Pratite nas

OTVORENO PISMO VLADI RH: TRAŽIMO SOLIDARNU RASPODJELU DUGA BLOKIRANIH!

Fotografija: Flickr.vlada.hr

Ovršni Ustanak

OTVORENO PISMO VLADI RH: TRAŽIMO SOLIDARNU RASPODJELU DUGA BLOKIRANIH!

Inicijativa Ovršni ustanak i Slobodna Hrvatska ne pristaju na pokušaj ministra Bošnjakovića i Vlade RH da se sav teret duga blokiranih prebaci na dužnike i manjim dijelom na vjerovnike: teret moraju snositi i političari kao i ostali sudionici ovršnog procesa!

Inicijativa Ovršni ustanak i Slobodna Hrvatska odbacuju najnovije prijedloge ministra Bošnjakovića, odnosno Vlade Republike Hrvatske, za izlazak građana iz dužničkog ropstva. Razlozi za to su što te mjere narušavaju ustavno-pravnu jednakost strana u ovršnom postupku i što su čisto kozmetičke prirode. Ove mjere bi po našoj procjeni mogle pomoći oko 2% blokiranih, dakle oko 7.000 građana što im ni na koji način ne jamči da već sutra opet neće biti blokirani zbog nekog novog duga. Zato je nužno trajno ukinuti blokade računa, osim za mafiju i tajkune.

Danijel Galović je u vezi solidarne raspodjele duga rekao: “Ne možete sav teret duga blokiranih prebaciti samo na blokirane. Dug je moguće bez velikih potresa solidarno rasporediti i kvalitetno sanirati kako bi se građane izbavilo iz dužničkog ropstva. Zato predlažemo najbezbolnije rješenje, a to je podjela odgovornosti za nastali dug i saniranje duga od strane svih odgovornih, a to su: dužnici, vjerovnici, političari, FINA, lihvarske firme za otkup duga,  javni bilježnici i odvjetnici!”

Visini duga blokiranih i ovršenih u dobroj mjeri je kumovala pogrešna politika Vlade Republike Hrvatske kojom je ustrajavala na niskoj cijeni rada i malim plaćama i mirovinama, a istovremeno gradila glomazan i preskup državni aparat, dizala sebi plaće, kupovala novi vozni park, pogodovala svojim sponzorima donoseći zakone njima u korist i ostalo. Zato se teret duga mora prebaciti i na političare koji su najodgovorniji za dužničko ropstvo. Ako je Vlada RH uspješno sanirala dug vlasnika firmi kroz Zakon o predstečajnoj nagodbi u visini od čak 120 milijardi kuna, neka sanira i dug blokiranih koji nije toliko visok.

Kao prvo, g. Bošnjakoviću,  donesite Zakon o odgovornosti političara koji će sankcionirati svakoga tko je digao ruku za Ovršni zakon i njegove brojne nakaradne izmjene kojih je od sad bilo preko 20! Političari nas godišnje stoje 16,2 milijarde kuna ili 4,8% BDP-a! Prepolovite im plaće,  ukinite im privilegije i službene automobile, ispitajte porijeklo imovine i oduzmite svu imovinu čije porijeklo ne mogu dokazati, a one koji su zaposlenici u gradovima, županijama i općinama koje se same ne mogu financirati, neka rade volonterski dok ne ostvare prihod koji će im osiguravati plaću.

Ako ste do sada vjerovnicima gledali kroz prste zbog lošeg poslovanja i neisplate plaća, vrijeme je da i oni snose svoj teret duga. Tele operateri su u tržišnoj utakmici s konkurencijom olako ulazili u ugovorne odnose s osobama koje nemaju stalnog izvora prihoda i zato moraju preuzeti na sebe dio duga kojeg su generirali takvim poslovanjem. Još postoje vjerovnici čiji dug mora ući u rizik poslovanja kao što to svuda u svijetu postoji i nedopustivo je da država, tj. porezni obveznici podmetnu svoje leđa umjesto njih. Od vjerovnika spomenomo još banke i kartičare koji bi također trebali snositi rizik svoga poslovanja na svoju štetu, a ne da ih država vadi zbog njihovih loših poslovnih odluka, a na teret svih poreznih obveznika.

Ne možete nikako zanemariti privatizacijsku pljačku i pretvorbu gdje se nestručnim kadroviranjem i nepotizmom, uništilo jako puno radnih mjesta, što je brojne građane dovelo u nemogućnost plaćanja dugova.

Gospodine Bošnjakoviću i Plenkoviću, zar se javni bilježnici i odvjetnici nisu dovoljno obogatili na muci naroda? Zašto ne tražite od njih de prepolove svoja potraživanja prema blokiranima i da im otpišu zatezne kamate?

Zabranjujemo vam da šutke prelazite preko svih uništenih obitelji i izgubljenih života, iseljenih, deložiranih, osiromašenih, poniženih i oboljelih građana od stresa koji je u direktnoj vezi s učincima Ovršnog zakona kojeg ste vi, gospodo, donijeli! Vi jednostavno morate u najvećoj mjeri anulirati razorne posljedice Ovršnog zakona. Sve je to prouzoročilo nametnuto im dužničko ropstvo!

