Pratite nas

Priopćenje za javnost inicijative Ovršni ustanak

Fotografija: Slobodna Hrvatska

Ovršni Ustanak

Priopćenje za javnost inicijative Ovršni ustanak

U cijelosti objavljujemo  ovo priopćenje za javnost:

Inicijativa Ovršni ustanak u potpunosti odbacuje prijedloge mjera Vlade RH za smanjenje broja blokiranih i njihovog duga, jer se kroz njih provlači novi pokušaj otimačine imovine  dužnika, jer se opet vrši pritisak na vjerovnike kao jedinu polugu kojom bi se ovaj problem bar ublažio, jer te mjere neće polučiti najavljeni cilj i jer se u potpunosti zanemaruje otpis potraživanja od strane FINE, javnih bilježnika i odvjetnika.

Što bitno Vlada prešućuje u predloženim mjerama?

Kroz ove Vladine mjere u cijelosti  se prešućuje odgovornost sadašnje HDZ Vlade, kao i prethodne SDP Vlade, koje se nisu znale kvalitetno nositi s tim problemom na vrijeme pa se  rješavanje ovog problema prebacuje isključivo na vjerovnike i dužnike. Prešućuju i činjenicu da je Ovršni zakon loše napisan tako da je generirao nepotrebno velik dug, da taj zakon nisu bitnije mijenjali iako se već 8 godina upozorava da nije dobro napisan, prešućuje se činjenica da ima dosta ovrha na temelju nevjerodostojne isprave, prešućuje se i to da FINA ne prati ažurno otplatu duga pa je upitna visina duga, prešućuje se da ima slučajeva da FINA ovršuje istu osobu zbog istog duga više puta, prešućuje se da je oko 17 milijardi kuna duga prodano tvrtkama za utjerivanje naplate duga, tzv. lihvarskim  agencijama za otkup duga, prešućuje se koliko su blokirani otplatili, itd.

Zašto su predložene mjere loše?

Odgovorno tvrdimo da ove mjere neće polučiti učinke kao što je Vlada najavila. Sjetimo se da je Milanovićeva SDP Vlada još 2015. također imala mjeru pritiska na vjerovnike da otpišu svoja potraživanja prema dužnicima, a ta mjera je imala skromne rezultate. Građanima stavljamo na znanje da  Bošnjaković nema ideju kako riješiti ovaj problem pa kopira Milanovićeve umotvorine. Kako očekivati da će se polučiti rezultat kad ponavljaš nešto što je već bio promašaj?

Drugo što tvrdimo je da ove mjere krše i Ustav i ljudska prava. Kako netko može kao  ministar pravosuđa uopće predlagati mjere koje krše Ustav, kako može godinama ne mijenjati Ovršni zakon iako teško narušava ustavno – pravnu jednakost strana u ovršnom procesu  i koji krši temeljna ljudska prava? Kako netko tko je toliko puta dokazao svoju nesposobnost i inertnost uopće može biti ministar? Plenkoviću, po tko zna koji put apeliramo da g. Bošnjakovića razriješite dužnosti! Osim u pisanom obliku napominjemo da smo to tražili i usmenim putem kad  je vođa inicijative Ovršni ustanak Danijel Galović bio u njegovom kabinetu na razgovoru prije par tjedana. Tom prilikom je predložio Bošnjakoviću da podnese ostavku na što se Bošnjaković samo nasmijao.

Predložena tri zakona su tek paravan za novu pljačku građana

Kako bi se „pomoglo“ blokiranima Vlada, tj. ministar Bošnjaković predložio je čak 3 nova zakona: Zakon o otpustu dugova građana do 10.000 kuna po osnovi glavnice, Zakon o poreznim olakšicama privatnom sektoru za otpis dugova i Zakon o stečaju potrošača. Zakon o otpustu dugova je selektivan i samim time u suprotnosti s Ustavom pa će kao zrela kruška lako pasti na provjeri ustavnosti. Zakon o poreznim olakšicama je napisan u obliku direktive vjerovnicima s elementima podmićivanja na pristanak, čime su zaigrali na istu kartu kao kod Lex Agrokora, gdje bi se na vjerovnicima trebala slomiti kola, a na što mnogi vjerovnici nisu pristali. Vjerovnicima ovdje obećavaju porezne olakšice, dakle, manje će se ubirati poreza što u konačnici znači da će opet biti zakinuti građani korisnici prihoda od poreza. Zakon o stečaju potrošača je zapravo zakon za uvođenje Gestapovaca pod nevinim imenom javni ovršitelji. Ovršni Gestapo će vas progoniti dok vas ne riješe sve vaše imovine kako bi podmirili dug. Jasno je kao dan da se radi o najavi nove pljačke naroda koja se može usporediti s onom koja je provedena Zakonom o predstečajnoj nagodbi.

