Pratite nas

HDZ DOM SMRTI: Živjeti i umrijeti u Hrvatskoj

Ljudska prava

HDZ DOM SMRTI: Živjeti i umrijeti u Hrvatskoj

HDZ DOM SMRTI: Živjeti i umrijeti u Hrvatskoj

ZADUŽITI HRVATSKU

Vlasta Tušek (rođ. Mihalić) je preminula 6 lipnja u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“. Tamo je dopremljena iz koprivničke bolnice „Dr. Tomislav Bardek“ s utvrđenom dijagnozom COVID-19. Zanimljivo, kao službeni uzrok smrti ove potpuno psihofizički funkcionalne 76-godišnjakinje s (do tada) čistim medicinskim kartonom navedena je „limfoproliferativna bolest“. Gospođa Tušek bi bila samo jedna od 15 žrtava koronavirusa iz Doma za starije i nemoćne Koprivnica, koji su mediji prozvali „Domom smrti“, da okolnosti njene smrti nisu prošarane nelogičnostima…

JEDNA POZITIVNA, DRUGA NEGATIVNA
Gospođa Vlasta provela je kompletno vrijeme mjera borbe protiv koronavirusa u sobi od 20-ak kvadrata s cimericom. Nisu izlazile, hrana im je bila dostavljana u sobu. Kada je dobila visoku temperaturu, gospođa Tušek se spakirala te pješke – bez pratnje djelatnika Doma (??!) – otišla na pulmološki odjel koprivničke Opće bolnice. Kada joj je dijagnosticiran COVID-19 premještena je u izolaciju. Zanimljivo, njena cimerica je na koronavirus, unatoč tjednima provedenim u istoj prostoriji – negativna.

NITKO NIŠTA NE ZNA
Djeca gospođe Tušek o odlasku njihove majke iz Doma nisu javili djelatnici istoga, niti su njen primitak u bolnicu javili iz bolnice. Oni su to saznali sasvim slučajno, jer je u koprivničkoj bolnici radila poznanica obitelji. Tako je Renato Tušek o svemu obaviješten na radu u Njemačkoj, gdje zarađuje za kruh sinovima kao samohrani otac te majci za mjesto u Domu za starije i nemoćne: o tome da mu je majka zaražena koronavirusom, o tome da je u bolnici i o tome da je nakon pogoršavanja zdravstvenog stanja hitno prebačena u Zagreb.

HITNO POKRADENA
U „Zaraznoj“ je zbog poteškoća s disanjem gospođa Vlasta stavljena na respirator. U subotu, 6. lipnja, joj otkazuju pluća, a zatim i bubrezi. Djeca bivaju obaviještena o njezinoj smrti.
Renato dolazi iz Njemačke u Dom po njene dokumente, kako bi mogao pripremiti pokop. Tamo dobiva kopiju stare osobne i obavijest da je to jedino od njenih osobnih stvari čemu se može ući u trag. Naime, kada je otpremljena za Zagreb iz njene bolničke sobe nestaje novčanik s dokumentima, mobitel, ženska torbica i medicinska dokumentacija. Naknadno su pronađene tek – naušnice. Gospođa Vlasta je zbog dijagnosticiranog COVIDA kremirana i pokopana 10. lipnja, a njen sin uspijeva tek blokirati njene bankovne račune i odjaviti pretplatu na broj iz nestalog mobitela.

POLITIČKA POZADINA
Rezime: Vlasta Tušek je bez pratnje išetala iz Doma u kojem je do sada, navodno zbog koronavirusa, umrlo 15 ljudi. Utjecajna HDZ-ova ravnateljica Vesna Križan daje ostavku i odlazi – u mirovinu. Nekoliko funkcija na gradskoj i županijskoj razini neometano zadržava.
Djecu nitko ne obavještava.
Gospođa Tušek se odgovorno javlja u bolnicu, koju vodi drugi utjecajni HDZ-ovac Mato Devčić. Od tamo ju hitno premještaju u Zagreb, nakon čega je žena bezočno pokradena.
Djecu nitko ne obavještava.
Vlasta Tušek umire s praznim medicinskim kartonom, a iza nje ostaje šokirana obitelj i – naušnice.

SMRT JEDNE OSOBE JE TRAGEDIJA, SMRT NJIH 15 JE STATISTIKA
Zlatko Česi je postupanje od Županije financiranog doma prijavio DORH-u nakon smrti njegove 88-godišnje majke. Kaže da su ljudi pomrli zbog neadekvatne reakcije nakon što su virus u Dom donijeli zaposlenici. Župan Koren, koalicijski partner HDZ-a, nema komentara. Renato Tušek tvrdi da su ga nakon cijelog cirkusa i zakašnjele reakcije, nakon svih smrti i drama koje je prošla njegova majka, pri dolasku u Dom dočekala – širom otvorena vrata. Dakle, situacija bi se mogla opisati ovako: parnim datumima su smrtno ozbiljni, a neparnima su bezbrižni.

USTIJU PUNIH BRANITELJA – PREKO RUBA PROVALIJE
Napomenuti ću, usput, da je Renato maloljetni dobrovoljac Domovinskog rata. Nije li mu se lijepo ova država s HDZ-ovim lokalnim moćnicima na čelu odužila?

Od majke koju je na odlasku u Njemačku ostavio potpuno zdravu se nije imao priliku ni oprostiti…

Redakcija Portala.sh prenosi stavove i tekstove koji otvaraju bitne teme za budućnost Republike Hrvatske.

Komentiraj

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Više u kategoriji Ljudska prava

To Top