Pratite nas

Anti – ruski pritisak NATO-a prema članicama EU

Fotografija: Pixabay

Ostalo

Anti – ruski pritisak NATO-a prema članicama EU

Autor teksta: Omar Minniti

Anti-ruski pritisak NATO-a i EU je primorao Slovačku, Republiku Češku, Cipar i Portugal da popuste. Za sada se uspješno opire jedino Grčka na čelu s Tsiprasom. Jedna za drugom europske vlade pokušavaju se suprotstaviti uraganu pokrenutom nakon false flag (lažne optužbe-dokazi) Skripala. Čak i rukovoditelji zemalja povijesno prijatelji Rusije, predvođeni snagama koje ne dovode u pitanje vodstvo Kremlja, ponovno redefiniraju svoju liniju pod jakim pritiskom NATO-a i EU-a.

Slovačka je jedina članica takozvane Višegradske skupine (što uključuje rusofobnu Poljsku, ali čak i zemlje koje se smatraju „pro-ruske” poput Mađarske i Češke) koje nisu deportirale niti jednog diplomata iz Moskve.

Prije nekoliko dana Peter Pellegrini je preuzeo ured premijera stavljajući fokus na razjašnjavanje talijanskih korijena. On je zamijenio Roberta Fica koji je podnio ostavku nakon ubojstva novinarke Jan Kuciak. Većina lijevog centra, sa “suverenim” i patriotskim stavovima, koja ga podupire, kao i njegove prethodnike. No, linija odnosa s Rusijom je doživjela nekoliko potresa. Zapravo, ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak poziva slovačkog veleposlanika u Moskvu na konzultacije. Ovo je prvi put da se to dogodilo u posljednjih dvadeset godina. Trenutačno nije objavljeno nikakvo protjerivanje, no mogućnosti postoje vjerojatnije nego što se ranije pretpostavljalo.

Još jedna zemlja koja je uvijek bila blizu Rusije, vezana tisućljetnim vezama, starim kulturalnim vezama, vjerskim i političkim tradicijama, prisiljena je napraviti djelomični korak nazad, radi se o Bugarskoj koja je pozvala svog veleposlanika da se vrati kući.

Isto vrijedi i za Portugal. Nema protjerivanja ruskih diplomata, ali ministar vanjskih poslova Lisabona, Augusto Santos Silva, najavljuje poziv emitenta koji je stacioniran u Rusiji. Zemlja je pod vodstvom lijevo-lijevo koalicije, zasnovanoj na Socijalističkoj partiji. Premijer Antonio Costa podržan je od strane Komunističke partije, Zelenih i lijevog bloka. Vlada se više puta izrazila protiv anti-ruskih sankcija i pozvala na normalizaciju odnosa s Kremljom. Ali i u ovom slučaju se osjeća težina vanjskih pritisaka.

Malta i Luksemburg istodobno su donijeli odluku. Toliko sinkronizirano da se budi sumnja na neku vrstu koordinacije između zagovaratelja “mekane linije” prema Rusima.

Još uvijek postoje oni koji se pokušavaju oduprijeti. Tsiprasova Grčka je među onim zemljama koje nisu usklađene s istodobnim protjerivanjem. Atena nije pozvala svog veleposlanika, iako se u narednih nekoliko sati ne može isključiti promjena.

Unatoč svim kritikama koje moraju biti upućene Syrizi u vezi katastrofalnog upravljanja vladom i prihvaćanja nepopularne politike anti-ljudi, kao i sramotne propuste u vanjskoj politici, posebno u odnosu na Izrael, mora se naglasiti da u Grčkoj nikada nisu postojale rusofobne grupacije. Baš kao što rusofob zasigurno nije njihov saveznik s desna, Grci su nezavisni i zasigurno zauzimaju jednu važnu poziciju po tom pitanju danas u svijetu.

Izaslanici Tsiprasa uvijek su se protivili EU sankcijama protiv Moskve, pa su ipak u konačnici glasovali za njih, ne koristeći pravo na veto. Vidjet ćemo što će se dogoditi ovaj put ako Grčka izvršna vlast uspije zadržati stav, tko zna, no kako situacija izgleda vrlo teško, ako ne i nemoguće, unutar granica koje nameće članstvo u NATO-u i Europskoj uniji. Kao što smo vidjeli s drugim vladama, unatoč svim dobrim namjerama i određenim minimalnim stupnjem samostalnosti gotovo da unutar tih imperijalističkih saveza ne postoji suverenitet, nacionalna neovisnost i multi-polarne neutralne vanjske politike kada Washington i Bruxelles tako zacrtaju.

S talijanskog preveo: Aleksandar Hadžalić

Preuzeto s: @Letsgiveahand

Nastavi čitati
Preporučamo

Redakcija Portala.sh prenosi stavove i tekstove koji otvaraju bitne teme za budućnost Republike Hrvatske.

Komentiraj

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Više u kategoriji Ostalo

To Top