Pratite nas

GMO i političko licemjerje

Fotografija: Slobodna Hrvatska

Ivan Pokupec

GMO i političko licemjerje

Pandorinu kutiju su otvorili hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu koji su JEDNOGLASNO (dakle, iz svih stranaka) podržali zloglasni CETA sporazum, poznat i kao “mali TTIP”.

Svaki saborski zastupnik je na početku svog mandata prisegnuo da će štititi nacionalne interese i hrvatski narod. Ipak, svako toliko smo svjedoci masakriranju tih njihovih prisega, koje bi imale jednaku težinu ispisane na WC papiru.

Jedan takav tekst iskrenosti i dobrih namjera odigrao se u saboru jučer, 2. veljače 2018., tijekom glasovanja o IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O GENETSKI MODIFICIRANIM ORGANIZMIMA.

Što su genetski modificirani organizmi?

Za razliku od hibridizacije, u kojoj se kombinira genom jedinki iste vrste s ciljem da se kod potomaka dobiju pozitivne odlike obje oponašanjem prirodnih procesa, genetske modifikacije podrazumijevaju spajanje genoma koji u prirodi nikada ne dolaze u doticaj. Primjerice, utjecaj na genetsku sliku pšenice genima – štakora.

Dakle, radi se o protuprirodnoj, “frankensteinovskoj” manipulaciji koja se opravdava mitom o nemogućnosti prehranjivanja svjetske populacije ekološki prihvatljivom poljoprivredom.

Je li genetski inženjering opasan?

Neki stručnjaci tvrde da nije, neki da jest. Protuprirodan sigurno jest, kao i poguban po pravedno tržišno natjecanje. Naime, donedavni Monsanto (danas Bayer) ima patent na GM sjeme koje sadi gdje god mu se to dopusti. Kada njihovo sjeme prijeđe na susjedna polja, oni tuže vlasnike za povredu patenta i poljoprivrednicima uzimaju sve istodobno šireći svoje tržište i osiguravajući si monopol.

Pošto nitko tko se ne može samostalno prehraniti nije slobodan, radi se o modernom ratovanju u kojem se bez ispaljenog metka zemljama oduzima suverenitet i stavlja ih se u podređeni položaj. Nepregledna prostranstva Južne Amerike su već osvojena, tamo je izbor strašan i jednostavan: ili jedeš GMO ili gladuješ. Na redu je Europa.

A naši saborski zastupnici…

… kao i uvijek, neinformirani, nezainteresirani i preplaćeni za stranačko poslušništvo. Jučer su odbili amandman Mire Bulja kojim bi se zabranilo trgovanje robom koja sadrži GMO (razni slatkiši, napitci i hranidba za životinje), a zatim ostavili mogućnost za skorašnju legalizaciju sadnje GMO sjemenja i slobodno poslovanje Bayera i ostalih tvrtki naklonjenih toj tehnologiji.

Pandorinu kutiju su otvorili hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu koji su JEDNOGLASNO (dakle, iz svih stranaka) podržali zloglasni CETA sporazum, poznat i kao “mali TTIP”.

U Hrvatskom saboru su ga zajedničkim snagama ratificirali “lijevi” i “desni” iz svih stranaka i strančica, a istim suradničkim tempom su nastavili i jučer.

Pa su tako ruke za potvrdu GMO-a na našim policama bez posebnih upozorenja na etiketama podignuli razni “domoljubi”, “napredni”, “vjernici” i “humanisti”. Točnije, njih 90:http://itv.sabor.hr/video/Glasovanje.aspx?ID=8873

Zanimljivo, neki od najglasnijih kada je u pitanju hrvatski suverenitet i hrvatstvo općenito se jučer prigodno – nisu pojavili na radnom mjestu.

Foto: Slobodna Hrvatska

A što sada?

Slobodna Hrvatska već treću godinu zaredom organizirava Marš protiv Monsanta/Bayera u svibnju, edukacijske tribine i predavanja genetičara i biologa koji upozoravaju na drastične posljedice koje ova tehnologija može ostaviti na zdravlje i slobodu naroda. I to višestruko brojnijih od našega.

Niti najmanje se ne ustručavamo reći da svi oni koji sudjeluju u dopuštanju i promociji GM-a čine veleizdaju te bi trebali biti kazneno gonjeni. Na tome vrlo glasno inzistiramo već godinama te ćemo tako nastaviti i nakon idućih izbora kao parlamentarna stranka.

A kada Slobodna Hrvatska osigura većinu u saboru, pobrinut ćemo se da svaki saborski zastupnik snosi osobnu odgovornost za ruku koju (ne) podiže.

Komentiraj

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Više u kategoriji Ivan Pokupec

To Top