Pratite nas

Jedna Istanbulska konvencija treba nam i za zaštitu od nasilja putem Ovršnog zakona!

Fotografija: Pixabay

Ljudska prava

Jedna Istanbulska konvencija treba nam i za zaštitu od nasilja putem Ovršnog zakona!

Već duže vrijeme  taoci smo neproduktivnih rasprava vezanih za Istanbulsku konvenciju, dokument Vijeća Europe koji za cilj ima spriječiti nasilje nad ženama i nasilje u obitelji. Istanbulska konvencija je neslužbeni naziv dokumenta pod nazivom Konvencija Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Budući da je prihvaćen u Istanbulu 11. svibnja 2011. udomaćen je taj naziv.  Ova konvencija ima status međunarodnog ugovora i time je pravno jača od nacionalnih zakona koji se trebaju uskladiti s njom nakon njene ratifikacije.

Temeljni preduvjet za društvo bez nasilja je postojanje pravne države, države u kojoj su svi pred zakonom jednaki, države u kojoj članovi političkih kriminalnih organizacija ne mogu svoje kriminalne poslove ozakonjavati kao što je slučaj s reketarenjem kojeg su nazvali Ovršni zakon.

Obiteljsko nasilje je posljedica disfunkcionalnog društva i nasilne politike u kojem se nasilje propagira kao zakon, a što je slučaj s primjerice Ovršnim zakonom. Nasilnici  u obitelji su i neki ministri i župani, a politika stranaka koju vode ne može se drugačije nazvati nego političkim nasiljem koje nas kao društvo fizički uništava o čemu svijedoči sve veći broj onih koji bježe iz Hrvatske pred tim istim nasiljem. Nedvojbeno se može naći poveznica između količine nasilja u obiteljima s nasiljem koje se provodi nad građanima putem Ovšnog zakona.

Slobodna Hrvatska osuđuje politikansku zloupotrebu ovako važne i osjetljive teme te njenu potpunu instrumentalizaciju kao još jedne ideološki pogodne teme razdora, a bez ikakve želje da se nasilju uistinu stane na kraj. Slobodna Hrvatska osuđuje svako nasilje ali se u isto vrijeme i aktivno bori protiv nasilniika i njihovog nasilja, shvaćajući da korijeni problema nasilnog ponašanja leže u teškim socijalnim i ekonomskim uvjetima.

Zato pozivamo sve da se uključe u borbu protiv sveopćeg nasilja, nasilja nad ženama, muškarcima, nasilja nad djecom, obitelji, nasiljem nad čitavom zemljom iz koje se bježi masovno, isto onako kako se bježi pred rukom nasilnika. Uključimo se u borbu protiv nasilja u samom korijenu.  Kriminalnom političkom i ekonomskom sustavu moramo stati na kraj svi zajedno kao društvo. Kad postanemo država bez kriminalnih organizacija i političkih nasilnika, tek onda ćemo imati društvo u kojem će svaki oblik nasilja biti krajnje neprihvatljiv i nezamisliv pa i nasilje putem Ovršnog zakona.

I na kraju napominjemo da ste slobodni imati svoj vlastiti stav prema Istanbulskoj konvenciji.  Zato vam preporučujemo da je sami pročitate. Dokument te konvencije na hrvatskom jeziku možete naći na ovoj internet adresi:

https://ravnopravnost.gov.hr/UserDocsImages/arhiva/images/pdf/Publikacija%20Konvencija%20Vije%C4%87a%20Europe%20o%20spre%C4%8Davanju%20i%20borbi%20protiv%20nasilja%20nad%20%C5%BEenama%20i%20nasilja%20u%20obitelji.pdf

Redakcija Portala.sh prenosi stavove i tekstove koji otvaraju bitne teme za budućnost Republike Hrvatske.

23 komentara

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Više u kategoriji Ljudska prava

Popularno

To Top