Pratite nas

KONTROLIRANI PLURALIZAM JE JEDNOPARTIJSKI REŽIM

Dino Vrandečić

KONTROLIRANI PLURALIZAM JE JEDNOPARTIJSKI REŽIM

Nakon što su građani u velikom broju odstranjeni iz političkog prostora Hrvatske, nakon što su postali potpuno nezainteresirani i otuđeni od političkih procesa, politički život u Hrvatskoj postao je sve više privatna rabota, a sve manje javna stvar.

Pluralizam, demokratski izbori, sloboda govora, pravo na informacije, polazišne su točke svih demokratskih društava. Specifikum Hrvatske demokracije je u činjenici da imamo demokraciju sa vrlo malim udjelom demosa. Hrvatski pluralizam ima velik broj stranaka, doktrina, ideja, aktera itd., ali nedostaje mu demokratska supstanca.

Uzroci ovakvog stanja nisu u prije spomenutoj nezainteresiranosti građana, to je samo posljedica. Glavni uzrok kraha višestranačja u Hrvatskoj leži u tome što su se vladajuće strukture iz jednopartijskog režima odlučile za spašavanje i nastavak jednoumlja i faktičkog jednostranačja.

Kontrolirani pluralizam je jednostranačje.

Tako kontrolirani sistem više nije pluralan, nego jednopartijski, dok je pluralizam samo režirana farsa sa režimski podijeljenim ulogama, raznim Pernarima i Kolakušićima, mesijama koji nikad neće ugroziti jednopartijski sustav, ali će zato vrlo efikasno razvodniti pravu opoziciju i sabotirati pravi pluralizam.

To što njihovi nastupi nisu uvjerljivi te variraju od nebuloze do lošeg vica, nije prepreka da ostatak građana, koji još vjeruje u mogućnost promjene demokratskim putem, upravo u njima prepozna kakvu takvu nadu u očajnoj i nepravednoj realnosti sistemske korupcije i samovolje HDZ-a.

Nastavi čitati
Preporučamo
Komentiraj

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Više u kategoriji Dino Vrandečić

To Top