Pratite nas

Kolinda kritizira HDZ, a vodi istu politiku već godinama

Fotografija: Fotomontaža

Dino Vrandečić

Kolinda kritizira HDZ, a vodi istu politiku već godinama

Predsjednica putnica i pokajnica

Iskupljenje u Vukovaru

Predsjednica Grabar Kitarović još jednom je spakirala svoj ured i preselila u Vukovarsko-srijemsku županiju, jednostavno i elegantno kao da seli u Visoku ulicu, a ne na krajnji istok Hrvatske.

Predsjednica putnica i njena solidarnost sa građanima mnoge je iskreno dirnula, ali i moralno okrijepila spoznajom da i sam državni vrh plače iz svoje olimpske perspektive nad sve neizvjesnijom sudbinom naroda, dolje na obroncima Pantovčaka i Gornjeg grada.

Nažalost, za razliku od Pape putnika, Ivana Pavla II., predsjednica nam ne naviješta radosnu, već tužnu vijest.
Ono što je statičnom premijeru Plenkoviću atraktivno, predsjednici je izvanredno te bez imalo zadrške energično kritizira njegovu anemičnu politiku, pogotovo anemičan proračun koji neće značiti svježu krv za gospodarstvo i zadržati njene sugrađane u Hrvatskoj.

Poput Gadafija, koji se solidarizirao sa svojim sugrađanima i živio u šatoru sve dok svi ne budu imali vlastiti krov nad glavom, tako se naša predsjednica solidarizirala sa svojim podanicima te je ponovno udarila put noge kao što ga mi udaramo nemilice, doduše ne na istok već uglavnom prema zapadu.

Do kada ćemo tako seliti, jedni trbuhom za kruhom, drugi uredom za promocijom? Sve je, samo ne izvjesno. Ono što jest izvjesno, Hrvatska će još dugo biti atraktivna za život samo premijeru Plenkoviću, njegovoj Vladi te jednom malom povlaštenom kružoku oko HDZ-a. (kojeg, nota bene, predsjednica ne spominje, niti slovima niti brojkama koje su uvijek frapantne kad je HDZ u pitanju, da li se radi o broju iseljenih, ovršenih, blokiranih ili kad je riječ samo o pronevjerenom novcu ).

Putujuća se predsjednica u svojem govoru u Županji osvrnula na stanje u Slavoniji, povukla paralele koje su logične i trebalo ih je odavno povući, paralele koji su neki već odavno povukli, ali nisu dobili udarne termine u medijima već samo tužbe i medijsku blokadu.

Slavonija je ponovno ugrožena kao 91. Situacija je izvanredna i potrebne su mjere koje će zaustavit egzodus iz Slavonije koji sve više podsjeća na rijeke prognanika 91.,ali tu je svakoj sličnosti sa 91., kraj jer danas živimo na kraju 2017, i agresora ovaj put treba tražiti sa ove strane Dunava.

Bliži se još jedna tužna obljetnica vukovarske tragedije. To je dan kad tugujemo, ali i kad slavimo ponos i prkos koji nas je krasio u tim danima borbe za slobodu i budućnost. Ujedno, to je i dan kad treba izbjeći svako politiziranje i neumjesno prigodničarenje.

Sasvim je razumljivo da predsjednica tog dana treba biti u Vukovaru, prigodno, sa uredom ili bez njega jer njezino prisustvo u Vukovaru sigurno neće biti puka formalnost, protokol, niti je njezin mobilni ured pukom slučajnosti u Vukovarsko srijemskoj županiji ovih dana.

Predsjednica će zasigurno nastaviti sa svojom kritikom Vlade, one iste Vlade kojoj su na čelu isti oni koji su je kandidirali za predsjedničke izbore, koji su je financirali i kojima politički pripada od prvog dana svoje političke karijere.

Sigurno je da će u Vukovaru predsjednica povući paralelu današnje situacije u zemlji sa situacijom 91. Sigurno je da će ponoviti sve negativne trendove u ekonomiji i taksativno nabrojiti logične mjere koje se provode u uređenim zemljama, a u interesu građana i nacionalne ekonomije…, ali ono što bi bilo interesantno čuti jest da li predsjednica vidi nekakvu poveznicu između izvanrednog stanja u Hrvatskoj i politike HDZ-a? Da li će poput Pape diplomatično izbjeći spominjati aktere i govoriti samo o negativnoj pojavi, pozvati na rješenje problema bez da proziva odgovorne? Da li će HDZ bit spomenut kao stožerna stranka, organizator obrane 91., kojemu i danas treba vjerovati ili će u svojim paralelizmima HDZ prozvati kao najodogovornijeg krivca za izvanredno stanje u zemlji? Da li će spomenuti HDZ-ovu četvrtstoljetnu politiku korupcije, nepotizma, partitokracije, rasprodaje, beskrupulozne krađe, totalne nebrige za društvo, a potpune posvećenosti partikularnim i sasvim privatnim interesima?

Sa nestrpljenjem očekujemo obraćenje predsjednice na dan pada Vukovara. Treba vidjeti da li je kritičnost predsjednice puka politikanska taktika s kojom će se protestni glasovi iz HDZ-a preliti preko nje nazad u HDZ, te tako nastaviti kontinuitet politike iz šupljeg u prazno, ili je predsjednica uistinu iskrena pokajnica koja je potpuno svjesna da je bila član kriminalne organizacije i da je dan danas ekspozitura te iste organizacije ma gdje god ona i njezin ured bio.

51 komentar

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Više u kategoriji Dino Vrandečić

To Top