Pratite nas

Slobodna Hrvatska podnijela prigovor na odbijanje kaznene prijave protiv Martine Dalić i traži ostavku Danijele Raspović Tomac

Fotografija: Flickr.vlada.hr

Nada Tušak

Slobodna Hrvatska podnijela prigovor na odbijanje kaznene prijave protiv Martine Dalić i traži ostavku Danijele Raspović Tomac

Slobodna Hrvatska podnijela je Prigovor USKOK-u na sablažnjivu političku odluku u tzv. aferi Hotmail u odnosu na kaznenu prijavu protiv bivše ministrice Martine Dalić. Isti Prigovor podnosi se u okolnostima javne objave rješenja USKOK-a u medijima, ali i  nedostave istog rješenja Slobodnoj Hrvatskoj.

Puno je čudnih okolnosti u predmetu “Hotmail” no sve se svodi na politiku, te je iz toga razloga Prigovor osim stručne i političke naravi. Javnosti dostavljamo na uvid Prigovor upravo zbog tih političkih okolnosti, kako bi znala da mi USKOK-ovu “pričicu” nismo “popušili”.

Prigovor Kolegiju Ureda temeljem čl 28 st.1 Zakona o Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta glasi:

Podnosi se prigovor u zakonskom roku na Rješenje Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (dalje Ured) pod brojem K-US-189/18 od 18. lipnja 2018., jer isto Rješenje nije temeljeno na zakonu i činjenicama već na politici.

Javnosti, a time notorno i Uredu je dostupno Rješenje vlastoručno potpisano po sada bivšoj podpredsjednici Vlade RH i ministrici gospodarstva poduzetništva i obrta Republike Hrvatske u kojima ista službeno u ime ministarstva iznosi da ministarstvo nema informacija o bilo kakvom osnivanju i radu stručne skupine za izradu Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, u narodu poznatog kao Lex Agrokor, iz čega notorno prolazi da nije postojala nikakva službena i na zakonu utemeljena “stručna radna skupina” na koju se Ured apologetski višekratno poziva u obrazloženju svog Rješenja. DOKAZ: Rješenje Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta; KLASA: UP/I-008-02/17-01/07, URBROJ: 526-02-02-01-01/3-17-3, od 20.studenog 2017.g.

Kao što je Uredu poznato, da je postojala službena i na zakonu utemeljena “stručna radna skupina” nadležni ministar bi je službeno/formalno i zakonito osnovao na temelju odredbe članka 1.,članka 2.stavka1.točke 16. i članka 20. Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstva i drugih središnjih tijela državne uprave (NN 93/16 i 104/16) i naročito članka 33. Uredbe o načelima za unutarnje ustrojstvo tijela državne uprave (NN 154/11, 17/12 i 118/16), te bi postojao pisani trag.

Apologetski navodi o postojanju nekakve imaginarne i prigodne “stručne radne skupine” koja nije formalno osnovana i o kojem navodnom osnivanju i radu ne postoje apsolutno nikakvi službeni zapisi u ministarstvu, a koji navodi su se čudesno pojavili tek onda kada je u pitanju kaznena odgovornost, bi svatko neovisan o politici promatrao i ocijenjivao upravo i jedino kroz prizmu izbjegavanja kaznene odgovornosti tj. zapriječene kazne i zavaravanja napaćene hrvatske javnosti te onih tričavih 500 milijuna kuna “izvučenih” iz Agrokora.

Iz Kaznene prijave proizlazi da bi prijavljena Martina Dalić kao dužnosnik raspolagala povlaštenim informacijama o stvarnom stanju unutar tvrtke Agrokor (bitno različitim od informacija dostupnih dioničarima i vjerovnicima), te da bi prijavljena Martina Dalić povlaštene informacije proslijedila drugim neovlaštenim osobama od milja u narodu znanim kao “Borg”.

Providnošću zakonodavca, u Kaznenom zakonu čl. 259 vrlo lijepo i precizno piše, vezano za “dužnosnika” koji raspolaže povlaštenom informacijom: “2. tko neovlašteno otkrije, priopći, preda, ili na drugi način učini dostupnom povlaštenu informaciju drugoj osobi …kazniti će se…” Dakle, za ostvarenje obilježja navedenog djela notorno je, prema zakonodavcu, potrebno samo ovlašteno raspolagati s povlaštenom informacijom i dati informaciju drugoj osobi koja je nije ovlaštena imati i ništa više, nikakva materijalna korist, ništa…

Ekskulpirajuće konstrukcije o navodnom uvjetu obilježja “imovinska korist” za ostvarenje kaznenog djela iz čl.259 st.1 i 2. govore o političkoj osnovi Rješenja Ureda jer je teško povjerovati da bi radno sposobni akademski građanin s diplomom pravnog fakulteta imao zapore u čitanju i razumijevanju pročitanog zakonskog teksta, a naročito zaposlen u pravosudnoj instituciji kao što je Ured.

Napominjemo da je u narodu Rješenje Ureda u ovom predmetu doživljeno kao brutalno sramoćenje Ureda te je dodatno i teško narušilo gotovo nepostojeće, ostatke ostataka,  povjerenja građana u institucije pravne države. Građani su do sada čuli svašta; od “novac nije imovina” preko “prst u anusu je rukovanje” do “sinkope” i drugog, ali to ne znači da su građani isto i prihvatili vjerodostojnim.

Tko je u javnosti povjerovao da bivša ministrica Dalić nije raspolagala povlaštenim informacijama i da iste povlaštene informacije nije proslijedila neovlaštenim osobama, i da bi navodna “stručna radna skupina” radila po finim restoranima i “službeno” komunicirala neslužbenim Hotmail-om !?

Neumreženi građani zbog bagatelnih djela “gule” zatvor, zbog nečije tvrdnje bez dokaza uobičajeno dobiju na poklon 30 dana istražnog, a u predmetu bivše ministrice Dalić magična “stručna radna skupina” koja nije ni formalno osnovana? Uostalom zašto je ono bivša ministrica Dalić dala ostavku, da se nije zabunila ? Ma koga vi “farbate”?

Zaključno, predlažemo Kolegiju Ureda ponovno razmotriti sve navode iz kaznene prijave protiv bivše ministrice Martine Dalić, a naročito u svezi čl. 259 KZ-a, bez pogleda kroz prizmu politike već samo i jedino na osnovu činjenica i zakona.

Koristi se prigoda i poziva se gospođu Danijelu Raspović Tomac da podnese neopozivu ostavku na poziciju u Uredu.

Supredsjednik

Ivan Pokupec, mag. rel. ped. i kateh.

Nastavi čitati
Preporučamo
163 komentara

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Više u kategoriji Nada Tušak

To Top