Pratite nas

Inicijativa Ovršni ustanak predlaže 14 točaka za izlazak blokiranih iz dužničkog ropstva

Fotografija: Slobodna Hrvatska

Ljudska prava

Inicijativa Ovršni ustanak predlaže 14 točaka za izlazak blokiranih iz dužničkog ropstva

Otvoreno pismo ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću Inicijative Ovršni ustanak objavljujemo u cjelosti: 

Ministre Bošnjakoviću,

ne možete sav teret duga blokiranih prebaciti samo na blokirane dužnike i njihove vjerovnike! Dug je moguće solidarno rasporediti i kvalitetno sanirati tako da se podjeli odgovornost za nastali dug na ovih 7 sudionika ovršnog procesa: na dužnike, vjerovnike, političare, FINA-u, lihvarske firme za otkup duga,  javne bilježnike i na odvjetnike.

1. Dužnici trebaju platiti realni, a ne lihvarski dug. Nakon revizije svih sumnjivih ovrha, pretvaranja preplaćenih zateznih kamata u glavnicu, otpisivanja troškova od strane FINE i javnih bilježnika na temelju upozorenja iz EU da javni bilježnici nisu sudovi i ne mogu donositi rješenja, nakon otpisa svih zateznih kamata, ako još uvijek postoji dug, u dogovoru s dužnikom ponuditi način namirenja preostalog duga. Važno je deblokirati ga kako bi mogao raditi i zarađivati za otplatu duga.

2. Vjerovnici trebaju snositi dio rizika zbog svoje pogrešne politike poslovanja. Ako ste do sada vjerovnicima gledali kroz prste zbog lošeg poslovanja i neisplate plaća, vrijeme je da i oni snose svoj teret duga. Tele operateri su u tržišnoj utakmici s konkurencijom olako ulazili u ugovorne odnose s osobama koje nemaju stalnog izvora prihoda i zato moraju preuzeti na sebe dio duga kojeg su generirali takvim poslovanjem. Banke i kartičari bi također trebali snositi rizik svoga poslovanja kao što to svuda u svijetu postoji i nedopustivo je da država, tj. porezni obveznici podmetnu svoje leđa umjesto njih.

3.Vlada Republike Hrvatske, Sabor i ostali političari trebaju snositi dio duga:

 • Jer su ustrajavali na niskoj cijeni rada i malim plaćama i mirovinama;
 • Jer su gradila glomazan i preskup državni aparat;
 • Jer je sebi dizali sebi plaće, kupovali novi vozni park i davali ostale pogodnosti;
 • Jer su pogodovali svojim sponzorima donoseći zakone njima u korist;
 • Jer su Zakonom o predstečajnoj nagodbi sanirali Todorićeve dugove i dugove drugih vlasnika kapitala i oštetili građane u visini od čak 120 milijardi kuna – neka sada saniraju i blokirane!

4.) FINA također treba snositi rizik jer je brojne ovrhe provela koji nisu bile na temelju vjerodostojne isprave. Osim toga ona je suvišna karika u ovršnom procesu koja je do sada provela preko 12 milijuna ovrha i ostvarila dobit na blokiranima koja se mjeri milijardama.

5.) Lihvarske firme za otkup duga kao EOS Matrix, B2 Kapital i ostale trebaju snositi rizik jer im se pogodovalo na štetu dužnicima, stavljajući ih u neravnopravan položaj što je protuustavno. Osim toga, registrirane su kao trgovačka društva pa je upitan njihov rad kao financijskih institucija što baca sumnju da se radi o protuzakonitom radu.

6.) Javni bilježnici i to oni privilegirani koji su dobili posao s ovrhama ostvarili su ogromnu dobit iako rade protuzakonito ovrhe jer nisu suci.

7.) Odvjetnici i privilegirana odvjetnička društva također trebaju otpisati svoja previsoka potraživanja jer im je Odvjetnička komora pogodovala previsokim odvjetničkih tarifama. Zar se javni bilježnici i odvjetnici nisu dovoljno obogatili na muci naroda? Vrijeme je da vrate ono što su previše uzeli!

