Pratite nas

Trebamo izmjene izbornog zakona

Fotografija: Phonto

Izbori

Trebamo izmjene izbornog zakona

Otvoreni smo i nadalje za svaku kontruktivnu raspravu i prijedloge. Ponovo ističemo, misao vodilja cijelokupnog idejnog prijedloga je ta da Sabor RH odlučuje o bitnim stvarima, o ratu i miru.

5 svibnja 2017.g Slobodna Hrvatska dala je na uvid javnosti i na javnu raspravu idejni prijedlog promijena izbornog zakona.

U prvih 24 sata tu objavu s anketom vidjelo je 100.000 ljudi putem facebook internet platforme. Neposredni povod za objavu idejnog prijedloga bila je nova saborska većina HDZ-a koju osiguravaju saborski zastupnici izabrani iz reda manjina, dijaspore i poneki pojedinac.

Idejni prijedlog temelji se na paroli; Jedna država, jednako pravo glasa, jedna izborna jedinica. Ustav RH čl 45 izrijekom navodi: “Hrvatski državljani s navršenih 18 godina (birači) imaju opće i jednako biračko pravo u izborima za Hrvatski sabor,…” ali prema izbornom zakonodavstvu i HDZSDP inženjeringu ako ste pripadnik manjine imate pravo birati svoje zastupnike koji zastupaju vaše manjinske interese, i ako živite izvan granica Hrvatske imate pravo na posebne zastupnike koji zastupaju vaše posebne interese.

Takve odredbe izbornog zakonodavstva dovode do situacija da tristotinjak pripadnika manjine bira jednog saborskog zastupnika dok je za većinu građana Hrvatske za jedno zastupničko mjesto protrebno i oko 15.000 glasova. Smatramo to suprotnim temeljnim ustavnim odrednicama.

Prijedlog Slobodne Hrvatske je da svi građani Hrvatske glasaju u jednoj izbornoj jedinici, bez obzira na nacionalnost ili mjesto boravka. Kako se time prijedlogom, zapravo ukidaju izborne jedinice liste za manjine i dijasporu, a radi zaštite prava manjina i dijaspore osnovala bi se insitucija posebnog pravobranitelja, kako za manjine tako i za dijasporu. Na svakoj kandidacijskoj listi birači bi mogli preferencijalno izabrati 5 kandidata kako bi se omogućila zastupljenost kandidatima iz manjih sredina. Broj zastupnika u Saboru bi se smanjio na 100. Interent rasprava koja je usljedila na trenutke je bila i burna, najvećim dijelom zbog dojma da se time ukida pravo glasa manjinama ili dijaspori. To naravno nije sadržaj idejnog prijedloga. Prijedlog je da svi koji imaju državljanstvo imaju pravo glasa ali pod apsolutno istim uvjetima. Tijekom rasprave pojedinci su predlaga vezati pravo glasa za plaćanje poreza i boravak u Hrvatskoj ali smatramo da to nije pravedno. Državaljanstvo je privilegija, to je članstvo “u klubu” koje van daje određena prava, a temeljno pravo državljana je pravo na glas na izborima, birati i biti biran. Netko može godinama raditi u Hrvatskoj, plaćati prirez i porez, ali i zbog prirode posla otići u inozemstvo, nema smisla da gubi pravo glasa. Vezanje biračkog prava uz plaćanje poreza isto nam nema smisla, jer ako je netko izgubio zaposlenje i samim time dohodak, što je vrlo često u Hrvatskoj, ne smije biti automatizmom i dodatno kažnjen gubitkom biračkog prava. Pitali ste zašto baš broj od 100 zastupnika. Iz razuloga što je to broj koji je potreban za osnivanje političke stranke, a stranka koja nema taj broj članova ne treba ni postojati.

Predloženo je u javnoj raspravi povećati broj preferencijalnih mandata i slažemo se sa tim, može ih biti 5, 10, 15, 20 .. tome i služi javna raspava da svatko da svoj prijedlog, te da se usavrši idejni prijedlog.

Otvoreni smo i nadalje za svaku kontruktivnu raspravu i prijedloge. Ponovo ističemo, misao vodilja cijelokupnog idejnog prijedloga je ta da Sabor RH odlučuje o bitnim stvarima, o ratu i miru.

Ne smije se dopustiti da jedan saborski glas, dobiven po “specijalnim” pravima odluči da naša djeca odu na ovo ili ono bojište. U pitanju su životi. Nedopustivo i smatramo suprotno ustavnim odrednicama da uvijet za saborski mandat nije sposobnost, znanje ili političko umjeće, već samo nacionalnost i/ili mjesto boravka građana. Tražimo dosljedno provođenje ravnopravnosti građana. Svi smo mi isti, građani Republike Hrvatske.

Redakcija Portala.sh prenosi stavove i tekstove koji otvaraju bitne teme za budućnost Republike Hrvatske.

3 komentara

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Više u kategoriji Izbori

To Top