Pratite nas

Tko će suditi Maji Šupe i stotinama sličnih?

Fotografija: Freepik

Ivan Pokupec

Tko će suditi Maji Šupe i stotinama sličnih?

“Ovo suđenje nije cirkus”, odrješito je prije samo par dana rekla sutkinja Maja Šupe i jučer presudom Tomi Horvatinčiću – skočila u usta.

Nisam pravni stručnjak i ne uzimam si za pravo procjenjivati u kojoj je mjeri Horvatinčić kriv. Tko zna, možda je činjenica da je čovjek u prometu ubio četiri, a teško ozlijedio jednu osobu samo prokleta nesreća. Netko će reći: svemir je morao doći u ravnotežu nakon proklete sreće koju je isti imao u suradnji s institucijama na poslovnom planu.

Iako mu krivnja za ubojstvo nije dokazana, on je nepobitno dokazao da hrvatsko pravosuđe jest cirkus. I to nezapamćeni. Kada bismo išli analizirati kaznena djela tajkuna i članova njihovih obitelji te kazne koje su dobili uspoređujući ih s prekršajima koje čine kastinski niže rangirana bića zvana “obični građani” – srušili bismo portal.

Zato ću istaknuti samo činjenicu da je još 2015. na profilu Stipe Petrine osvanula prognoza koja je sutkinju Šupe okarakterizirala kao nemoralnu osobu koja će osloboditi Horvatinčića. Tada je protiv Petrine donesena brzinska presuda koja mu je s računa izbila 50.000 kuna za odštetu sutkinji koja po vlastitim riječima – ne odgovara javnosti.

Hoće li sada kada je ispalo da je bio u pravu, Petrini biti vraćen novac? Hoće li njemu biti isplaćena odšteta?

I još važnije pitanje – tko će suditi Maji Šupe ili nadležnima u slučaju također svježe nevinih Srećka Ferenčaka i Petra Turkovića? Tko kontrolira moguću samovolju sudaca u Hrvatskoj? Ako nisu odgovorni javnosti – kome kao djelatnici u javnoj službi odgovaraju?

Slobodna Hrvatska se zalaže za izmjene zakona koje će omogućiti kazneni progon sudaca ukoliko im se dokaže nesavjestan rad. Ili bolje rečeno – nerad.

11 komentara

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Više u kategoriji Ivan Pokupec

To Top