Pratite nas

„Ugriz“ Ovršnog zakona je otrovniji od ugriza crne mambe

Nada Tušak

„Ugriz“ Ovršnog zakona je otrovniji od ugriza crne mambe

Na temelju Ovršnog zakona kojeg je donio Hrvatski sabor  i odluke Ministarstva financija Republike Hrvatske da ovrhe  provodi FINA koja ima ovlasti hladnog egzekutora hrvatskog naroda, oko 1 milijun građana Hrvatske je direktno egzistencijalno ugroženo takvom štetnom politikom.  U taj 1 milijun računamo preko 320 000 blokiranih i članove njihovih obitelji koji su direktno ugroženi tom blokadom.  Kao što Danijel Galović reče: “Stavili su nam omču oko vrata.”

HDZ i SDP su donijele i mijenjale Ovršni zakon koji izbacuje građane iz svojih domova i iz Hrvatske zbog duga koji vrtoglavo raste zahvaljujući troškovima ovršnog postupka, a naročito zateznim kamatama. Ovršni zakon  je u potpunosti postavljen tako da zadovoljava financijske interese javnih bilježnika, odvjetnika i vjerovnika, a na štetu dužnika koji ne mogu podmiriti ni troškove ovrhe, a kamoli osnovna dugovanja. Građani su duplo veće žrtve jer su dvostruko veći iznosi njihovih blokada  od kompletnog duga hrvatskog gospodarstva.

Broj blokiranih se nešto smanjio za jedno manje od 10 tisuća, „zahvaljujući“ prije svega iseljavanju iz  Hrvatske. Taj egzodus je poprimio dimenzije biblijski razmjera pa demografi ističu da u tako kratkom roku nikad do sada nije zabilježen toliko velik odljev stanovništva iz Hrvatske što bi moglo imati pogubne posljedice za budućnost Hrvatske. Vlada RH vodi udvorničku politiku prema EU pa je vrlo susretljiva prema imigrantima koji useljavaju u Hrvatsku nudeći im 2 godine plaćenih režija i stanarine ako se dosele, a istovremeno je bezdušna prema hrvatskim građanima koje deložira zbog duga od par stotina kuna, a o plaćanju režija i stanarine mladim obiteljima kako bi ih zadržali u Hrvatskoj  niti ne razmišlja. Jesmo li postali građani drugoga reda u svojoj vlastitoj zemlji?

Iako je broj blokiranih  opao njihov dug  je  još više porastao jer je veći od 42 milijardi kuna, a dnevno raste za nevjerojatnih  2,2 milijuna eura! U protekloj godini s blokiranih računa građana naplaćeno je 7,6 milijardi kuna, a prema podacima Financijske agencije – FINE od početka 2011. do kraja rujna 2016. godine naplaćeno je 116 milijardi kuna raznih dugova s računa poduzeća i 34,4 milijarde kuna s računa građana. Ekonomski stručnjaci su  do sada često naglašavali  da ovakvih trajnih blokada računa građana i poduzeća nema nigdje u svijetu. Tako nešto se drugdje  radi samo prema mafiji.

Kako Ministarstvo financija zamišlja da će se blokirani građani i poduzeća oporaviti i vratiti dug  je čisti misterij! Jedino iseljavanjem. Ono što je svakom jasno je da su i građani i poduzeća  pod blokadom jednostavno paralizirani gore nego da su  pretrpjeli ugriz crne mambe. Bez protuotrova ugriz ove zmije je za čovjeka u pravilu smrtonosan. Ako čovjek kojeg je ugrizla mamba primi protuotrov 86% je vjerojatnost da će preživjeti, dok kod blokiranih vjerojatnost izlaska iz blokade  je svega oko 10% jer je oko 90% blokiranih u trajnoj blokadi duže od godinu dana i u stanju dužničkog ropstva. Blokirani građanin ima više šanse za preživljavanje kod ugriza  crne mambe nego u Hrvatskoj pod blokadom računa.

Kad pitate blokiranog koliko mu je narastao dug za par godina pod blokadom, koliko je trenutno  ukupno dužan, teško da ćete dobiti bilo kakav odgovor osim da ne zna. On doista ne zna koliko iznosi njegov ukupan dug jer da bi ga saznao mora otići u FINU da mu ona izračuna i naplati printanje  15 kn po stranici. Ako ima 5-10 stranica za printati lako je izračunati koliko ga ta informacija stoji. Blokiranom je ta cifra ionako suvišna za znati jer sa svojim skromnim prihodima ni  na početku blokade nije  mogao platiti dug i troškove blokade, a još zatezne kamate da ne spominjemo! Ako vam kažemo da dug od 6.000 kn za par godina naraste preko 10 puta zbog zateznih kamata onda vam  je sve jasno.

Dok ekonomski stručnjaci uzalud ističu da ne smiju  postojati trajne blokade jer takvi blokirani građani i poduzeća gube ekonomsku sposobnost, naša Vlada i Ministarstvo financija se na to ne osvrće. Također se pitaju  zašto se zatezne kamate naplaćuju prije glavnice i redovnih kamata? Zašto se prvo ne bi naplatila glavnica jer je svrha blokade bila upravo naplata glavnice? Zašto se ne  bi dužnicima omogućila otplata duga tako da se prvo podmiruju redovne kamate ako su tražbine iz mjesečnih anuiteta po kreditima i glavnica, pa tek nakon toga išla naplata zateznih kamata, koje tijekom ovršnog postupka i dalje teku na ostatak duga? Također napominju da ni jedan zakon ne spominje redoslijed naplate tražbine nakon naplate troškova ovršnog postupka i drugih troškova da bi se  tek na kraju  naplatila glavnica. Kad bi se prvo naplatila glavnica, a na kraju zatezne kamate dug se ne bi gomilao i blokirani ne bi upadali u trajno dužničko ropstvo bez nade da iz njega ikad izađu. Redoslijed otplate duga je vrlo bitan. Dovoljno je reći da zatezne kamate čine oko 50% duga blokiranih tj. oko 21 milijardu kuna budući da, kao što smo već spomenuli, ukupni dug blokiranih je 42 milijarde kuna sa stalnom tendencijom enormnog rasta. I još  da napomenemo da je glavnica duga tek oko 8 milijardi kn, dakle 5 puta je manja od ukupnog duga.

Imajmo na umu da zbog svih žrtava koje je „pokosio“ ovaj Ovršni zakon i izdajnička vladavina političkih elita iz HDZ-SDP osovine i njihovih priljepaka,  moramo donijeti Zakon o političkoj i gospodarskoj odgovornosti, kojim ćemo, ako ne  „osvetiti“ , onda bar udijeliti pravdu i zadovoljštinu potomcima onih koje ova štetna vladavina i Ovršni zakon nisu uspjeli poharati.

Komentiraj

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Više u kategoriji Nada Tušak

To Top