Pratite nas

Tražimo obeštećenje žrtava Ovršnog zakona!

Fotografija: Slobodna Hrvatska

Ljudska prava

Tražimo obeštećenje žrtava Ovršnog zakona!

Danijel Galović ispred inicijative Ovršni Ustanak došlo je 1. veljače predati zahtjev ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću u Vladu RH kako bi se pomoglo blokiranim građanima jer su rekli da ništa od novog Ovršnog zakona još godinu dana, a radna skupina još nije počela s radom iako su prošla 3 mjeseca od kada je osnovana. Kao podrška ovoj inicijativi pred Saborom bili su Nenad Koljaja iz Udruge Ovršeni, Sead Braco Hasanović ispred Sabora hrvatskih Roma i manji broj građana. Nije se radilo o prosvjedu već o podnošenju ovog zahtjeva  Inicijative Ovršni ustanak saborskim zastupnicima:

ZAHTJEV  BLOKIRANIH I OVRŠENIH GRAĐANA SABORSKIM ZASTUPNICIMA

Poštovani zastupnici u Hrvatskom saboru,

kao suvereni građani tražimo od vas da razmotrite ovaj naš zahtjev s ciljem da tražite njegovo uvrštenje kao točke dnevnog reda na sjednici Sabora. Vaša je dužnost da budete glas građana u Saboru. Budući da se s donošenjem novog Ovršnog zakona odugovlači tražimo da ublažite posljedice sadašnjeg Ovršnog zakona i zato tražimo da donesete zakonske akte koji će sadržavati sljedeće:

  1. Deblokada računa građana i poslovnih subjekata
  2. Zabrana deložacija iz jedinog doma do donošenja novog Ovršnog zakona.
  3. Modaliteti otpisa duga s ciljem izlaska iz dužničkog ropstva
  4. Plan smanjenja troškova ovršnog postupka
  5. Plan obeštećenja građana žrtava sadašnjeg Ovršnog zakona

Mail sa zahtjevom MINUTA ZA BLOKIRANE GRAĐANE je poslan  svim saborskim zastupnicima. Minuta je vrijeme koje je bilo potrebno da zastupnik izađe pred  Sabor i preuzme zahtjev od građana s gore navedenih 5 točaka. Odazvali su se zastupnici Miro Bulj, dr. Ivan Lovrinović i Goran Aleksić kako bi primili građane koji su im uručili taj zahtjev sa svojim imenom i podacima na dnu.

Iako sve više javnih osoba predvođene sucem Mislavom Kolakušićem istupa u medijima kritizirajući ovakav Ovršni zakon, vladajući ostaju gluhi na sve apele građana ali i struke te se ovršenih, blokiranih i deložiranih sjete tek pred izbore. Mislav Kolakušić: “Ovršni zakon je put u dužničko ropstvo, genocidan je i štiti privatni biznis dijela odvjetnika i javnih bilježnika”“Sve države imaju ovršni zakon, samo Hrvatska ima 330 000 blokiranih građana te ga hitno moramo izmijeniti”.

Danijel Galović je mailom pozvao Predsjednicu  na Markov trg da podrži blokirane i ovršene građane. Ona to nije napravila te se oglušila na njihov apel iako je u svojoj kampanji izjavila: „Ne može se dogoditi da vama netko napravi ovrhu nad vašom jednom jedinom nekretninom“ (Kolinda Grabar Kitarović, 25. 2. 2015.) Ali umjesto brige za ovršene Predsjednica tuguje za “kraljem ovrha” Hanžekovićem te uz premijera Plenkovića otvoreno staje protiv vlastitog naroda.

Za njima niti malo ne zaostaje ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković koji otvoreno štiti ovakav Ovršni zakon, a radna skupina za izradu novog Ovršnog zakona se u 3 mjeseca sastala samo jednom te su time i ministar pravosuđa i njegovi suradnici pokazali da im 330 000 ovršenih građana ne predstavlja problem iako je 2011.godine do danas u Hrvatskoj je provedeno više od 7 milijuna ovrha, blokirano 1 milijun hrvatskih građana zajedno s njihovim članovima obitelji, par stotina tisuća građana napustilo Hrvatsku, samoubojstva, uništeno zdravlje i beznađe…

Gospodo iz Vlade i Sabora, ili vi mijenjajte Ovršni zakon ili ćemo mi promijeniti Vas na izborima!

Napisao: Goran Dolinac

Redakcija Portala.sh prenosi stavove i tekstove koji otvaraju bitne teme za budućnost Republike Hrvatske.

Komentiraj

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Više u kategoriji Ljudska prava

To Top