Pratite nas

NA IZBORIMA JE SVE RELATIVNO, SAMO JE NAROD APSOLUTNO IZIGRAN!

Dino Vrandečić

NA IZBORIMA JE SVE RELATIVNO, SAMO JE NAROD APSOLUTNO IZIGRAN!

Sezona je izbora, konkretno onih za E.U.parlament, mada se po kampanji sudionika na izborima ne može prepoznati neka specijalna razlika u odnosu na bilo koje izbore u Hrvata. Zato ću i ja pisati o izborima kao takvim.

Sve dam, samo da prodam… nekako je i dalje omiljena izborna strategija, kako onih starih, tako i nekih novih lica na našem političkom pazaru. Na građanima je samo da izađu na birališta, a mi ćemo vam ostvariti snove. Neki novi te energičniji debitanti čak i obećavaju riješiti problem korupcije u 15 dana. Upravo divno! Politički upućeniji, siguran sam, ne bi ovakvo obećanje smatrali ništa manje iracionalnim od nekih konvencionalnijih obećanja o masovnim uhićenjima svih koji to zaslužuju, ali umjesto zatvora, borave u najudobnijim foteljama Hrvatske- onim saborskim i foteljama raznih institucija.
Slobodnu Hrvatsku to je ozbiljno natjeralo na razmišljanje da ćelavim biračima obećamo kosu.
Međutim, tržište za ovakvu ponudu čini se postoji. Šarene boje nerealnih obećanja, kod nekih stvaraju ovisnost, pogotovo nakon što smo svi zajedno njima izloženi tako dugo. Kod drugih stvaraju averziju prema politici i pokušaj bijega od politike koja nas nemilosrdno sustiže, jer htjeli to priznati ili ne, svi smo bića politike. Politika je mjesto u kojem se nalazimo kao i definirajući element naše stvarnosti.

Sve ovo je razlog da malo zastanemo i trezveno odmjerimo neke činjenice.
Megalomanske reforme onih opcija koje bi desetljeća korupcije ekspresno riješile u par tjedana, zahtijevaju apsolutnu podršku građana njihovoj opciji za početak.
Za ustavne promjene koje bi bile nužne da se ispune obećanja o, primjerice, reviziji pretvorbe i privatizacije, lustraciji, porijeklu imovine, itd… potrebno je imati i dvotrećinsku većinu. Postavlja se sad već opjevano pitanje Kako to? Kako ako je kriminalni režim kreirao takav izborni zakon koji pogoduje samo partiji i režimu te stvorio takve filtere sa izbornim jedinicama, D’Hondtovom metodom,APIS-om kroz koje može proći samo onoliko oporbe koliko se može uspješno kontrolirati od strane režima.
Nitko još od Tuđmanovih vremena nije imao apsolutnu većinu! HDZ je te svoje zlatne godine rata i poraća, ali i velikih očekivanja naroda, apsolutno iskoristio do maksimuma dizajniravši takvu Hrvatsku koja će biti samo za HDZ, eventualno i njihove kolege još iz vremena SKJ, danas poznate kao SDP, HNS i sateliti, koji su isto tražili dio kolača u zamjenu da glumataju oporbu.
Zakonodavstvo su podredili tajkunima i mafiji, stavili u svoj džep ono što su generacije stvarale, rasprodale strateške kompanije za deset-petnaest računa u stranim bankama, napravili sve ono što apsolutna vlast već može napraviti.
Danas je takva vlast sa apsolutnom većinom praktički nemoguća, ali to ne smeta trgovcima reformi i pravne države da se rasipaju sa obećanjima koja nemaju pokrića u stvarnoj podršci koju uživaju.
Cilj takvih kampanja je uvijek isti: iskoristiti potrebu ljudi za pravdom, te olakim obećanjima dobiti dovoljan broj glasova da prođu režimski filter te postanu dobro plaćeni i uhljebljeni ukras demokracije, baš kako su to uspjeli učiniti u MOSTU ili Živom Zidu, obećavajući apsolutnu promjenu u relativnoj političkoj stvarnosti.
Što od tih zidova, mostova i ostalih objekata danas imate vi? Procijenite sami.

Slobodna Hrvatska zato ne obećava takve stvari, nećete doći do obećane zemlje preko noći, jer je pustinja u kojoj lutamo velika i mračna.
Slobodna Hrvatska će zato objaviti broj kamatarske agencije, kao što je to učinio naš supredsjednik Galović ili ćemo zapaliti svijeće za žrtve Ovršnog zakona, podizati prijave protiv despotskih vlastodržaca, provocirati ih… Biti ćemo građani i ako treba vaša savjest. Zašto? Zato jer je to realno zato jer toliko možemo.
Ukoliko želite pravnu državu, zatvor za kriminalce, reforme i revizije… Ne zaboravite, nitko vam ne može pomoći u relativnoj stvarnosti hrvatske politike.
Apsolutnu moć imate samo vi, građani. Kad spas prepoznate u sebi samima, a ne u nekom trendovskom političaru sa punom vrećom obećanja, tek onda možemo imati Hrvatsku kakvu vam obećavaju.
Vi, građani morate izaći sami na ulice, a ne lažne mesije poslati u Europu ili sabor i očekivati da će vam oni donijeti nešto! Neće, jer sve što su htjeli,već su dobili samo što za vas tu više mjesta nema.

A do tada Slobodna Hrvatska vas čeka na ulici, a sa ulice idemo prema Saboru i uzimamo kontejnere sa sobom.

Čekamo vas.

Komentiraj

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Više u kategoriji Dino Vrandečić

To Top