G. Bošnjakoviću, zbog razornog učinka Ovršnog zakona donesite Zakon o odgovornosti političara koji će sankcionirati svakoga tko je digao ruku za štetne zakone kao što je Ovršni zakon i za njegove brojne nakaradne izmjene kojih je od sad bilo preko 20! Političari nas godišnje stoje 16,2 milijarde kuna ili 4,8% BDP-a! Treba im prepoloviti plaće,  ukinuti privilegije i službene automobile, treba im ispitati porijeklo imovine i oduzmiti svu imovinu čije porijeklo ne mogu dokazati. Zaposleni lokalni političari u gradovima, županijama i općinama koje se same ne mogu financirati, neka rade volonterski dok ne ostvare prihod koji će im osiguravati plaću. Ako ne subvencioniramo firme koje loše rade, zašto bismo subvencionirali loše političare?

Ne možete nikako zanemariti niti privatizacijsku pljačku i pretvorbu gdje se nestručnim kadroviranjem i nepotizmom, uništilo jako puno radnih mjesta, što je brojne građane dovelo u nemogućnost plaćanja dugova.

Gospodine Bošnjakoviću i Plenkoviću, zabranjujemo vam da šutke prelazite preko svih uništenih obitelji i izgubljenih života, iseljenih, deložiranih, osiromašenih, poniženih i oboljelih građana od stresa koji je u direktnoj vezi s učincima Ovršnog zakona kojeg ste vi, gospodo, donijeli! Vi jednostavno morate u najvećoj mjeri anulirati razorne posljedice Ovršnog zakona. Sve je to prouzročilo nametnuto im dužničko ropstvo!

Još prije tri mjeseca predlagali smo mjere za izlazak blokiranih građana iz dužničkog ropstva, a poslali smo ih ministru Bošnjakoviću, Vladi RH i medijima. Nažalost, niste se osvrnuli već ste ponudili svoje mjere koje ne rješavaju ništa bitno.

Inicijativa Ovršni ustanak predlaže ovih 14 mjera  za izlazak blokiranih iz dužničkog ropstva:

