Pratite nas

Ralje mentalnog socijalizma

Fotografija: Internet

Ivan Pokupec

Ralje mentalnog socijalizma

Unatoč svim žrtvama koje su podnesene u nastojanju da Hrvatska postane slobodna i neovisna država te moderno uređeno društvo, sa svakom godinom je sve evidentnije da besperspektivnost koja se osjeća u društvu jača mentalitet s kojim smo, navodno, raskrstili. Hrvatska je na papiru demokratska, u realnosti sockapitalistička, a u glavama i lijevih i desnih potpuno socijalistička država.

Gotovo svakodnevno se zaziva državni intervencionizam. Država se treba pobrinuti za naše zdravlje, obrazovanje, zaposlenje, mirovinu… “Dajte nam posla, dajte nam plaću.” Na svaku osobnu odgovornost se gleda kao na spolnu bolest, a na slobode kao na kapitalističku podvalu zapadnjačkih moralnih nakaza.

Istinabog, američki „cut-throat“ iliti “čovjek je čovjeku vuk” kapitalizam se pokazao vrlo nehumanim i licemjernim, no to je postao upravo kada je država počela štititi one koji su prema zakonima slobodnog tržišta morali propasti. Baš zbog pogodovanja i protekcije određenih pojedinaca i interesnih skupina od strane države neki su igrači postali veći nego što bi bez toga ikada bili, a cijenu njihovog pada plaćamo svi – poput Todorića kod nas ili J.P. Morgana u Sjedinjenim američkim državama.

Da se razumijemo, nemam ništa protiv države u kojoj postoji minimalni kriterij kojim se svima omogućava dostojanstven život: pravo na minimalni životni prostor, obrazovanje, zdravstvenu zaštitu… Dapače, smatram da država ima dužnost zaštititi nemoćne i bolesne, djecu i starce. No također vjerujem da je krajnje vrijeme za skinuti osobnu odgovornost građanina za svoju i društvenu budućnost s državnih leđa.

Država je dužna osigurati pravo na obrazovanje, ne i dati diplomu.

Država je dužna osigurati pravo na rad, ne i dati posao.

Država je dužna osigurati pravo na liječenje, ne i dati zdravlje.

Država je dužna osigurati pravo na zadovoljenje pravde, ne i dizalicu koja bi Hrvate podignula s kauča i usmjerila u borbu za pravednije društvo.

To je naša osobna odgovornost i društvena dužnost.

Komentiraj

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Više u kategoriji Ivan Pokupec

Popularno

To Top