljnih građana i medijski „linč“je nešto što vladajuće sve više plaši. Prema statistikama aktivnog sudjelovanja građana u politici građani Hrvatske su na začelju u Europi s oko 5% politički aktivnih građana, dok je tak postotak u nekim europskim zemljama i do 25%. Zato je buđenje naroda kako bi ga se osvijestilo da je on suveren, jedan od najvažnijih naših zadataka, jer mu to jamči Ustav Republike Hrvatske čl. 1.

Na nasilje i druge oblike nepravde možemo reagirati na tri načina:

pasivno prihvaćanje, nasilnom obranom korištenjem fizičke sile, oružja i dr. ili nenasilnom obranom pomoću moralne snage na dostojanstven način kako bismo se izborili za svoja prava i prava drugih.

Filozofija nenasilja ne može se tumačiti kao izostanak opora i pasivnost. Mahatma Ghandi je isticao da nenasilje nije za kukavice, jer sudjelovati u nenasilnim akcijama bez oružja u ruci je hrabrost kad se bez straha prkosi nepravdi i bori se za istinu: „Sila je oružje slabih; nenasilje je oružje jakih.“ (Mahatma Gandhi). Ghandi je od nenasilnih tehnika najviše prakticirao građanski neposluh i bojkot. Nenasilje kao oblik borbe je način suočavanja s patnjom i bolom kako bi se ostvarila promjena u društvu. Martin Luther King je uz Ghandija najveći ideolog i borac putem nenasilja koji je ideju nepružanja fizičkog otpora crpio u Isusovoj propovjedi na Gori, kao i iz drugih izvora. Zato smo Ghandija i Martina Luthera Kinga prihvatili kao svoje uzore u borbi.

Čestitamo vam međunarodni Dan nenasilja koji je utemeljen na rođendan Mahatme Ghandija! Razvijajmo kulturu nenasilja i humanizma. Biti pasivan i biti po strani znači pasivno prihvaćati nepravdu. Budite aktivno nenasilni – pridružite nam se u našoj borbi za slobodnu Hrvatsku!

8 komentara

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Više u kategoriji Ljudska prava

Čitano

To Top