Pratite nas

KONOPLJA POLAKO DOBIVA ZELENO SVJETLO

Vijesti

KONOPLJA POLAKO DOBIVA ZELENO SVJETLO

Autor: Nedjeljka Lončar

Radi strogog Zakona upotreba konoplje dosad je bila ograničena samo na sjemenke, dok se ostatak uništavao. No zakon o izmjenama i dopunama Zakona o suzbijanju zlouporabe droga stupio je na snagu 25. travnja 2019. čime je poljoprivrednicima pojednostavljen i olakšan uzgoj industrijske konoplje. “Sada je moguće koristiti cijelu biljku industrijske konoplje u industrijske svrhe u građevinskoj, tekstilnoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji, industriji papira, autoindustriji te u proizvodnji biogoriva”, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Uveden je pojam industrijske konoplje, a to je veliki napredak. Kako objašnjavaju, izmjenama Zakona uveden je pojam industrijska konoplja pod kojim se podrazumijeva podvrsta konoplje (Cannabis sativa L.) s ukupnim sadržajem THC-a 0,2 % i manjim, čije sorte se nalaze na zajedničkoj sortnoj listi Europske unije i nije uvrštena u popis droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se mogu dobiti opijati. “Uzgoj industrijske konoplje pojednostavljen je ukidanjem sustava prethodnog odobravanja uzgoja konoplje. Umjesto toga uspostavljena je evidencija proizvođača industrijske konoplje i vodi ju Ministarstvo poljoprivrede. Pravne i fizičke osobe koje uzgajaju industrijsku konoplju dužne su se prije početka proizvodnje (sjetve) upisati u Evidenciju i u roku od 15 dana od dana nastanka promjene dostaviti Ministarstvu poljoprivrede promjene svih podataka koji se vode u Evidenciji”.

“Na traženje naših proizvođača krenuli smo u izmjene Zakona kako bismo im omogućili da industrijsku konoplju, koja je visoko dohodovna kultura, uzgajaju i koriste na način kao što to rade svi europski poljoprivrednici. U Hrvatskoj je 80-tak proizvođača koji industrijsku konoplju uzgajaju na oko 1.000 hektara, a od industrijske konoplje se proizvodi cijeli niz proizvoda od prehrambenih do kozmetičkih, a u mnogim segmentima zamjenjuje skuplje i ekološki neprihvatljive sirovine. Izmjenama Zakona otvorili smo nove mogućnosti proizvodnje, a dodatan plus bit će i smanjenje administracije i procedura koje su proizvođači do sada morali prolaziti svake godine“. Tako barem navode iz Ministarstva.

Nadalje, industrijska konoplja biljka je koja ima široki spektar primjene i može se koristiti u prehrambene, poljoprivredne, medicinske, farmaceutske, kozmetičke, veterinarske, građevinske, tekstilne, energetske i znanstvenoistraživačke svrhe. Ograničenja koja su ranije postojala i koja su dopuštala da se konoplja smije koristiti samo u svrhu proizvodnje hrane i hrane za životinje, domaće poljoprivredne proizvođače stavljala su u neravnopravan položaj u odnosu na proizvođače u Europskoj uniji. Dakle, i ovdje smo bili sve do sada zakinuti. No, naravno treba se držati pravila propisanih Zakonom. Zakonski je propisana kazna za pravne i fizičke osobe koje uzgajaju konoplju, a nisu prethodno upisane u Evidenciju, te za pravne i fizičke osobe koje nisu dostavile promjene svih činjenica i podataka koje se vode u Evidenciji u propisanom roku. Kazne iznose 20.000 do 50.000 kuna za pravnu osobu i od 1.000 do 10.000 kuna za fizičku.

Obrazac upisa u Evidenciju proizvođača industrijske konoplje dostupan je na web stranici Ministarstva poljoprivrede, a podnosi se u elektronskom obliku na e-mail adresu: uprava.poljoprivrede@mps.hr.

Ovim promjenama dobivamo puno, stoga to treba znati iskoristit, jer je veoma širok spektar upotrebe ove svete biljke. Otvorena su nam vrata konačno, posla će biti na pretek, ima zapuštenih polja koja se mogu obraditi i napraviti čudo toga kroz neko vrijeme. Nemali broj ljudi je čekao tu odluku i time će se stvari na poljoprivrednom području uvelike poboljšati. A naša zemlja vapi za konstruktivnim rješenjima i povoljnim promjenama. Iako je to malen napredak, nadamo se da će ovaj korak naprijed u budućnosti donijeti i konačnu legalizaciju ove biljke što će pomoći prije svega mnogim oboljelima koji su i ovoga puta na neki način izostavljeni.

Redakcija Portala.sh prenosi stavove i tekstove koji otvaraju bitne teme za budućnost Republike Hrvatske.

Komentiraj

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Više u kategoriji Vijesti

Popularno

To Top