Pratite nas

Lex Šerif je još jedna u nizu HDZ-ovih svinjarija

Fotografija: Portal.sh

Damir-Kristijan Rogina

Lex Šerif je još jedna u nizu HDZ-ovih svinjarija

Strah od gubitka vlasti pokucao je HDZ-u na vrata i ovo su potezi očajnika pred kolaps da po bilo koju cijenu zadrži vlast, barem još malo.

LEX ŠERIF – kako ubiti demokraciju i volju većine.

Prošli tjedan je Vlada RH poslala nove izmjene zakona o lokalnoj samoupravi u Sabor na izglasavanje. Te izmjene sa punim pravom nazvane su “Lex Šerif”, jer promjene koje sadrže osigurat će isključivo HDZ-u i njegovim partnerima gradonačelnicima, županima i načelnicima veće ovlasti, a smanjiti iste vijećnicima.

HDZ je u ovakve promjene krenuo jer je shvatio da će već na prvom proračunu u preko 140 općina i gradova u RH najvjerovatnije pasti proračun i da će izgubiti vlast.

HDZ je slab i nema onakvu većinu kakvu je želio i prikazao, već je u većem dijelu RH plavetnilo koje je preplavilo RH na lokalnim izborima tu samo zahvaljujući koaliciskim partnerima koji su za HDZ slizak teren, pa je poziciju moći na lokalnom nivou potrebno dodatno osigurati.

Što nam donosi Lex Šerif?

Jedna od definitivno najvećih novosti su daleko veće ovlasti lokalnih “Šerifa” koji u ovom slučaju postaju mali diktatori i nedodirljivi te imaju daleko veće ovlasti od samog Vijeća.

Primjer koji se konstantno navodi u medijima je izglasavanje proračuna gdje čelnik lokalne zajednice koji daje proračun za lokalnu zajednicu, ako ga Vijeće ne prihvati ne ide ponovo na izbore već idu vijećnici.

Ovakvim izmjenama HDZ dokazuje da je njihovo shvaćanje demokracije takvo da pojedinac ima veća prava od većine. Samim tim osiguravaju kroz “Lex Šerif” vlast na lokalnom nivou sigurnu do idućih izbora bez obzira koliko je potencijalno lider te sredine toljaga i problematičan, te vodi sredinu u proprast.

HDZ-ov ministar Kuščević gurao je ove izmjene do Sabora i objašnjavao kako je ovo mjera zbog porasta populizma koji prijeti političkoj stabilnosti države, a tamo je sada palicu da se ove izmjene proguraju preuzeo HDZ-ov šef Sabora Jandroković kojemu kao da gori pod nogama da se pod hitno usvoje ove nove izmjene zakona, jer bi do kraja godine pola hrvatskih lokalnih samouprava moglo odbaciti proračune koje na stol stavljaju HDZ-ovi lider i partneri.

Strah od gubitka vlasti pokucao je HDZ-u na vrata i ovo su potezi očajnika pred kolaps da po bilo koju cijenu zadrži vlast, barem još malo.

Ovakav modus operandi imao je i Adolf Hitler prije drugog svijetskog rata da dođe na vlast i uvede diktaturu za koju svi jako dobro znamo kako je izgledala, a i kako je završila.

Društva u kojima pojedinac ima veće ovlasti od većine nisu demokratska i ako ovaj zakon prođe u hrvatskom Saboru Hrvatska javno napušta demokraciju i ulazi u diktaturu, pa bi u tom slučaju bilo korektno da se iz Ustava RH izbaci ili izmjeni Članak 1., te stranaka koje izglasaju ovaj zakon neka iz svojih imena i statuta zbace naziv DEMOKRATSKE.

USTAV RH – Članak 1.

Republika Hrvatska jedinstvena je i nedjeljiva demokratska i socijalna država.
U Republici Hrvatskoj vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu kao zajednici slobodnih ljudi i ravnopravnih državljana.
Narod ostvaruje vlast izborom svojih predstavnika i neposrednim odlučivanjem.

125 komentara

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Više u kategoriji Damir-Kristijan Rogina

To Top