Pratite nas

Politika(HDZ) upravlja nogometnim savezom, a evo i kako!

Državna uprava

Politika(HDZ) upravlja nogometnim savezom, a evo i kako!

Fotografija: Pexels

Politika(HDZ) upravlja nogometnim savezom, a evo i kako!

Kada znamo ove podatke onda nikoga ne može čuditi podatak da je od 17 članova Izvršnog odbora HNS-a, tijela koje bira Izbornika A reprezentacije donedavno čak 14 članova bilo iz Hrvatske demokratske zajednice.

Godinama već slušamo o katastrofalnom stanju u hrvatskom nogometu, tzv. nogometnoj mafiji koja drži sve pozicije u nogometnom savezu i ne dopušta bilo kakve promjene koje bi dovele do napretka te najpopularnije igre u Hrvatskoj.

Novinske retke već godinama pune braća Mamić, Damir Vrbanović, Davor Šuker, a prije njega Vlatko Marković i čitav niz drugih, epizodnih ličnosti.

Ipak šira javnost koja nogomet prati na površnoj razini i uglavnom kada se radi o reprezentaciji ne razumije u čemu je problem sa Hrvatskim nogometnim savezom i njegovim djelovanjem.

Da bi to razumjeli, potrebno je poći od početka i shvatiti kako HNS kao savez funkcionira, kako se financira i tko i na kakav način njime upravlja. Kada se stvari razlože na dijelove, svakome je jasno zašto je stanje u Savezu takvo kakvo je i zašto tako neodoljivo podsjeća na stanje u cijeloj Hrvatskoj.

Hrvatski nogometni savez je nacionalni sportski savez čiji je ustroj reguliran Zakonom o sportu, po pravnoj naravi je Udruga te je upisan u registar Udruga u Gradskom uredu za opću upravu u Zagrebu. Članovi HNS-a su 20 županijskih nogometnih saveza i Zagrebački nogometni savez, a klubovi su posredni članovi koji sudjeluju u radu kroz županijske nogometne saveze.

Svi oni zajedno čine Skupštinu HNS-a koja je ključna u kreiranju politke HNS-a posljednjih 25 godina. Skupština danas ima 59 članova i njen je sastav bio predmet sukoba između HNS-a i navijača te ministarstva sporta koje je zahtijevalo da se sastav skupštine uskladi s novim Zakonom o sportu što je HNS odbijao duže vremena pa čak i zakon poslao na ocjenu ustavnosti.

Danas je taj Statut usklađen sa Zakonom i profesionalni klubovi su dobili prednost nad županijskim savezima pa će u novim sazivima Skupštine HNS-a sjediti 21 predstavnik županijskih saveza i 20 predstavnika klubova te još 18 predstavnika nižih razina natjecanja, ženskog nogometa i strukovnih udruga.

Time je slomljena premoć županijskih organizacija iz kojih je trenutna nogomentna nomenklatura crpila svu moć svih ovih godina.

Postavlja se pitanje zašto bi županijski nogometni savezi bili izvor problema? Skupštinu županijskih saveza čine predstavnici klubova koji se natječu na županijskim i nižim ligama prema Zakonom određenom kriteriju. Nigdje u tome ne bi bio problem da nije politike koja financira klubove koji čine skupštinu županijskih nogometnih saveza.

S obzirom da klubove županijske razine financira lokalna samouprava, jasno je da je politika drži sve karte Hrvatskog nogometnog saveza i da se ta kontrola proteže kapilarno od dna piramide sve do samog vrha nogometnog saveza. Upravo zbog toga, ne postoji glava koju se može odsjeći i riješiti problem već se radi o drvetu iz čijeg korijenja stalno izbijaju novi izdanci pokretani javnim novcem svih građana.

Kada znamo ove podatke onda nikoga ne može čuditi podatak da je od 17 članova Izvršnog odbora HNS-a, tijela koje bira Izbornika A reprezentacije donedavno čak 14 članova bilo iz Hrvatske demokratske zajednice.

Ako prekopiramo odnose s političke mape jedinica lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj na odnose u Nogometnom savezu dobit ćemo praktički podudaranje odnosa moći.

HDZ ima vlast u 12 županija, 62 grada i 204 općine i u svojim rukama drži ogroman novac kojim se služi kako bi dospio u upravljačke strukture svih važnijih institucija.

HDZ-ovi načelnici i gradonačelnici financiraju klubove, usput instaliraju svoje ljude kao predsjednike tih klubova i proces preuzimanja kontrole može početi.

Njihovi članovi tada kao predstavnici klubova ulaze u skupštine županijskih saveza, a onda kao predstavnici županijskih saveza ulaze u Skupštinu Hrvatskog nogometnog saveza. Kao posljednji čin procesa ulaze u Izvršni odbor saveza i odlučuju tko će primjerice voditi A rerezentaciju.

Na taj je način , putem financiranja klubova, Hrvatski nogometni savez postao preslika Republike Hrvatske i rezultati takvog rada ne mogu se po prirodnim zakonima razlikovati od rezultata državne politike.

Zato neuspjesi reprezentacije za koju igraju igrači najviše svjetske klase ne mogu i ne smiju čuditi jer je sustav rada i atmosfera koja vlada nespojiva sa bilo kakvim uspjehom.

Koje je rješenje ove agonije koja traje već godinama? Rješenje je zapravo vrlo jednostavno. Politiku treba protjerati iz nogometa na svim razinama, od mjesnog odbora i seoskih klubova do državne razine i Hrvatskog nogometnog saveza.

Pupčana koruptivna veza između vladajućih struktura na lokalnim razinama i uprava amaterskih nogometnih klubova se mora prekinuti, a sport ostaviti nogometnim stručnjacima i profesionalcima koji će kroz amaterski sport educirati mlade i stvarati pretpostavke za razvoj te igre.

Trenutni Zakon o sportu ne navodi eksplicitno da načelnici, gradonačelnici, župani i saborski zastupnici ne mogu biti članovi skupština sportskih saveza, a upravo takva odredba koja bi se proširila i na sve obnašatelje dužnosti u predstavničkim tijelima općina i županija pa i unutar samih političkih stranaka onemogućila bi političke predatore od preuzimanja svih funkcija u sportskim savezima.

U tu svrhu, trebalo bi proširiti postojeći članak 46. Zakona o sportu i propisati da predsjednici, članovi skupština i izvršnih odbora sportskih saveza ne mogu biti državni dužnosnici, saborski zastupnici, načelnici, gradonačelnici, župani, članovi predstavničkih tijela općina, gradova i županija, predsjednici političkih stranaka i nositelji funkcija predsjednika stranačkih organizacija koji su upisani u registar političkih stranaka, zaposlenici u tijelima državne uprave i lokalne samouprave.

Na taj način riješili bi se cjelokupne političke  garniture, barem direktno jer bi oni i dalje kroz kontrolu financiranja gurali svoje podobnike, ali bi se oštrica korupcije definitivno otupila i stvorila preduvjete za stručno vođenje sportskih saveza.

Slobodna Hrvatska će ovakav prijedlog uputiti u javnu raspravu, a s obzirom da se novi prijedlog Zakona o sportu najavljuje dulje vrijeme, nećemo morati dug čekati da ovo pitanje dođe na dnevni red.

Redakcija Portala.sh prenosi stavove i tekstove koji otvaraju bitne teme za budućnost Republike Hrvatske.

21 komentar

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Više u kategoriji Državna uprava

To Top