 1. Deblokadu računa svih fizičkih i pravnih osoba;
 2. Moratorij za sve ovrhe dok se ne provede njihova revizija, jer postoje osnovane sumnje da su mnoge ovrhe pokrenute na temelju nevjerodostojne isprave.
 3. Stavljanje postojećeg Ovršnog zakona izvan snage dok se ne donese novi, kako se ne bi gomilale nove štete djelovanjem postojećeg Ovršnog zakona, a do donošenja novog Ovršnog zakona vršila bi se nagodba između vjerovnika i dužnika.
 4. Upućivanje javnog poziva o nagodbi: Vlada RH upućuje poziv svima onima koji ne budu obuhvaćeni Zakonom o naplati duga fizičkih osoba da izvrše nagodbe o otplati duga s dužnicima koji su došli u poteškoće oko otplate duga po uzoru na navedeni zakon. Vjerovnici bi bili motivirani za nagodbu tako što bi im se reklo da će novim Ovršnim zakonom snositi dio rizika i troška, što će ih staviti u nepovoljniji položaj nego što su sada, a dužnici bi bili također motivirani jer će im se poručiti da ako ne pristanu na nagodbu bit će u nepovoljnijem položaju, jer će se čekanjem donošenja novog Ovršnog zakona dug se još više povećati.
 5.  Podmirenja REALNOG DUGA, koji se sastoji od 50 % od glavnice, otpis svih kamata, troškova FINE, javnih bilježnika i odvjetnika!  Troškove FINE, javnih bilježnika i odvjetnika nećemo platiti jer oni trebaju biti stornirani zbog naputka EU da ovrhe smije provoditi samo sud. Dakle, blokirani građani NE ŽELE PODMIRITI LIHVARSKI DUG, već samo REALNI DUG! Dužnik će se trebati nagoditi s vjerovnikom, tako što će se obvezati ugovorom da će u dogovorenom roku podmiriti realni dug na način kojeg je predložio i s kojim je vjerovnik suglasan (prodajom ili ustupanjem imovine kao protuvrijednost duga, gotovinom, uslugama i dr.). U slučaju nepostizanja nagodbe ili neispunjenja dogovorenog, sud će provesti prisilni postupak namirenja duga. Ovo bi se trebalo urediti i zakonski donošenjem Zakona o nagodbi ili Zakona o vansudskom podmiranju duga. I vjerovnici i dužnici koji se ne uspiju nagoditi ili prekrše nagodbu izlažu se dodatnom trošku zbog sudskog procesa koji neminovno slijedi, a troškove sudskog ravnopravno dijele vjerovnik i dužnik.
 6. Otpis svih zateznih kamata ovršenih i blokiranih s izuzetkom potraživanja građana prema građanima (npr. alimentacija i drugo) gdje se također može provesti nagodba u vezi otpisa zateznih kamata između dužnika i vjerovnika;
 7. Donošenje Zakona o naplati duga fizičkih osoba po hitnom postupku po uzoru na Zakon o naplati poreznog duga fizičkih osoba NN 55/13;
 8.  Donošenje Zakona o odgovornosti političara za donošenje štetnih zakona;
 9.  Pretvaranje zateznih kamata u otplaćenu glavnicu;
 10.  Zabrana svih deložacija iz jedinog doma do donošenja novog Ovršnog zakona;
 11.  Pravo provootkupa duga blokiranima pod istim uvjetima kao i firmama za otkup duga i oduzimanje dozvole za rad tvrtkama za otkup duga jer su registrirane kao trgovačka društva, a ne financijske institucije;
 12.  Promjena redoslijeda otplate duga tako da se prvo naplaćuje glavnica, zatim troškovi ovrhe koji moraju biti prepolovljeni i na kraju zatezne kamate, koje ne smiju prelaziti 50% glavnice duga;
 13.  Apsolutna zastara na dug nakon 5 godina provodi se automatizmom;
 14.  Priznavanje samo sudske ovrhe po naputku EU komisije da ovrhe može provoditi samo sud, a sve što je rađeno preko javnih bilježnika i FINA-e proglasiti nevažećim!

Redakcija Portala.sh prenosi stavove i tekstove koji otvaraju bitne teme za budućnost Republike Hrvatske.

40 komentara

40 komentara

 1. Danica

  6. srpnja 2018. at 14:52

  Konačno !Samo tko i kada će o tome raspravljati a kamoli usvojiti te krajnje goruće probleme ?I kako i koga utužiti sada ovaj čas :ako je npr .banka prodala svoje potraživanje kao razlučni vjerovnik(u stečaju) za kikiriki trećoj firmi ,koja će se jeftino dočepati vrijedne poslovne nekretnine(prijebojem) ,neka založna prava uništila i još ide u ovrhu obiteljske kuće u kojoj živi mnogočlana obitelj i još sa teže bolesnim djetetom???????????????Kome se obratiti??????????Na prijedlozima INAČE SVAKA ČAST. .

  • Nada Tušak

   24. srpnja 2018. at 12:36

   Uključite se u našu borbu. Pridružite nam se!

 2. Anonimno

  8. srpnja 2018. at 16:01

  Probajte se obratiti Centru za socijalnu skrb. Ovo s tim agencijama teško da će se što promijeniti dok HDZ ne maknemo s vlasti.

 3. minecraft

  4. listopada 2018. at 9:55

  A motivating discussion is definitely worth comment.
  There’s no doubt that that you should publish more about this subject, it might not be a taboo matter but generally
  folks don’t discuss such issues. To the next! Cheers!!

 4. minecraft

  5. listopada 2018. at 1:43

  I am regular reader, how are you everybody? This piece of writing posted at this site is truly good.

 5. minecraft

  5. listopada 2018. at 4:28

  It’s an awesome piece of writing for all the online users;
  they will get advantage from it I am sure.

