Pratite nas

Inicijativa Ovršni ustanak predlaže 14 točaka za izlazak blokiranih iz dužničkog ropstva

Fotografija: Slobodna Hrvatska

Ljudska prava

Inicijativa Ovršni ustanak predlaže 14 točaka za izlazak blokiranih iz dužničkog ropstva

Otvoreno pismo ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću Inicijative Ovršni ustanak objavljujemo u cjelosti: 

Ministre Bošnjakoviću,

ne možete sav teret duga blokiranih prebaciti samo na blokirane dužnike i njihove vjerovnike! Dug je moguće solidarno rasporediti i kvalitetno sanirati tako da se podjeli odgovornost za nastali dug na ovih 7 sudionika ovršnog procesa: na dužnike, vjerovnike, političare, FINA-u, lihvarske firme za otkup duga,  javne bilježnike i na odvjetnike.

1. Dužnici trebaju platiti realni, a ne lihvarski dug. Nakon revizije svih sumnjivih ovrha, pretvaranja preplaćenih zateznih kamata u glavnicu, otpisivanja troškova od strane FINE i javnih bilježnika na temelju upozorenja iz EU da javni bilježnici nisu sudovi i ne mogu donositi rješenja, nakon otpisa svih zateznih kamata, ako još uvijek postoji dug, u dogovoru s dužnikom ponuditi način namirenja preostalog duga. Važno je deblokirati ga kako bi mogao raditi i zarađivati za otplatu duga.

2. Vjerovnici trebaju snositi dio rizika zbog svoje pogrešne politike poslovanja. Ako ste do sada vjerovnicima gledali kroz prste zbog lošeg poslovanja i neisplate plaća, vrijeme je da i oni snose svoj teret duga. Tele operateri su u tržišnoj utakmici s konkurencijom olako ulazili u ugovorne odnose s osobama koje nemaju stalnog izvora prihoda i zato moraju preuzeti na sebe dio duga kojeg su generirali takvim poslovanjem. Banke i kartičari bi također trebali snositi rizik svoga poslovanja kao što to svuda u svijetu postoji i nedopustivo je da država, tj. porezni obveznici podmetnu svoje leđa umjesto njih.

3.Vlada Republike Hrvatske, Sabor i ostali političari trebaju snositi dio duga:

 • Jer su ustrajavali na niskoj cijeni rada i malim plaćama i mirovinama;
 • Jer su gradila glomazan i preskup državni aparat;
 • Jer je sebi dizali sebi plaće, kupovali novi vozni park i davali ostale pogodnosti;
 • Jer su pogodovali svojim sponzorima donoseći zakone njima u korist;
 • Jer su Zakonom o predstečajnoj nagodbi sanirali Todorićeve dugove i dugove drugih vlasnika kapitala i oštetili građane u visini od čak 120 milijardi kuna – neka sada saniraju i blokirane!

4.) FINA također treba snositi rizik jer je brojne ovrhe provela koji nisu bile na temelju vjerodostojne isprave. Osim toga ona je suvišna karika u ovršnom procesu koja je do sada provela preko 12 milijuna ovrha i ostvarila dobit na blokiranima koja se mjeri milijardama.

5.) Lihvarske firme za otkup duga kao EOS Matrix, B2 Kapital i ostale trebaju snositi rizik jer im se pogodovalo na štetu dužnicima, stavljajući ih u neravnopravan položaj što je protuustavno. Osim toga, registrirane su kao trgovačka društva pa je upitan njihov rad kao financijskih institucija što baca sumnju da se radi o protuzakonitom radu.

6.) Javni bilježnici i to oni privilegirani koji su dobili posao s ovrhama ostvarili su ogromnu dobit iako rade protuzakonito ovrhe jer nisu suci.

7.) Odvjetnici i privilegirana odvjetnička društva također trebaju otpisati svoja previsoka potraživanja jer im je Odvjetnička komora pogodovala previsokim odvjetničkih tarifama. Zar se javni bilježnici i odvjetnici nisu dovoljno obogatili na muci naroda? Vrijeme je da vrate ono što su previše uzeli!

G. Bošnjakoviću, zbog razornog učinka Ovršnog zakona donesite Zakon o odgovornosti političara koji će sankcionirati svakoga tko je digao ruku za štetne zakone kao što je Ovršni zakon i za njegove brojne nakaradne izmjene kojih je od sad bilo preko 20! Političari nas godišnje stoje 16,2 milijarde kuna ili 4,8% BDP-a! Treba im prepoloviti plaće,  ukinuti privilegije i službene automobile, treba im ispitati porijeklo imovine i oduzmiti svu imovinu čije porijeklo ne mogu dokazati. Zaposleni lokalni političari u gradovima, županijama i općinama koje se same ne mogu financirati, neka rade volonterski dok ne ostvare prihod koji će im osiguravati plaću. Ako ne subvencioniramo firme koje loše rade, zašto bismo subvencionirali loše političare?

Ne možete nikako zanemariti niti privatizacijsku pljačku i pretvorbu gdje se nestručnim kadroviranjem i nepotizmom, uništilo jako puno radnih mjesta, što je brojne građane dovelo u nemogućnost plaćanja dugova.