Očuvanje standarda o podmirivanju duga

Ono s čim se možemo s premijerom Plenkovićem načelno složiti je da se podmirivanje dugova mora očuvati kao standard iako nije jasno je li tu mislio na glavnicu ili ukupni podivljali dug koji uključuje i ovrhe na temelju lažirane isprave. Vrlo je važno odaslati poruku da se glavnica mora podmiriti, a troškovi ovrhe moraju biti primjereni, dok zatezne kamate ne bi smjele prijeći 50% od glavnice.

 Zastara na ovrhe

Zastara na dugove ovršenika mora postojati. Predlažemo da nastupi nakon 3 godine. Nedopustivo je da se dug po ovrsi prenosi na potomke nakon smrti ovšenika, tj, da se ovršenik i ratni zločinac tretiraju jednako kad je riječ o zastari: i kod jednog i kod drugog nema zastare!

Redoslijed otplate duga

Kad bi se uvelo pravilo da se prvo otplaćuje glavnica, zatezne kamate ne bi tako divljale, a mnogima koji su do sada otplatili dug, otplaćene kamate bi se mogle računati kao glavnica pa bi dug bio nepostojeći i većina blokiranih bi lako izašla iz dužničkog ropstva. Zato predlažemo da se prvo otplaćuje glavnica pa zatim troškovi ovrhe i na kraju zatezne kamate.

Otpis zateznih kamata

Zatezne kamate koje iznose oko 50% od ukupnog duga, dakle oko 21 milijardu kuna, su najveći prostor za otpis. Kad bi se one otpisale većina duga bi se istopila i lako bi se građanima ponudila otplata glavnice u ratama. Zalažemo se za otpis zateznih kamata svim blokiranima, a limit da netko smije ostati bez nekretnine treba podići na 250,000 kn jer se mora afirmirati vrijednost krova nad glavom i onemogućiti ono što se sad događa da pojedinci za bagatelu otkupljuju brojne nekretnine na dražbi. Osim toga ovrha nad nekretninom smije biti samo na hipotekarni kredit, nikako zbog režija, neplaćenog računa za mobitel ili za cijepljenje pasa kao što je sada događa.

Otpis glavnice duga

Oko 50% ovrha odnosi se na potraživanje teleoperatera, a po predloženim mjerama građanima bi se ti računi otpisali uz porezne olakšice operaterima. Nedopustivo je podilaziti teleoperaterima koji su kroz svoju borbu na tržištu olako davali ugovore i uređaje za 1 kunu ne preuzimajući rizik ako su sklopili ugovor s osobom koja nema prihoda ili je korisnik socijalne pomoći. Teleoperateri moraju preuzeti rizik svoje pogrešne politike.  Zašto bi država izlazila ususret teleoperaterima davajući im porezne olakšice zbog njihove loše poslovne politike? To je rizik poslovanja i tako se mora tretirati. Važno je napomenuti da nema otpisa glavnice duga kad su u pitanju građanske parnice poput alimentacije i sl.

Osim toga jasno je svima da država nema nikakve mehanizme prisile da bilo koga nagovori ili nekome naredi da otpiše glavnicu. Može ih samo podmićivati, ali može ih i plašiti novim Ovršnim zakonom koji će ih primorati na preuzimanje poslovnog rizika iza kojeg ne smije stajati država.

Solidarnost ne smije biti selektivna!

Plenković poziva za solidarnost što posebno pohvaljujemo. Ipak nije nam jasno je li u pitanju selektivna solidarnost, dakle, odnosi li se samo na vjerovnike koji bi trebali biti solidarni, a Plenković i ostali državni dužnosnici su izuzeti? To bi bilo naravno  protuustavno. G. Plenkoviću, budite solidarni i predložite umanjenje svoje plaće za 2/3 i kao i plaće državnih dužnosnika. Pokažite solidarnost time što ćete prodati vozni park, odrecite se svojih privilegija. To će biti lijepa svota novaca kojima ćete u znak solidarnosti podmiriti glavnicu duga uništenih OPG-ovaca u Slavoniji koje niste zaštitili kao sistemski bitne. Možete tako spasiti i radnike kojima su propale firmi koje ste prethodno dopustili da se privatiziraju, a iza kojih niste stali jer ih niste smatrali strateški važnima kao Agrokor.

Prvo stavite Ovršni zakon izvan snage i deblokirajte sve račune!

Stvoriš pomahnitali stroj koji lomi koga god se dohvati i pokušavaš selektivno spašavati one koji su mu se našli na putu istovremeno dok on radi – to se tako ne ide!

Kakvu ste zavrzlamu napravili s Ovršnim zakonom je nevjerojatno! Evo jednog od brojnih svjedočanstava kako funkcionira ovršni stroj zvani Ovršni zakon: „Za navodnih 250 kuna duga Veterinarskoj stanici Bjelovar iz 2005. i 2007. uzeli mi 11,500 kuna, a najveća stavka je revna odvjetnica Vesna Jakovljević kod koje ne možete ući od takvih spisa. I kažu ima još duga. Jedno 6 ili 7 ovrha, isti računi, isti datumi računa, isti odvjetnik, isti suci gdje sam nekoliko puta bio kao kriminalac, i da, na nekakvom računu veterinara lažiran moj potpis. I ne mogu si pomoći.“ (D. P.)

