Pratite nas

Školski nasilnik s Markovog trga

Ivan Pokupec

Školski nasilnik s Markovog trga

 

Premijer Plenković se od svog izlaska iz anonimnosti prije dvije godine ponaša vrlo zanimljivo: samouvjeren, hladan i arogantan preko granice s autoritarnošću, ostavlja dojam kao da je vlastoručno stvorio ovu državu ili u najmanju ruku zagrebački Gornji grad. Tko se nije informirao o njegovom političkom putu nikada ne bi zaključio da se radi o briselskom činovničiću koji je ovdje tek na kratkom emisarskom izletu u EU koloniji Hrvatskoj, nakon kojega će se vratiti pod skute majke Unije.

Zbog svog invaliditeta sam kao dijete često bio na meti nasilnika. Mnogi bi me udarili i pobjegli smijući se, znajući da ih ne mogu uhvatiti. Tada nisam razumio psihologiju nasilništva, ali imao sam razvijen nagon za samoobranu. Uskoro sam shvatio da je svaki nasilnik samouvjeren, hladan i arogantan te da svaki operira na isti način. Prvo te testira: uglavnom zadirkivanjem, uvredom i ruganjem. Ako ne reagiraš, to shvati kao zeleno svjetlo za prvi udarac. Ako i tada tvoja reakcija izostane, za njega postaješ plijen s kojim može činiti što god želi – nerijetko uz odobravanje manjih nasilnika u čoporu kojim se takvi okružuju.

Upravo tako se ponaša Plenković nakon svake svinjarije svoje vlade: uvjerava nas da smo glupi, mali i nemoćni. Metaforički rečeno, drži nas pritisnutima o pod te čvrga i šamara smijuljeći se, uz navijanje elitističkog političkog čopora koji je zabavljen njegovom demonstracijom moći nad žrtvom – narodom.

Nikada neću zaboraviti dan kada je školsko iživljavanje nada mnom zauvijek prestalo. Nije mi pomogao ravnatelj, psiholog, učiteljica, Plavi telefon niti pravobraniteljica. Pomogao mi je kut u kojem se spletom za njega nesretnih okolnosti našao nasilnik koji se mjesecima iživljavao nada mnom. Shvačajući da ovog puta ne može pobjeći, nervozno se nasmijao govoreći: “Ma znaš, ja se s tobom samo malo šalim…”

No meni nije bilo do šale. Pred cijelom školom sam ga uhvatio za majicu, zabio o pod i pošteno našaketao. Ne divljački, ali dovoljno da mu oduzmem svu aroganciju i osjećaj da sa mnom može činiti što god želi.

Više nikada me nitko u toj školi nije udario i pobjegao.

Nastavi čitati
Preporučamo
Komentiraj

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Više u kategoriji Ivan Pokupec

Popularno

To Top