 6. minecraft

  5. listopada 2018. at 17:53

  Unquestionably consider that that you said.
  Your favorite reason seemed to be at the web the easiest factor to consider
  of. I say to you, I definitely get irked whilst people think about concerns that
  they plainly don’t realize about. You controlled to hit the nail upon the top and also defined out the
  whole thing without having side-effects , folks could take a signal.
  Will likely be again to get more. Thank you

 7. minecraft

  6. listopada 2018. at 2:34

  Thanks for your marvelous posting! I quite enjoyed reading it, you’re a great author.
  I will ensure that I bookmark your blog and definitely
  will come back from now on. I want to encourage
  you to ultimately continue your great writing, have a nice evening!

 8. minecraft

  6. listopada 2018. at 16:24

  I could not refrain from commenting. Exceptionally well written!

 9. minecraft

  6. listopada 2018. at 19:10

  This design is steller! You most certainly know how to keep a reader amused.
  Between your wit and your videos, I was almost moved to start my
  own blog (well, almost…HaHa!) Excellent job. I
  really loved what you had to say, and more than that, how you presented it.
  Too cool!

 10. minecraft

  7. listopada 2018. at 20:05

  Good day! Do you know if they make any plugins to safeguard against hackers?
  I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked
  hard on. Any recommendations?

 11. minecraft free download 2018

  8. listopada 2018. at 13:22

  Greetings from Los angeles! I’m bored at work so I decided to check out your site on my iphone during lunch
  break. I enjoy the information you present here and can’t wait to take a look when I get home.
  I’m surprised at how fast your blog loaded on my phone ..
  I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, wonderful site!

 12. minecraft free download 2018

  8. listopada 2018. at 18:35

  Right here is the perfect webpage for everyone who really wants to find out about this topic.
  You understand a whole lot its almost hard to argue with you (not that I actually would
  want to…HaHa). You definitely put a brand new spin on a subject
  that has been written about for decades. Excellent
  stuff, just wonderful!

 13. minecraft free download 2018

  11. listopada 2018. at 11:01

  This post will assist the internet users for building up
  new web site or even a blog from start to end.

 14. tinder dating site

  16. listopada 2018. at 14:36

  Great post. I am facing many of these issues as well..

 15. minecraft secret free download

  18. listopada 2018. at 23:49

  Hey! I just wanted to ask if you ever have any problems with hackers?
  My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing several
  weeks of hard work due to no back up. Do you have any methods to protect against hackers?

 16. Health Benefits of Coconut Oil

  22. listopada 2018. at 23:13

  Wow, marvelous blog layout! How long have you been blogging for?
  you make blogging look easy. The overall look of your web site is magnificent,
  let alone the content!

 17. Coconut Oil

  24. listopada 2018. at 10:01

  I’m not sure why but this website is loading extremely slow for me.

  Is anyone else having this issue or is it a issue
  on my end? I’ll check back later and see if the problem still exists.

 18. Coconut Oil Benefits

  25. listopada 2018. at 0:15

  Hey! This is my first visit to your blog! We are a group of volunteers and starting a new initiative in a community
  in the same niche. Your blog provided us useful information to
  work on. You have done a marvellous job!

 19. Health Benefits of Coconut Oil

  27. listopada 2018. at 18:53

  Thank you, I have recently been looking for information approximately
  this topic for ages and yours is the greatest I’ve discovered so far.

  But, what in regards to the bottom line? Are you certain about the supply?

 20. Coconut Oil Benefits

  28. listopada 2018. at 2:43

  Simply want to say your article is as astonishing. The clarity to your
  publish is just cool and that i could suppose you’re an expert in this subject.
  Fine with your permission allow me to seize your feed to keep updated with forthcoming post.
  Thanks one million and please continue the rewarding work.

 21. http://twitter.com/descargar_hq

  2. studenoga 2018. at 11:29

  descargar facebook
  I just couldn’t leave your web site prior to suggesting that I really enjoyed the usual information a person supply for your guests?
  Is gonna be back continuously to investigate cross-check new posts descargar facebook

 22. quest bars cheap

  3. studenoga 2018. at 13:57

  I could not resist commenting. Very well written!

