Pratite nas

Ne podržavamo slanje hrvatskih vojnika na rusku granicu

Fotografija: Flickr, Vlada RH

Nada Tušak

Ne podržavamo slanje hrvatskih vojnika na rusku granicu

Sa žaljenjem možemo konstatirati da Hrvati opet idu na ruski front. Dana 24. studenoga 2017. ukupno 182 pripadnika Hrvatske vojske, iz sastava bojne Tigrova i  Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, ispraćena su na rusku granicu u petrinjskoj vojarni ‘Pukovnik Predrag Matanović’ uz prisutnost potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damira Krstičevića i članova obitelji. Radi se o tzv. misiji ojačane prednje sigurnosti u sklopu NATO aktivnosti u Republici Litvi.

Iako je prema prvim informacijama predviđeno slanje 120 vojnika i 8 borbenih vozila Patria ova odluka je u međuvremenu promijenjena pa na granicu prema Rusiji odlazi 182 vojnika i 14 borbenih oklopnih vozila Patria. Smatramo da se ovdje radi o NATO-ovoj provokaciji prema Rusiji što bi nam kao jednoj maloj državi moglo donijeti nepotrebnu štetu.

Kao i prije 70-tak godina Nijemci su nam opet zapovjednici, opet je u pitanju ruski front i borba za tuđe interese. Niti imamo kakav razlog, niti je ovo dobar trenutak da se konfrontiramo s Rusima sada kad su se oni  vrlo aktivno uključili u raščišćavanje dugova s Todorićem i Agrokorom, kad očekujemo više fleksibilnosti i suradnje s njihove strane.

Inače odluka o slanju NATO-ovih snaga u baltičke države Litvu, Estoniju, Latviju te Poljsku, uz samu granicu s Rusijom, donesena je tijekom NATO samita u Varšavi održanog u srpnju 2016. s ciljem  kojeg su sami definirali, a glasi:“u svrhu ojačavanja istočnih granica saveza od mogućeg udara Rusije“. Dakle, radilo se o pretpostavci da nam prijeti udar od Rusije za što nemamo nikakve dokaze.

Naš uvjet za sudjelovanje je bio donošenje odluke u Saboru što je isti  ljetos potvrdio. Evo kako Ministarstvo  obrane Republike Hrvatske tumači važnost našeg sudjelovanja u ovoj operaciji:  „Ovo sudjelovanje u sklopu ojačane prednje prisutnosti komplementarno i s ambicijom Republike Hrvatske u izgradnji i održavanju vlastite međunarodne vjerodostojnosti i odgovornosti te bitno doprinosi daljnjoj izgradnji političkog i vojnog kredibiliteta Republike Hrvatske unutar NATO saveza, kao i povećanju interoperabilnosti Oružanih snaga Republike Hrvatske”.

Želimo našim vojnicima  da se živi i neozlijeđeni vrate u domovinu! Pozivamo sve miroljubive i antiratne čimbenike ovog društva da izraze svoje neslaganje s našim sudjelovanjem u ovom zveckanju oružja, kao i da se ispita nužnost našeg članstva u NATO savezu koji se više isprofilirao  kao prijetnja miru, nego kao graditelj mira u svijetu.

384 komentara

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Više u kategoriji Nada Tušak

Čitano

To Top