Pratite nas

Borba za slobodni Damask i Siriju još uvijek traje

Fotografija: Pixabay

Ljudska prava

Borba za slobodni Damask i Siriju još uvijek traje

Još uvijek nam stižu potresne slike rata iz Sirije. Dok svijet zapljuskuju informacije iz jednog jedinog plaćenog izvora sa sjedištem u Velikoj Britaniji, donosimo vam priču o stvarnim događanjima u Siriji iz pouzdanog izvora: od poznavatelja prilika u Siriji Orsata Juraja Spajića.

Sirijska vojska uz pomoć Tigrova to jest  elitnih postrojbi  uspjela je terorističku enklavu istočnu Ghoutu podijeliti u tri dijela. Istočna Ghouta od početka rata ugrožava normalan život stanovnika sirijske prijestolnice te je jučer u užem centru Damaska stradalo pet civila te 26 ih je ranjeno. Redovita je praksa da teroristi iz Istočne Ghoute nasumično granatiraju Damask u doba dana kada djeci završava škola ili se ljudi vraćaju kući s posla. Ti teroristi nažalost u zapadnim medijima nazivaju se eufemizmom pobunjenici dok zapravo na terenu se opće nimalo ne razlikuju od pripadnika Daesha to jest takozvane Islamske Države.

U istočnoj Ghouti nalazi se više terorističkih skupina poput Jaysh al-Islama koja je sponzorirana od strane Saudijske Arabije. Ostale terorističke grupacije koje se tamo nalaze su Ahrar ash-Sham, Faylaq al-Rahman, Hay’at Tahrir al-Sham. Hay’at Tahrir al-Sham je sirijski ogranak Al Qaide i ta grupacija također u zapadnim medijima se naziva pobunjenicima ili takozvanim borcima za demokraciju. Na jugu Damaska u palestinskom kampu Yarmuk nalazi se još jedna teroristička enklava u kojoj se pretežito nalaze borci takozvane Islamske Države koji se bore međusobno s drugim terorističkim skupinama kako bi se implementirao što stroži šerijatski zakon. Sve ukupno u Damasku se nalaze četiri terorističke enklave koje treba bezkompromisno neutralizirati i omogućiti stanovnicima Damaska normalan život.

Terorističke grupacije u istočnoj Ghouti civile drže kao živi štit i ne puštaju ih da pobjegnu u dijelove grada koje su pod kontrolom sirijske vlade i vojske. Neki uspiju pobjeći, ali to su rijetki i opasni slučajevi jer teroristi ubijaju svaki pokušaj napuštanja njihovog teritorija. Teroristi tamo civile tjeraju na prisilan red poput kopanja rovova i tunela koji povezuju cijelu istočnu Ghoutu.

U zapadnim medijima u zadnje vrijeme često slušamo o sirijskom granatiranju istočne Ghoute, o navodnim napadima kemijskim oružjem i svom ostalom popratnom propagandom kakva je i bila kada se oslobađao Alepo od terorista.  Pokušava se na razne načine demonizirati predsjednika Bashara i sirijsku vojsku i služe se onom starom izrekom ponovi tisuću puta laž i ona će 1001. put postati istina. Stoga ovih dana kada se budu oslobađali ostaci istočne Ghoute možemo očekivati propagandu poput preuveličanih brojeva stradalih civila te propagandu poput upotrebe kemijskog oružja. Vrijedi naglasiti da je zapadnim medijima izvor informacija o stradanjima u Ghouti Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR). SOHR je organizacija sa sjedištem u Velikoj Britaniji i u njoj se nalazi samo jedan čovjek i na platnoj je listi britanskih institucija.

Sirijska vojska uz pomoć svojih saveznika će uspjeti zaštiti Damask i uništiti preostale teroriste jer Damask mora biti slobodan isto kao i cijela Sirija.

 

Nastavi čitati
Preporučamo
129 komentara

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Više u kategoriji Ljudska prava

To Top