Pratite nas

Humanisti stari gdje ste?

Dino Vrandečić

Humanisti stari gdje ste?

Nema zapravo ničega osobnog u ovom tekstu i nemam se potrebe ispričavati, jer politika jest javna stvar. Ono što je osobno, to su naše odluke, naši izbori prije nego postanu dio politike, odnosno javne stvari. Mnogi od nas, u životu su bili suočeni sa političkim izborima, bilo kao birači ili kao građani koji su htjeli aktivnije sudjelovati i doprinijeti u političkom smislu.

Kad sam ušao u stranku Slobodna Hrvatska, znao sam gdje dolazim. Nikad me nisu zanimale stranke u kojima bih mahao zastavicama iza velikog vođe i nadao se da ću i ja jednog dana biti nagrađen za svoju lojalnost. Ako mene želiš kupiti,  možeš, ali ne autima i vilama, tražim puno više, tražim Hrvatsku, pravnu i pravednu, zemlju u kojoj građani ostvaruju svoje potencijale, a ne samo kurve i mafijaši, kriminalci i lojalni partijaši. Ako mi to daš, imaš me, kupio si me i nitko od nas u Slobodnoj Hrvatskoj neće se prodati za ništa manje od toga. One koji su spremni prodati jeftino, koji su spremni prodati sebe i druge poput marve, uvijek sam smatrao defektnima, a njihove političke karijere, plodom karakternog poremećaja, a sustav u kojem uspijevaju, kanalizacijom, boleštinom…

U Slobodnoj Hrvatskoj, naišao sam na istomišljenike koji se sa mojim dijagnozama političkih patologija slažu i bore se bez rezerve protiv epidemije političke korupcije u svim njenim oblicima, jer SH je pokret otpora, a ne pokret robova. Suverenizam i humanizam, aktivna, a ne deklarativna borba na terenu, borba za najugroženije, borba protiv sustava koji nas sve ugrožava dok metastazira i guši ovu zemlju i narod.

Došavši u Slobodnu Hrvatsku, u želji da se bavim politikom, a ne politikanstvom, da doprinosim nečem smislenom i da ne budem samo pasivni promatrač propasti ove zemlje, posebno su me se dojmili neki članovi, razmjenjivali smo literaturu, ideje, mišljenja… ali kako više nisu tu čini se da praznina koju bi trebao osjećati ja i Slobodna Hrvatska nekako izostaje, čini se da je praznina otišla zajedno sa tim ljudima koji su u sebi prazninu oduvijek nosili.

Ostaje praznina kod starih suboraca u neodgovorenim pitanjima koja ih progone noću; Kako se njihov stameni humanizam zamijeni sa klasičnim politikanskim oportunizmom ? Kako se  suverenizam zamijeni sa populističkim floskulama ? Kako se intelektualizam zamijeni sa marketinškim trikovima ? I glavno pitanje: Kako sebe zamijeniti ?

Teško je pokrpati te praznine u ljudima koji mašu zastavicama iza vođa od plastike, koji kvantitativnim metodama mjere zakrpe svojih praznina koje više niti jedna zakrpa ne može zakrpati.

Komentiraj

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Više u kategoriji Dino Vrandečić

To Top