 23. quest bars cheap

  4. studenoga 2018. at 7:42

  great points altogether, you just won a emblem new reader.
  What would you suggest about your publish that you made some days in the past?
  Any certain?

 24. Quest Bars Cheap

  9. studenoga 2018. at 2:57

  It’s nearly impossible to find educated people in this
  particular subject, but you seem like you know what you’re talking about!
  Thanks

 25. Quest Bars

  9. studenoga 2018. at 13:52

  Hi, Neat post. There’s a problem together with your web site in internet explorer, may test this?
  IE nonetheless is the marketplace chief and a good portion of folks will pass over your great
  writing because of this problem.

 26. What Equipment is Needed for Sling TV

  10. studenoga 2018. at 5:55

  Hello to all, how is the whole thing, I think every one is getting more from
  this website, and your views are fastidious in favor of new
  visitors.

 27. Sling TV

  11. studenoga 2018. at 2:20

  Fantastic beat ! I would like to apprentice whilst you amend your website,
  how could i subscribe for a weblog web site?

  The account aided me a applicable deal. I were a little bit acquainted of this
  your broadcast offered brilliant clear concept

 28. Sling TV

  11. studenoga 2018. at 20:48

  Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.

  I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time
  and was hoping maybe you would have some experience with something like this.
  Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look
  forward to your new updates.

 29. Sling TV

  11. studenoga 2018. at 22:33

  You actually make it seem so easy together with your presentation but I to find this matter to be
  really something that I believe I’d by no means understand.
  It sort of feels too complicated and extremely wide for me.

  I am taking a look ahead to your next submit, I will try to get the cling of it!

 30. Sling TV

  12. studenoga 2018. at 12:33

  I am sure this piece of writing has touched
  all the internet people, its really really pleasant piece of writing
  on building up new weblog.

 31. What Equipment is Needed for Sling TV

  16. studenoga 2018. at 19:39

  I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog and was wondering what
  all is needed to get setup? I’m assuming having a blog
  like yours would cost a pretty penny? I’m not very internet smart
  so I’m not 100% sure. Any tips or advice would be greatly
  appreciated. Appreciate it

 32. What Equipment is Needed for Sling TV

  18. studenoga 2018. at 20:06

  I know this web site offers quality based content and other stuff, is
  there any other web page which provides such data in quality?

 33. What Equipment is Needed for Sling TV

  19. studenoga 2018. at 11:27

  Howdy! I know this is sort of off-topic however I needed to ask.

  Does running a well-established blog like yours take a large amount of
  work? I’m completely new to operating a blog but I do write in my journal daily.

  I’d like to start a blog so I can share my personal experience and thoughts
  online. Please let me know if you have any ideas or tips for brand new
  aspiring blog owners. Thankyou!

 34. What Equipment is Needed for Sling TV

  19. studenoga 2018. at 12:59

  My programmer is trying to convince me to move to .net from PHP.

  I have always disliked the idea because of the expenses.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on numerous websites for
  about a year and am concerned about switching to another platform.
  I have heard fantastic things about blogengine.net.
  Is there a way I can import all my wordpress posts into it?
  Any kind of help would be really appreciated!

 35. furtdso linopv

  19. studenoga 2018. at 16:36

  Some genuinely superb articles on this internet site, thank you for contribution. “Be absolutely determined to enjoy what you do.” by Sarah Knowles Bolton.

 36. What Equipment is Needed for Sling TV

  20. studenoga 2018. at 17:37

  Hi there are using WordPress for your blog platform?
  I’m new to the blog world but I’m trying to get started and create my own. Do you need any html coding expertise to
  make your own blog? Any help would be greatly appreciated!

 37. descargar facebook

  21. studenoga 2018. at 17:09

  This article is actually a pleasant one it helps new net
  people, who are wishing in favor of blogging.

 38. descargar facebook

  6. prosinca 2018. at 15:42

  Very shortly this web page will be famous amid all blog people, due to it’s
  nice articles or reviews

 39. furtdsolinopv

  9. prosinca 2018. at 11:49

  As soon as I observed this site I went on reddit to share some of the love with them.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Više u kategoriji Ljudska prava

To Top