Pratite nas

Ovršni zakon su pisali zločinci, a usvojili zločinački predstavnici građana!

Fotografija: Pixaby

Ljudska prava

Ovršni zakon su pisali zločinci, a usvojili zločinački predstavnici građana!

Objavljujemo iskustvo pravnika koji želi pomoći ovršeniku, ali tako nešto je nemoguće jer sadašnji Ovršni zakon toliko teško narušava ustavnu ravnopravnost stranaka u ovršnom postupku da je biti ovršnik kazna koja je zakonom unaprijed provedena, kao što to tvrdi  pravnik Ivica Marković:

“Pokušavam žalbom na rješenje o ovrsi pomoći jednom ovršeniku, ali nikako ne ide. NIKAKO! Kako god okrenuo, prevrnuo, pojašnjavao, tumačio… udarim na odredbu Ovršnog zakona koja dužnika ovršenika dočeka aperkatom i ovaj je na podu.

Taj zakon toliko je u svojoj srži narušio ustavnopravnu ravnopravnost stranaka u postupku u korist vjerovnika ovrhovoditelja da mogu ustvrditi da je njime zaokružen savršeni zločin. Pisali su ga zločinci, a usvojili zločinački predstavnici građana. Predviđeno je sve, ali baš sve, da se dužniku utjera dug. Pravno-tehnički toliko je savršen da kroz njega ne može proći nikakva suspenzivna salmonela, pa ću ga zato nazvati NAJFAŠISTIČKIJIM zakonom u EU. Npr. u Austriji ovršni propisi štite dužnika od predatora. Postoje osigurači. Mostovi kozmetički prijedlozi u vezi izmjena Ovršnog zakona su tragikomični, ali su prihvaćeni kao okosnica „javne rasprave“. Nije niti dotaknuta suština problema, a ako bismo tražili suštinu došli bi upravo do grube neravnopravnosti stranaka u ovršnom postupku i tisućupostotnog transfera ugovornog i poslovnog rizika na dužnika ovršenika. Biti ovršenik – kazna je koja je zakonom unaprijed provedena!

Rješenje problema je u ukidanju cijelog Ovršnog zakona od korica do korica! Treba ga staviti izvan pravne snage, suspendirati i zaustaviti provedbu svih, ali baš svih ovršnih postupaka, do donošenja potpuno novog zakona, a u međuprostoru do donošenja novog zakona, na Ustavu zasnovanog, aktivirati NAGODBU između vjerovnika i dužnika koja bi potaknula institut dijeljenja rizika, kao na Zapadu. Iz ovoga izuzeti slučajeve ovrha proisteklih iz obiteljskih i sl. odnosa. Nakon donošenja novog zakona vjerovnicima koji nagodbom nisu raspetljali odnos s dužnikom omogućiti pokretanje nove ovrhe ali po novim pravilima.

Mislite li da bi se svijet srušio ako bi bilo volje da se provede ovakav scenarij koji bi na zadnje noge digao onih 1% naših fašističko/financijskih gospodara?”

Članak iz Biltena SH br. 3 kojeg je napisao:

Ivica Marković, dipl. pravnik

Redakcija Portala.sh prenosi stavove i tekstove koji otvaraju bitne teme za budućnost Republike Hrvatske.

42 komentara

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Više u kategoriji Ljudska prava

To Top