Pratite nas

Ne bi nas čudilo da kriminal u Agrokoru na kraju plate blagajnice u Konzumu

Gospodarstvo

Ne bi nas čudilo da kriminal u Agrokoru na kraju plate blagajnice u Konzumu

Fotografija: You tube

Ne bi nas čudilo da kriminal u Agrokoru na kraju plate blagajnice u Konzumu

Još od pomalo mutnjikavih vremena samoupravnog socijalizma kada je Ante Todorić robijao zbog nekog manjka novaca ili hrvatstva, kako u kojoj verziji priče, polako se stvarala legenda o Agrokoru, legenda o tvrtki za proizvodnju cvijeća i sadnica.

Legendom su opjevani herojski čini tijekom pretvorbe i privatizacije za vrijeme Domovinskog rata, kojom rabotom je Antin sin Ivica postao vlasnikom onog što je bilo društveno tj. naše.

Agrokor je tako s vremenom postao nakupina kreditima kupljenih udjela u tvrtkama PIK Vrbovec, Belje, beogradskoj tvrtci IDEA i Dijamantu iz Zrenjanina, Vupik, Agrolaguna, Tisak, Distributivni centar Sarajevo, Frikom, Sarajevski kiseljak, Primorje, Alastor, Jaska vino, Pik Vinkovci, Ledo, Silos-mlinovi, Bobis, Solana Pag, Zvijezda, DIP Turopolje, Jamnica, Agroprerada.

Fokusirat ćemo se na ono i onaj period u kojemu ni Porezna uprava nije htjela službeno išta znati, dakle na zadnjih 10 godina.

Period u kojemu mali dobavljači pod kreativnim poslovnim planovima financiraju Agrokor, a Agrokor tko zna koga, period u kojem se šuška o nelikvidnosti i o neplaćanjima, ali u kojemu se za 550 milijuna eura kupuje Mercator, perioda u kojem vanjsko blještavilo Konzumovih reklama uspješno prikriva trulež poslovnog modela koji vodi u krah.

Godinama je u maniri težeg ovisnika o kreditima forsiran jedan te isti poslovni model koji je imao samo jednu manu, ako se stane s akvizicijama i kreditima, sve pada kao kula od karata.

Zadnji poznati kreditni aranžman Agrokor uzima od Rusa, a idila se naprasno prekida pojavljivanjem u javnosti Ruskog veleposlanika u vojnoj odori načičkanog epoletama s više nego jasnim stavom “Njet” za nove kredite.

Sada dolazi onaj javnosti najzanimljiviji, ali i tako konspirativni dio; tajni sastanci članova Vlade RH i vodstva Agrokora, e-mailovi i sms-ovi, uprizorenje i aktivacija Lex Agrokora te “grand finale” ulazak Ivice Todorića gazde od Agrokora u blogerske vode nakon strateškog napuštanja rezidencije tj. Kulmerovih dvora.

Naivno bi bilo govoriti da se nije znalo da se kuha, znalo se, znali su i Porezna i Vlada, ma svi su znali a znali su i Rusi.

Jedino što Rusi nisu znali da bi se balkanska slavenska bratija usudila i pokušala izigrati njih Ruse, to im jednostavno nije palo na pamet, očekivali su lagano i zakonito preuzimanje resursa otprilike jednako lako kao što su isti resursi stečeni tijekom pretvorbe i privatizacije.

No,  Agrokor je bio kasica prasica, a novac ostavlja tragove, tragove koje je valjalo zametnuti te tu dolazimo do aktualnog trenutka kada bivši ministar policije iznosi želje premijera o izbjegavanju uhićenja Ivice Todorića čime opasno insinuira da je cijela drama oko smjene ministara i promjena u Vladi RH bila upravo i radi Agrokora.

Kako god bilo, ili je premijer Plenković gadno oklevetan, ili je premijer Plenković tražio da se K+ Ivicu ne hapsi, ne vidimo treću mogućnost iako će oni kreativniji u PR i inim slovkastim službama, prije ili kasnije, sigurno složiti neku kreativnu pričicu.

Notorna je činjenica da u trenutku pisanja ovog teksta Ivica Todorić nije uhićen, nije u pritvoru, nisu uhićeni ni djelatnici iz Agrokorovog menadžmenta poput npr. izvjesnog “Izvršnog direktora za Strategiju i tržište kapitala čije je područje odgovornosti bilo međunarodno financiranje,  a koji navod možete naći u biografiji aktualnog ministra financija u Vladi RH gospodina dr. sc. Zdravko Marića.

Dok su pritvori pune po špranci, a zatvori prepuni zbog gotovo bagetelnih dijela, ekipa koja je odigrala igru Agrokorom šeće slobodno, kažu čak i izvan Hrvatske.

Vodstvo Agrokora je bilo prepuno akademskih građana, papirnatih dr.mr.sc., a eto zadnje dostupno revizorsko izvješće govori o zamagljenim milijardama kuna koje blagajnice u Konzumu sigurno nisu zamaglile, a i da jesu iz vlastite mizerne plaće bi morale podmiriti manjak.

Dok kaznene prijave frcaju na sve strane, ostaje pitanje kako to da je Ivica Todorić još uvijek na slobodi, tko su sve njegovi sveci zaštitnici i kako im se to Ivica umolio.

No, glavno pitanje svih pitanja je: tko će na kraju sve to platiti !? Rusi i mnogi drugi otvoreno izražavaju želju da bi to bili porezni obveznici Republike Hrvatske.

U pravnoj državi, lakonski bi odmahnuli rukom i rekli neka institucije sistema rade svoj posao, ali tko još u Hrvatskoj vjeruje pravnoj državi i naročito DORH-u !?

Redakcija Portala.sh prenosi stavove i tekstove koji otvaraju bitne teme za budućnost Republike Hrvatske.

Komentiraj

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Više u kategoriji Gospodarstvo

To Top