Pratite nas

Ovršni zakon je dokaz da su HDZ i SDP licemjeri, demagozi i prodavači ideološke magle

Ovršni Ustanak

Ovršni zakon je dokaz da su HDZ i SDP licemjeri, demagozi i prodavači ideološke magle

Hrvatski politički prostor je zasad bipolaran.

U njemu dominiraju dvije političke stranke, HDZ koja se ideološki deklarira kao konzervativna, demokršćanska stranka desnog centra i SDP kao socijaldemokratska stranka lijevog centra.

Osim ove deklarativne ideološke pozicije ove dvije vodeće političke stranke u svojoj su dosadašnjoj političkoj praksi dokazale da nisu niti jedno niti drugo.

Niti je HDZ demokršćanska stranka, niti je SDP socijaldemokratska stranka.

Navest ću jedan primjer koji to jasno pokazuje. To je odnos tih stranka prema ovršnom zakonu. Taj monstruozni zakon donesen je u mandatu vlade HDZ-a, a 4 godine vlade koju je vodio SDP nije promjenjen usprkos njegovim katstrofalnim učincima.

Naime, ovršni zakon u ovom obliku donešen je 26. studenog 2010. u mandatu tadašnje premijerke Jadranke Kosor.

Taj “monstruozni” zakon već je u prvoj godini primjene povećao broj blokiranih građana sa cca. 25 tisuća na cca. 220 tisuća. Do kraja 2012. g. broj blokiranih je iznosio 242 tisuće s dugom od 16,3 milijarde kuna, da bi na kraju 2016. g. broj blokiranih građana narastao na 327 tisuća s dugom od čak 41,2 milijarde kuna.

Dakle, broj blokiranih je od 2012. g. narastao za 84 tisuće odnosno za 35%, dok je dug narastao za čak 24 milijarde kuna, odnosno za nevjerojatnih 152%. Dok je broj blokiranih građana rastao po prosječnoj godišnjoj stopi od 9%, istovremeno im je dug rastao po prosječnoj godišnjoj stopi od čak 38%, odnosno od 6,2 milijarde kuna godišnje, dakle dug raste 4,2 puta brže od broja blokiranih. Dug se gotovo linearno povećava po prosječnoj stopi od 38%, dok se broj blokiranih u zadnje 3 godine povećava po prosječnoj stopi nešto manjoj od 2%.

Ovi podaci jasno pokazuju da sve dok je ovaj nakaradni Ovršni zakon na snazi, usprkos blokadi računa i ovrhama, dugovi će i dalje rasti.

Nakon svih ovih poražavajući činjenica, postavljam pitanja kako jedna demokršćanska i jedna socijaldemokratska stranka mogu donijeti i provodit ovakav zakon koji je doveo gotovo milijun ljudi do egzistencijalnog sloma, do dužničkog ropstva iz kojeg nema izlaza.

Jesu li gospoda iz HDZ-a, deklarirani demokršćani, ikad čuli za Isusove riječi: “Što i najmanjem od moje braće učiniste, meni učiniste”.

Jeste li vi socijaldemokrati ikad čuli za socijalnu pravu i jedakost.

Jedni i drugi ste licemjeri, demagozi i prodavači ideološke magle iza koje skrivate svoje stvarne namjere, a to je iskorištavanje javnog dobra za osobne interese.

39 komentara

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Više u kategoriji Ovršni Ustanak

To Top