Pratite nas

„MARŠ ZA BOLJU HRVATSKU“ KAO JEDNA SVIJETLA TOČKA OTPORA

Fotografija: Slobodna Hrvatska

Ekologija

„MARŠ ZA BOLJU HRVATSKU“ KAO JEDNA SVIJETLA TOČKA OTPORA

Priopćenje za javnost Slobodne Hrvatske i Inicijative Ovršni ustanak u vezi prosvjeda “Marš za bolju Hrvatsku objavljujemo u cjelosti:    

„Bolja Hrvatska je ona u kojoj obitelji imaju egzistencijalni osnov da prežive, bolja Hrvatska je pravna Hrvatska za razliku od ove koja je apsolutno nepravna, bolja Hrvatska je zemlja s budućnosti, bolja Hrvatska je zemlja ponosnih i uspravnih svih građana Hrvatske. To je bolja Hrvatska! Zato smo danas došli ovdje! A ovo što sad imamo je u suprotnosti s tim.“, riječi su Stipe Petrine na prosvjedu pod nazivom „Marš za bolju Hrvatsku“ koji je održan 26. svibnja 2018. u Zagrebu u Parku Franje Tuđmana, gdje se okupilo oko 150 građana.  Isti događaj je bio i u  Đakovu u Ulici Pape Ivana Palva II od 11 do 12 sati, gdje se okupilo njih oko 15. Glavne poruke ovog prosvjeda bile su: Zemlja se egzodusom sustavno prazni, a plodnu zemlju preuzet će bogate korporacije ili milom ili ovršnom silom po formuli: Ovršni zakon + Zakon o GMO = prazna zemlja za korporativni profit!

Organizator ovog prosvjeda je Slobodna Hrvatska uz podršku Inicijative Ovršni ustanak, Nezavisne liste Stipe Petrine, Inicijative „Stop asfaltnoj bazi u Donjoj Lomnici, Antikorupcijske fronte Hrvatska, Udruge Veronika Vere i Inicijative protiv ilegalnih RBA zadruga, a govore su držali Ivan Pokupec, Stipe Petrina, Danijel Galović i Damir – Kristijan Rogina.

Marš za bolju Hrvatsku se trebao održati prije tjedan dana  u sklopu Marša protiv Monstanta 2018. koji se ove godine održavao u 38 zemalja i 428 gradova širom planete Zemlje na nekoliko kontinenata. Nismo ga mogli održati 19. svibnja kad i ostali je nismo dobili lokaciju na Trgu Josipa bana Jelačića pa smo morali pristati na ovu lokaciji u Parka F. Tuđmana sljedeći tjedan. Najavu događaja koji smo poslali svim medijima gotovo nitko nije htio objaviti. Dok se u cijelom svijetu diže svjesnost o opasnosti od GMO- to u Hrvatskoj ova tema ima tretman trećerazredne teme o kojoj bi se trebalo šutjeti.

Budući da u Hrvatskoj danas imamo previše tema zbog kojih bismo trebali prosvjedovati, ovogodišnji Marš protiv Monstanta je imao naziv Marš za bolju Hrvatsku. Zato se ove godine osim za Hrvatsku u kojoj neće biti dozvoljen uzgoj i prodaja GMO hrane, marširalo i za Hrvatsku u kojoj neće postojati blokade računa građana i lihvarenje ovršenika, za Hrvatsku u kojoj je ukinuto dužničko ropstvo, za Hrvatsku efikasnog i nekorumpiranog sudstva, za Hrvatsku kvalitetnog zdravstva iz kojeg ne bježe liječnici i medicinske sestre, za Hrvatsku iz koje mladi ne bježe i gdje se rađa više djece, itd.

Danijel Galović je na kraju prosvjeda naglasio:  “Moramo zaustaviti pretvaranje našega  u tuđe kroz novu opasnost koja vreba iz Radne grupe za izradu novog Ovršnog zakona, koja u svom sastavu ima samo predstavnike vjerovnika, bez predstavnika dužnika, što nam je jasna poruka da će se opet pogodovati pojedincima da se enormno bogate  pretvarajući naše u svoje i to sve po zakonu!”

Nakon prosvjeda u spomenutom parku, kolona predvođena Danijelom Galovićem marširala je ulicama Zagreba uz pratnju bubnja. Kretali su se u pravcu HNK i Trga Josipa bana Jelačića.

Zašto je bio skroman odaziv građana na ova dva prosvjeda? Je li u pitanju lokacija, vrijeme, paralelno održavanje drugih prosvjeda, skupljanje potpisa, vojna parada, bojkot medija, eventualni propusti u artikulaciji i organizaciji događaja ili nešto deseto? Za zapaziti je da unatoč činjenici da je ¼ Hrvatske pod blokadom i u dužničkim ropstvom, unatoč činjenici da je jasno kao dan da neće biti nekih bitnijih promjena u Ovršnom zakonu kojeg spremaju zbog sastava radne grupe za njegovu izradu, unatoč činjenici da se zbog dužničkog ropstva Hrvatska i dalje prazni, moramo zaključiti da praktički ne postoji nikakav narodni otpor spomenutom osim ovog prosvjeda. Egzodus iz Hrvatske, bolje rečeno evakuacija Hrvatske, odvije se u potpunoj šutnji koju jedino paraju jecaji uplakanih roditelja koji se po kolodvorima opraštaju od svoje djece. Da bi to prestalo, kao što Stipe Petrina reče,  moramo stvoriti bolju Hrvatsku u kojoj obitelji imaju bolji egzistencijalni osnov za preživjeti, pravnu sigurnost, zemlju s budućnošću, zemlju uspravnih ljudi….. bolju Hrvatsku!

155 komentara

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Više u kategoriji Ekologija

To Top