Pratite nas

Slobodna Hrvatska podnijela kaznenu prijavu na temelju izjava Vlahe Orepića

Fotografija: You tube

Pravosuđe

Slobodna Hrvatska podnijela kaznenu prijavu na temelju izjava Vlahe Orepića

Izjave Vlahe Orepića o utjecaju premijera Plenkovića na rad policije i Državnog odvjetništva predstavljaju osnove sumnje u počinjenje kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti.

S obzirom da su sukladno zakonu svi koji imaju saznanja o mogućim kaznenim djelima dužni ista proslijediti Državnom odvjetništvu, Slobodna Hrvatska je danas podnijela novu kaznenu prijavu protiv premijera Plenkovića.

Pozivamo Državno odvjetništvo da sasluša bivšeg ministra Orepića i da nakon provedenih istražnih radnji ili procesuira premijera Plenkovića ili Vlahu Orepića zbog lažnih iskaza.

Tekst kaznene prijave prenosimo u cijelosti.

Kaznena prijava

 

Protiv Andreja Plenkovića, predsjednika Vlade Republike Hrvatske, osobni podaci poznati DORH-u.

Radi postojanja osnova sumnje u ostvarenje bića kaznenog djela opisanog u članku 291. Kaznenog zakona koji glasi:

1. Službena ili odgovorna osoba koja iskoristi svoj položaj ili ovlast, prekorači granice svoje ovlasti ili ne obavi dužnost pa time sebi ili drugoj osobi pribavi korist ili drugome prouzroči štetu, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

2. Ako je kaznenim djelom iz stavka 1. ovoga članka pribavljena znatna imovinska korist ili je prouzročena znatna šteta, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od jedne do deset godina.

Osnovanost sumnje temelji se na navodima objavljenim u članku objavljenom na internet stranicama tjednika Globus, link, autora Zdravka Milinovića, naslova, citira se: “Bivši ministar policije u intervjuu za Globus otkriva: Kako je počeo slučaj Agrokor. “Plenković je tražio da se Todorić ne hapsi prije lokalnih izbora”.

Iz predmetnog članka može se pročitati i navod, citira se:

“Premijer Plenković imao je potrebu naglasiti da ne želi nikakva uhićenja prije lokalnih izbora. Svi znamo da tako stvari ne bi trebale funkcionirati. Bez obzira na to što se mogu i složiti da bi eventualna uhićenja vezana za Agrokor, kako tada, tako i danas, utjecala na izbore, takvu intervenciju smatram neprimjerenom. Uhićenja ili bilo kakvo djelovanje represivnog aparata ne mogu i ne smiju ovisiti o volji premijera”,

te se navodi da se radi o navodu bivšeg ministra unutrašnjih poslova, Vlahe Orepića.
Nastavno se mogu pročitati i navodi, citira se:

“U moje vrijeme policija je intenzivno provodila istrage u slučaju Agrokor. Da se nastavilo onim intenzitetom i onim obujmom istražnih postupaka kako smo počeli, već sada bismo govorili o konkretnim imenima. No, mislim da sada politika dirigira tempo istraga”, za koje navode se isto navodi da pripadaju bivšem ministru unutarnjih poslova Vlahi Orepiću.

Iz gore navedenog proizlazi osnovana sumnja da bi prijavljeni Andrej Plenković, zlorabeći položaj predsjednika Vlade Republike Hrvatske tj. moć koju ima kao premijer nad ministrima u Vladi RH,(ovlast razrješenja ministra), kao službena osoba tražio od druge službene osobe da se u slučaju kolokvijalno znanom i kao afera “Agrokor” ne provedu sve službene istražne radnje te da se ne primjenjuju ovlasti policije, točnije “uhićenje”, a kako bi se ostvarila korist utjecanjem na lokalne izbore i kandidate na istima.

Stoga, pošto kao podnositelj smatramo da se iz navoda bivšeg ministra Orepića proizlazi osnovana sumnja u počinjenje kaznenog djela, predlažemo Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta poduzeti sve zakonom predviđene radnje kako bi ispitao postojanje ovog kaznenog dijela.

Predlaže se USKOK-u:

• pribaviti časopis Globus s predmetnim intervjuom
• ispitati Vlahu Orepića u svojstvu svjedoka.

S poštovanjem

Redakcija Portala.sh prenosi stavove i tekstove koji otvaraju bitne teme za budućnost Republike Hrvatske.

242 komentara

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Više u kategoriji Pravosuđe

Popularno

To Top