Još prije tri mjeseca predlagali smo mjere za izlazak blokiranih građana iz dužničkog ropstva, a poslali smo ih ministru Bošnjakoviću, Vladi RH i medijima. Nažalost, niste se osvrnuli već ste ponudili svoje mjere koje ne rješavaju ništa bitno. Dakle, mjere koje smo predlagali i još uvijek predlažemo za izlazak iz dužničkog ropstva su

 1. Deblokadu računa svih fizičkih i pravnih osoba;
 2. Moratorij za sve ovrhe dok se ne provede njihova revizija jer postoje osnovane sumnje da su mnoge pokrenute na temelju krivotvorene isprave koja se tretira kao vjerodostojna;
 3.  Stavljanje postojećeg Ovršnog zakona izvan snage dok se ne donese novi, kako se ne bi gomilale nove štete djelovanjem postojećeg Ovršnog zakona, a do donošenja novog Ovršnog zakona vršila bi se nagodba između vjerovnika i dužnika.
 4.  Upućivanje javnog poziva o nagodbi: Vlada RH upućuje poziv svima onima koji ne budu obuhvaćeni Zakonom o naplati duga fizičkih osoba da izvrše nagodbe o otplati duga s dužnicima koji su došli u poteškoće oko otplate duga po uzoru na navedeni zakon. Vjerovnici bi bili motivirani za nagodbu tako što bi im se reklo da će novim Ovršnim zakonom snositi dio rizika i troška, što će ih staviti u nepovoljniji položaj nego što su sada, a dužnici bi bili također motivirani jer će im se poručiti da ako ne pristanu na nagodbu bit će u nepovoljnijem položaju, jer će se čekanjem donošenja novog Ovršnog zakona dug se još više povećati.
 5.  Otpis svih zateznih kamata ovršenih i blokiranih koje prelaze 50% glavnice duga s izuzetkom potraživanja građana prema građanima (npr. alimentacija i drugo) gdje se također može provesti nagodba u vezi otpisa zateznih kamata između dužnika i vjerovnika;
 6.  Donošenje Zakona o naplati duga fizičkih osoba po hitnom postupku po uzoru na Zakon o naplati poreznog duga fizičkih osoba NN 55/13;
 7.  Donošenje Zakona o odgovornosti političara za donošenje štetnih zakona;
 8.  Pretvaranje dijela zateznih kamata u otplaćenu glavnicu iznad 50% od glavnice. Na taj način brojni građani više ne bi bili dužni, a bilo bi i onih kojima bi se morao vratiti pretplaćeni dug.
 9.  Zabrana svih deložacija iz jedinog doma do donošenja novog Ovršnog zakona;
 10.  Pravo provootkupa duga blokiranima pod istim uvjetima kao i firmama za otkup duga;
 11.  Promjena redoslijeda otplate duga tako da se prvo naplaćuje glavnica, zatim troškovi ovrhe koji moraju biti prepolovljeni i na kraju zatezne kamate koje ne smiju prelaziti 50% glavnice duga;
 12.  Apsolutna zastara na dug nakon 5 godina se provodi automatizmom.
 13.  Priznavanje samo sudske ovrhe po naputku EU komisije da ovrhe može provoditi samo sud, a sve što je rađeno preko javnih bilježnika i FINA-e proglasiti nevažećim i sve te ovrhe treba provesti sud.
 14.  Podmirenja REALNOG DUGA, koji se sastoji od glavnice i kamata do 50% od glavnice duga. Troškove FINE, javnih bilježnika i odvjetnika nećemo platiti jer oni trebaju biti stornirani zbog naputka EU da ovrhe smije provoditi samo sud. Dakle, blokirani građani NE ŽELE PODMIRITI LIHVARSKI DUG, već samo REALNI DUG! Dužnik će se trebati nagoditi s vjerovnikom, tako što će se obvezati ugovorom da će u dogovorenom roku podmiriti realni dug na način kojeg je predložio i s kojim je vjerovnik suglasan (prodajom ili ustupanjem imovine kao protuvrijednost duga, gotovinom, uslugama i dr.). U slučaju nepostizanja nagodbe ili neispunjenja dogovorenog, sud će provesti prisilni postupak namirenja duga. Ovo bi se trebalo urediti i zakonski donošenjem Zakona o nagodbi ili Zakona o vansudskom podmiranju duga. I vjerovnici i dužnici koji se ne uspiju nagoditi ili prekrše nagodbu izlažu se dodatnom trošku zbog sudskog procesa koji neminovno slijedi, a troškove sudskog ravnopravno dijele vjerovnik i dužnik.

Rješenja postoje, samo je pitanje postoji li volja. Moramo napraviti svojevrsni RESTART zbog štetnog učinka postojećeg Ovršnog zakona kako bi izbavili građane iz dužničkog ropstva i omogućili im novi početak i ostanak u Hrvatskoj. Nemojmo novim nepravdama rješavati stare, jer više nemamo vremena za gubiti. Političari, pogledajte se u ogledalo i recite da ste pogriješili. Niste sveci,  niste nedodirljivi i nemojte gazeći preko ljudi ustrajavati u svojoj samovolji. Vrijeme je da i vi počnete stezati remen za opće dobro, ali i da odgovarate za počinjenu štetu.

Redakcija Portala.sh prenosi stavove i tekstove koji otvaraju bitne teme za budućnost Republike Hrvatske.

Komentiraj

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Više u kategoriji Ovršni Ustanak

To Top