Pratite nas

NAKON OVAKVIH OLUJA DOLAZIMO LI SVIJESTI O EKOLOGIJI ILI POSTAJEMO LI JOŠ GORI PREMA PRIRODNIM ZAŠTITNICIMA?

Ekologija

NAKON OVAKVIH OLUJA DOLAZIMO LI SVIJESTI O EKOLOGIJI ILI POSTAJEMO LI JOŠ GORI PREMA PRIRODNIM ZAŠTITNICIMA?

Planine kao VELEBIT, MEDVEDNICA, PAPUK, PSUNJ…..ŠUME nisu slučajno tu. Nije ih slučajno Bog stvorio. Šume su izvori kisika, spas od ljetnih vrućina, ali i spas od zimskih hladnoća.

Planine nisu ovdje da bi im se samo divili, slikali ili bacili koji selfi dok u 10 godina ih jednom posjetimo. One su tu sa svojim razlogom, negdje ćelave negdje obrasle šumom, a u većini mjesta bogate zdravim izvorima života vodom i kisikom, ljekovitim biljem.

I ukoliko čovjek kao mi Hrvati počnemo nesmiljeno uništavati šume na tim planinama i stvarati kamenjar kako bi netko se lakše osjećao daleko od kuće. E onda smo si omogućili da nas te planine pune šuma ne štite od oluja, teških hladnoća.

Svi znaju da su sve planine pluća čovjeka jer stvaraju sa svojim Eko sustavom onaj neophodni kisik za život ljudi. Što više uništavamo šume manje je kisika i stvara se prije svega staklenik. U tom stakleniku stvaraju se i klimatske promjene koje na kraju uništavaju i samog uništavača eko sustava čovjeka.

‘Priroda može živjeti bez čovjeka, ali čovjek ne može živjeti bez prirode!’ – I tu misao moramo imati stalno na umu. Zato umjesto da se borimo oko ustaša i partizana koji nam ne daju život, počnimo se što više brinuti o našem EKO SUSTAVU dok se sami nismo uništili ili istrijebili.

Žalosno da na prosvjed o zaštiti šuma i protiv prevelike eksploatacije dođe 50 ljudi, a na tamo nebitne stvari za nas 5000 ili 50 000. Kada dođe do guše čovječanstvu, a u ovom postu posebno Hrvatima kasno će biti za plakanje i žalopojke: ‘Trebao sam biti tamo i štititi svoju majku prirodu kada me je uporno zvala!’

Ovih dana Brazilski indijanci koji poštuju ono što su primili na zemlji od prirode putuju po europi kako bi se zaštitila od uništavanja Amazonska šuma koja je izvor kisika za cijelu kuglu zemaljsku i čovječanstvo. Kada ih vidite na TV nemojte im se nasmijati već se zabrinite nad svojom i sudbinom svoje djece što im ostavljate u nasljeđe. Indijanci su svojim budućim naraštajima ostavili u budućnost čistu prirodu, a što mi ostavljamo?

I na kraju više je važnije zasaditi jednu sadnicu drva nego li kupiti jednu kutiju cigareta. Ovo vam samo pokazujem koliko vas sada malo košta zdravija i ekološki bolja budućnost, a koliko ste u biti puno udaljeni od te zdrave budućnosti…

Autor: Tomislav Martek

Nastavi čitati
Preporučamo

Redakcija Portala.sh prenosi stavove i tekstove koji otvaraju bitne teme za budućnost Republike Hrvatske.

Komentiraj

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Više u kategoriji Ekologija

Popularno

To Top