Gospodine Bošnjakoviću i Plenkoviću, zabranjujemo vam da šutke prelazite preko svih uništenih obitelji i izgubljenih života, iseljenih, deložiranih, osiromašenih, poniženih i oboljelih građana od stresa koji je u direktnoj vezi s učincima Ovršnog zakona kojeg ste vi, gospodo, donijeli! Vi jednostavno morate u najvećoj mjeri anulirati razorne posljedice Ovršnog zakona. Sve je to prouzročilo nametnuto im dužničko ropstvo!

Još prije tri mjeseca predlagali smo mjere za izlazak blokiranih građana iz dužničkog ropstva, a poslali smo ih ministru Bošnjakoviću, Vladi RH i medijima. Nažalost, niste se osvrnuli već ste ponudili svoje mjere koje ne rješavaju ništa bitno.

Inicijativa Ovršni ustanak predlaže ovih 14 mjera  za izlazak blokiranih iz dužničkog ropstva:

 1. Deblokadu računa svih fizičkih i pravnih osoba;
 2. Moratorij za sve ovrhe dok se ne provede njihova revizija, jer postoje osnovane sumnje da su mnoge ovrhe pokrenute na temelju nevjerodostojne isprave.
 3. Stavljanje postojećeg Ovršnog zakona izvan snage dok se ne donese novi, kako se ne bi gomilale nove štete djelovanjem postojećeg Ovršnog zakona, a do donošenja novog Ovršnog zakona vršila bi se nagodba između vjerovnika i dužnika.
 4. Upućivanje javnog poziva o nagodbi: Vlada RH upućuje poziv svima onima koji ne budu obuhvaćeni Zakonom o naplati duga fizičkih osoba da izvrše nagodbe o otplati duga s dužnicima koji su došli u poteškoće oko otplate duga po uzoru na navedeni zakon. Vjerovnici bi bili motivirani za nagodbu tako što bi im se reklo da će novim Ovršnim zakonom snositi dio rizika i troška, što će ih staviti u nepovoljniji položaj nego što su sada, a dužnici bi bili također motivirani jer će im se poručiti da ako ne pristanu na nagodbu bit će u nepovoljnijem položaju, jer će se čekanjem donošenja novog Ovršnog zakona dug se još više povećati.
 5.  Podmirenja REALNOG DUGA, koji se sastoji od 50 % od glavnice, otpis svih kamata, troškova FINE, javnih bilježnika i odvjetnika!  Troškove FINE, javnih bilježnika i odvjetnika nećemo platiti jer oni trebaju biti stornirani zbog naputka EU da ovrhe smije provoditi samo sud. Dakle, blokirani građani NE ŽELE PODMIRITI LIHVARSKI DUG, već samo REALNI DUG! Dužnik će se trebati nagoditi s vjerovnikom, tako što će se obvezati ugovorom da će u dogovorenom roku podmiriti realni dug na način kojeg je predložio i s kojim je vjerovnik suglasan (prodajom ili ustupanjem imovine kao protuvrijednost duga, gotovinom, uslugama i dr.). U slučaju nepostizanja nagodbe ili neispunjenja dogovorenog, sud će provesti prisilni postupak namirenja duga. Ovo bi se trebalo urediti i zakonski donošenjem Zakona o nagodbi ili Zakona o vansudskom podmiranju duga. I vjerovnici i dužnici koji se ne uspiju nagoditi ili prekrše nagodbu izlažu se dodatnom trošku zbog sudskog procesa koji neminovno slijedi, a troškove sudskog ravnopravno dijele vjerovnik i dužnik.
 6. Otpis svih zateznih kamata ovršenih i blokiranih s izuzetkom potraživanja građana prema građanima (npr. alimentacija i drugo) gdje se također može provesti nagodba u vezi otpisa zateznih kamata između dužnika i vjerovnika;
 7. Donošenje Zakona o naplati duga fizičkih osoba po hitnom postupku po uzoru na Zakon o naplati poreznog duga fizičkih osoba NN 55/13;
 8.  Donošenje Zakona o odgovornosti političara za donošenje štetnih zakona;
 9.  Pretvaranje zateznih kamata u otplaćenu glavnicu;
 10.  Zabrana svih deložacija iz jedinog doma do donošenja novog Ovršnog zakona;
 11.  Pravo provootkupa duga blokiranima pod istim uvjetima kao i firmama za otkup duga i oduzimanje dozvole za rad tvrtkama za otkup duga jer su registrirane kao trgovačka društva, a ne financijske institucije;
 12.  Promjena redoslijeda otplate duga tako da se prvo naplaćuje glavnica, zatim troškovi ovrhe koji moraju biti prepolovljeni i na kraju zatezne kamate, koje ne smiju prelaziti 50% glavnice duga;
 13.  Apsolutna zastara na dug nakon 5 godina provodi se automatizmom;
 14.  Priznavanje samo sudske ovrhe po naputku EU komisije da ovrhe može provoditi samo sud, a sve što je rađeno preko javnih bilježnika i FINA-e proglasiti nevažećim!

Redakcija Portala.sh prenosi stavove i tekstove koji otvaraju bitne teme za budućnost Republike Hrvatske.

Komentiraj

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Više u kategoriji Ljudska prava

To Top