Prema prijedlogu Vlade ovaj dug bi trebao biti brisan. Brisanje duga je najlakše obećati, ali što je sa svim ovim torturama po sudovima, što je s 11,500 kn koje su ovom čovjeku već uzeli na glavnicu od 250 kn? A mučenje i zlostavljanje koje trpi preko 10 godina? A što ako Veterinarska stanica Bjelovar odbije obrisati svoj dug?

Blokade računa nemaju nikakvog opravdanja osim u slučaju kad se radi o mafiji i teškom privrednom kriminalu kao u slučaju Todorić ili Vidošević. Blokade su zamišljene s ciljem olakšavanja namirenja glavnice duga, ali sad vidimo da su više u interesu bogaćenja javnih bilježnika, FINE i odvjetničkih društava nego namirenja vjerovnika. Zato paralelno s ukidanjem Ovršnog zakona treba deblokirati sve račune i fizičkih i poslovnih subjekata.

Nagodba između vjerovnika i dužnika do donošenja novog Ovršnog zakona

Nakon stavljanja Ovšrnog zakona izvan snage neće prestati niti podmirivanje dugova, jer će se moći provoditi nagodbe između vjerovnika i dužnika bez dodatnih troškova i posrednika. Vlada bi trebala motivirati i vjerovnike i dužnike na nagodbu. Vjerovnicima bi se poručilo da će ih novi Ovršni zakon staviti u poziciju da će morati preuzeti rizik za dug što će ih motivirati da krenu s nagodbama. Osim toga reklo bi im se da će ako ne krenu s nagodbama biti u nepovoljnijem položaju kad se donese novi Ovšrni zakon jer će snositi polovicu troškova ovršnog postupka što bi bio dodatni poticaj za njih da pristanu na nagodbe.

Dužnicima bi se poslala poruka da država neće stajati iza duga glavnice čak niti u slučaju kad je vjerovnik socijalno ugrožena osoba, s izuzetkom onih s visokim postotkom invalidnosti i onih koji nisu radno sposobni. Činjenica je da je oko 90% korisnika socijalne pomoći radno sposobno. Samom nagodbom bi se izbacilo sve posrednika i dodatne troškove tako da bi i to bio motiv da pristanu.  Zašto ne bi socijalno ugrožene osobe s radnom sposobnošću  kroz javne radove otplatile svoj dug? Onima koji ne bi prihvatili takav način otplate reklo bi se da će ta mjera biti zamijenjena kaznom zatvora. Nedopustivo je nekome tolerirati kupnju zadnjeg modela androida pa i u slučaju da je socijalno ugrožena osoba i očekivati da će porezni obveznici ili prodavači mobitela velikodušno otpisati dug.

Na blokiranima Vlada pada ili opstaje!

Vlada RH je pokazala veliko nesnalaženje i nestručnost u pronalaženju rješenja s nemani koju je sama stvorila, a koja se zove Ovršni zakon. Svjedoci smo krajnje bahatog odnosa prema svima koji žele pomoći u pronalaženju rješenja. Još jednom apeliramo da premijer Plenković primi naše predstavnike, da Bošnjaković i Salapić pristanu da dipl. pravnik Ivica Marković bude član Radne grupe za izmjenu Ovršnog zakona i da bar pročitaju naših 10 točaka za izlazak građana iz dužničkog ropstva. Inicijativa Ovršni ustanak neće čekati skrštenih ruku dok nam kroje sudbinu. Nismo  oni koji samo kritiziraju već nudimo kvalitetna i provediva rješenja jer smo suvereni građani.

Zahvala građanima i aktivistima Ovršnog ustanka

Inicijativa Ovršni ustanak izražava zadovoljstvo jer je uspjela isprovocirati čak i Vladu RH da se pitanje izlaska blokiranih iz dužničkog ropstva podigne na najviši nivo. Ovom prilikom se od srca zahvaljuje svih aktivistima, medijima i građanima koji su tome dali svoj dragocjeni doprinos! Zahvaljujući vama sad više nema ozbiljnijeg političkog i društvenog čimbenika u Hrvatskoj koji se ne bavi ovim pitanjem, kao i pronalaženjem rješenja. Jasno je da Vlada RH nema volje niti interesa dirnuti u nedodirljive kako bi se našlo kvalitetno i trajno rješenje.  Sada još poručujemo građanima da se uključe u ovu borbu za deblokiranu Hrvatsku slobodnih građana!

Komentiraj

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Više u kategoriji Ovršni Ustanak

To Top