Pratite nas

Borba s RBA zadrugama počinje

Ljudska prava

Borba s RBA zadrugama počinje

Prenosimo vam potpuni vremenski slijed traženja, odobravanja,  isplate kredita u štedno-kreditnoj zadruzi Raiffeisenbank S. Steffan-Jagerberg-Wolfsberg jednog gospodina čiji su podaci poznati redakciji ovog portala. Pročitajte i pogledajte što se sve radi ne bi li se dokopali nekretnine na lijepoj lokaciji u Čakovcu!

U kreditnom uredu u Čakovcu građanin je predao zahtjev za kredit gdje mu objašnjavaju da je to kredit u Raiffeisen banci Austria (kreditni ured više ne postoji). Objašnjeno mu je da će komisija iz Austrije doći na procjenu nekretnine i odobrenje kredita nakon procjene. Nakon otprilike dva mjeseca obavještavaju ga da dolazi njihova komisija na procjenu nekretnine. Kada su došli bili su u sastavu kao predstavnici banke August Walter, Ervin Neuwirt koji su došli kao predstavnici banke zaduženi za procjenu nekretnine i odobrenje kredita, predstavnica kreditnog ureda (podaci poznati uredništvu) te slovenski predstavnik koji se predstavio samo imenom. Nakon što je Ervin Neuwirt poslikao stan sa fotoaparatom za potrebe procjene nekretnine i provjere druge dokumentacije rečeno mu je da će mu se javiti kad i ako će mu biti odobren kredit i u kojoj visini te da će nakon toga svu potrebnu dokumentaciju (ovjeru ugovora, upis hipoteke i sve ostalo) rješavati preko odvjetnice koja ih zastupa.

Nakon nekog vremena slovenski posrednik javlja da je odobreno 40.000 eura te se gospodin javlja odvjetnici kao što je dogovoreno. Potpisuje se sve kod javnih bilježnika te njihova odvjetnica temeljem tih ugovora upisuje hipoteku na stan.

Javlja se slovenski posrednik za isplatu kredita i da će javiti točan datum kada će čekati gospodina u Sloveniji da ga odveze u Austriju na isplatu kredita. Tu je gospodinu prvi put rečeno da isplata ide u gotovini i da mora doći u Austriju i gotovinu sam nositi u Hrvatsku na što ne pristaje nego da se isplata izvrši na njegov tekući račun u Privrednoj banci. I dalje ga ubjeđuju kako je ova praksa normalna u EU. Da je u EU normalna isplata u gotovini te da gospodin ima ugovor o kreditu, a da na granici sve imaju dogovoreno i znaju o čemu se radi, te da neće imati nikakvih problema i da će slovenski posrednik biti sa gospodinom i on će sve srediti ako bi bilo kakvih problema. U ovome trenutku sve je već bilo potpisano i ovjereno te upisano založno pravo tj. hipoteka. Gospodin nema izbora, ali inzistira da slovenski posrednik novac donese u Štrigovu.

Novac je predan u Štrigovi gdje gospodin potpisuje isplatnice koje su bile u samo jednom primjerku, a na njegov upit gdje je moja kopija, rečeno mu je da imam ugovor i otplatni plan koji sam dobio, te je dobio isprintane uplatnice po ratama za plaćanje kredita u Austriji, a za plaćanje kredita u Sloveniji je dobio isprintani primjer uplatnice uz napomenu da samo kod plaćanja mijenja mjesec. Njihovo obrazloženje da su naknade u Hrvatskoj velike da je bolje ovako. Gospodin je također upitao gdje mu je polica osiguranja pošto je ugovorena i polica osiguranja koja je bila jedan od uvjeta za dobivanje kredita, te je rata kredita bila uvećana za ratu  premije osiguranja od 24 eura. Odgovoreno mu je da će policu osiguranja dobiti poštom te je tako i bilo nakon 20-tak dana ona stiže na adresu gospodina.

Pošto nije imao više potrebe svaki mjesec ići u Sloveniju otišao je u Raiffeisen banku kod nas i pokušao platiti ratu kredita kod nas no službenica u banci mu je rekla da mu se to ne isplati plaćati kod nas jer bi mu naknada po uplatnici bila oko stotinjak kuna. Gospodin je upitao kako to nije moguće na što mu je odgovoreno da to nije Raiffeisen banka nego franšiza njihovih štedno-kreditnih zadruga registriranih u Austriji te da ne zna kako gospodin može biti njihov član i kako je mogao dobiti kredit kod njih. Nakon ovih saznanja gospodin šalje mailom upit o tome no ne dobiva nikakav odgovor. Prepušten sam sebi pokušava sam istražiti. Saznanja su zastrašujuća. Gospodin otkriva mnoge prijevare koje su radili. Pita se i sam da li je prevaren? Sa svojim saznanjima šalje upit te traži objašnjenje od njih, a oni su mu ponudili plaćanje manje rate bez objašnjenja.

Na upite i dalje ne odgovaraju te gospodin ponovo šalje uz uvjet da će im prestati plaćati rate ako mu ih ne objasne. Ipak nastavlja plaćati onu manju ratu dok ne dobije objašnjenje. Umjesto objašnjenja oni su pokrenuli ovrhu tj. hipoteku i prije bilo kakvog rješenja na svojoj Internet stranici počeli oglašavati prodaju njegova stana. Gospodin im se ponovo javlja i pita za to, ali ponovo ne odgovaraju no maknuli su oglas o prodaji nekretnine sa svoje stranice.

U tom trenutku pokreću ovrhu. Gospodin preko odvjetnika nudi nagodbu, no bezuspješno. Oni traže od banke potvrdu da gospodin može dobiti kredit da vrati dug koji je ostao, a sve banke u kojima je bio kažu nije problem u dobivanju kredita, ali neka mu oni dostave koliko traže za zatvaranje kredita tj. za otkup stana od njih. Tu oni inzistiraju da banka njima dostavi da gospodin može dobiti iznos za koji bi se nagodili. Po tome je vidljivo njima nije cilj vraćanje kredita nego doći u posjed nekretnine!

U  dosadašnjem postupku tj. u rješenjima sa suđenja vidljivo je da oni tvrde da su pokušali dogovor sa gospodinom, ali bezuspješno. Ponovo njihove laži i obmane! Razne optužbe da mijenja iskaze i odvjetnike, a gospodin je bio prisiljen promijeniti ga zbog toga što je tadašnja otišla u javne bilježnike. Zanimljivo isto sebi ne zamjeraju i ne navode da su oni do sada promijenili tri odvjetnika koji su ih zastupali. Mnogo je tu spletki s njihove strane, a sve da se dokopaju nekretnine građana!

Gospodin će na sudu uz našu pomoć sve dokazati. Sve dokaze ima i u putovnici gdje se da nije išao po novac nego mu je donesen i isplaćen u gotovini, a nije prijavljen jer mu je isplaćeno negdje otprilike 37.000 eura od 40.000 koliko je iznos kredita, razlika su naknade koje se plaćaju za dobivanje kredita.

Kako je prenesen takav novac iz Austrije u Hrvatsku u ono vrijeme kad su još bile dvostruke granice i između Austrije i Slovenije i između Slovenije i Hrvatske ja ne znam to bi oni trebali objasniti, a ne gospodin. Sve to dokazati će na sudu!

Ova priča je prenesena u cijelosti da vidite što sve ljudi doživljavaju. I zato s ovim slučajem idemo u borbu. Ročište je 29.05. pratite razvoj situacije. Poduzet ćemo sve moguće mjere protiv umrežene ovršne mafije!

Komentiraj

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Više u kategoriji Ljudska prava

To Top