Pratite nas

Hrvatsko pravosuđe neovisno je samo od prava, pravde i građana

Fotografija: Fotomontaža

Dino Vrandečić

Hrvatsko pravosuđe neovisno je samo od prava, pravde i građana

Uskoci i kadije

Hrvatsko sudstvo produžena je ruka politike i neovisno samo od prava, pravde i građana u potrazi za pravnom zaštitom.

Najnovija akcija USKOK-a i uhićenja dvojice sudaca teško će vratiti povjerenje građana u tzv.pravosuđe.
Ovako disfunkcionalno sudstvo, vitalni je interes režima. Režim ne može sebi priuštiti neovisno pravosuđe, povući logične poteze koji bi učinili sustav efikasnijim a pravdu još za života dostižnom, jer očito, u Hrvatskoj nema dovoljno mjesta za obje interesne skupine, za Vas, građane i za njih, režim. Netko tu mora izvući deblji kraj, a svi znamo i osjećamo tko već četvrt stoljeća izvlači deblji kraj.

Teško se oteti dojmu da je najnovija akcija USKOK-a još jedan u nizu igrokaza za javnost, ogorčene zbog sve očitijih i bezobraznijih ismijavanja zakona.

Od ovršnog kamatarenja najugroženijih pa sve do premijerskog šopingiranja u parlamentu, raznih Lexova koji nisu “lege artis” nego “lege mafia”, Horvatinčić-Šupe moralne perverzije itd.

Teatar apsurda, međutim, možda i nije toliko apsurdan, možda je samo malo naivno režiran. Predsjednica koja ogorčeno kritizira politiku vlastite stranke bez spomena te iste stranke i njene odgovornosti za stanje koje kritizira, teško da nekome može biti vjerodostojno,
kao što i akcija režima protiv sebe samog u najnovijoj akciji USKOK-a, može nekome biti uvjerljiva.

Naivno do bola, ali namjera je jasna i nije apsurdna već potrebna režimu i njemu bliskim umreženim strukturama u bijednom pokušaju stvaranja iluzije obračuna sa sveprisutnom korupcijom i to na mjestu gdje je korupcija najopasnija: sudstvu.

Čini se da u Hrvatskoj povjerenje služi samo da se grubo izigra! Daješ povjerenje političarima, vjeruješ u pravnu državu, trudiš se biti lojalan građanin, tako odgajaš i djecu, na kraju samo možeš razočarano konstatirati da si trebao na vrijeme otići iz Hrvatske i djetetu savjetuješ isto. Tražiš moral u crkvi, ali i tamo te dočeka sukob interesa i dvostruki moral, pokušavaš se povući u svoja četiri zida i tamo naći neku sigurnost ali tek onda imaš problem jer režim najviše voli ulaziti u tvoju kuću i iskomunicirati nove poreze, nova poskupljenja.

Pališ TV i gledaš pre, pre preplaćeni program režimske televizije, ali onda shvatiš da je informativni program tek neznatno informativniji od informacija koje dobiješ u turskim sapunicama i vezu sa realnošću tražiš u reality ljubavi na selu i sličnim emisijama.

Nitko ne tvrdi da povjerenje nije potrebno, povjerenje nam je danas potrebnije nego ikad prije, povjerenje u nas same, povjerenje u snagu zajedništva građana.
Povjerenje u režimske partije i njihove kvazidemokratske institucije, davno smo i potpuno izgubili i dobro je da je tako, ali povjerenje u nas same ne smijemo izgubiti nikad.

Biti na milost i nemilost režima jednosmjerna je i slijepa ulica i jedini je način, ali i krajnje vrijeme da prihvatimo našu odgovornost za stanje u društvu.

Presudili smo i osudili partije, njihove sponzore i njihove rođake, ali presuda se neće izvršiti dok ne postanemo odgovorni građani i ne kažemo jasno i glasno DOSTA, na ulicama i trgovima, njima u lice baš kako to radi Slobodna Hrvatska.

Shvaćajući smisao demokracije, svjesni da zakoni koje donose korumpirani i partijski kontrolirani suci i zakonodavci nisu zakoni koji obvezuju već tiranija koja prisiljava.

Inzistirajmo na politički neovisnom sudstvu jer nam jedino takvo sudstvo može garantirati pravdu, inzistirajmo , jer nemamo pravo odustati, jer odustati znači propasti. To je naša građanska dužnost koju u Slobodnoj Hrvatskoj od početka komuniciramo vjerodostojno i na strani građana, za građane, a protiv režima i njegovih trećerazrednih režija poput pravosuđa.

144 komentara

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Više u kategoriji Dino Vrandečić

To Top