Pratite nas

Seljak-čovjek koji izumire!

Gospodarstvo

Seljak-čovjek koji izumire!

Ne znam da li ste ikada doživjeli situaciju da vam netko u svađi kaže da ste seljak, a vi ste se na to uvrijedili. E pa, to vas ni u kojem slučaju ne bi trebalo vrijeđati, već bi trebali biti ponosni na to. Jer seljak nije samo poljoprivredni proizvođač koji živi od svog rada na selu.

Seljak je filozofija života i rada, seljak je posljednja obrana prirode od ludila suvremenog, robotiziranog, malograđanina.
Seljak je realan koliko je priroda surova prema njemu. Seljak je razuman jer zna služiti prirodi i svjestan je činjenice da je ona jača od njega. Seljak je uman jer zna svoje mjesto u prirodnom okruženju. Seljak čvrsto stoji na zemlji. Seljak je razapet između života i smrti.

Život se rađa u njegovim rukama, smrt umire na njegovim rukama. Seljak od malih nogu uči da stvara, uči da bude koristan i sebi i zajednici. Uči da štedi, uči da se uzda samo „u se i u svoje kljuse“.

Ide li seljak u penziju, na godišnji odmor i na bolovanje? Seljaku nitko ništa ne poklanja, naprotiv, Svi mu otimaju. Država, vladari, vojske, pljačkaši i novopečena“elita“. Seljak od jutra do mraka rinta i grbači da bi oni u gradu plandovali bez posla. Sramota ih је uopće reći da su sa sela. Sramota ih је vratiti se na selo i zaraditi za bolji život.

Svi bježe sa sela jer bježe od života. Sela nam se gase, umiru zajedno sa nacijom. Bunari su nam presušili, jer nema više tko da pije izvorsku vodu iz njih. Građani na žalost sada piju flaširanu vodu punu kemikalija. Seljaka sve tuče: kiša, snjeg, sunce, vjetar, grad i država..Država ga tuće najviše.
Oderali su mu ostarjelu kožu. Ne može više izdržati, ali šuti, jer što mu drugo uopće preostaje osim da stisne zube, trpi i šuti?

Ma vrisnuo bi seljak od bola, ali nitko ga ne želi čuti, Niti ih interesira da ga čuju. Važno je samo da hrana redovno stiže u grad. Kada bi na nedjelju poslije podne i uvečer na naplatnim kučicama za ulazak u Zagreb oduzimali hranu iz gepeka, revolucija bi izbila u gradu za nekoliko dana. A ovako, seljak osigurava socijalni mir parazitima u gradu. koji glasaju za prodanu vlast, koja svojom politikom ubija seljaka.

Seljak je naučio da gine za državu, Zna braniti svoju kuću i familiju. Hrvatski seljak je pobijedio sve dosadašnje imperije. I rimsku i bizantsku i osmanlijsku i mletačku i austrougarsku i nacističku. Pobijedio je jer nije smio da izgubi i da u vlastitom porazu nestane.

Hrvatski seljak je doživio da ga u ratu hvale, uzdižu, odlikuju i da mu se dive. Ali, tog istog seljaka sada u miru preziru, okreću glavu od njega i gule mu seljačku kožu.

Kada bi Hrvatski seljak vodio Hrvatsku, mi bismo bili najbogatija država na svijetu. Umjesto ovih političkih diletanata i idiota mogli smo staviti bilo kojeg domaćeg seljaka, domaćina, na čelo države i danas bi to bila bogata država. Jer seljaku ne treba nikakav menadžment, seljak je obučen za to da opstane na tržištu.

Njemu ne treba nikakva ekonomska teorija, on treba državu koja će mu se skinuti sa grbače, I građani bez posla da se vrate na selo. I to ne po nečijoj direktivi, nego iz osobnog interesa. No mudar je seljak i čeka svoju priliku. Jer kada dođe do financijskog sloma, građani će se morati okrenuti selu, glad će ih na to jednostavno natjerati.

Autor: anoniman

Nastavi čitati
Preporučamo

Redakcija Portala.sh prenosi stavove i tekstove koji otvaraju bitne teme za budućnost Republike Hrvatske.

Komentiraj

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Više u kategoriji Gospodarstvo

To Top