Pratite nas

Uime alergičara i astmatičara počnite provoditi naredbu o obaveznom uklanjanju ambrozije!

Fotografija: Nada Tušak

Nada Tušak

Uime alergičara i astmatičara počnite provoditi naredbu o obaveznom uklanjanju ambrozije!

Poslovica kaže: “Bolje spriječiti nego liječiti.“ U Hrvatskoj to ne vrijedi za uklanjanje ambrozije koja se svake godine navodno širi na 25 km novih površina, kao niti za mnoge druge stvari. Sad je ambrozija u punom cvatu. Misli li itko na alergičnu djecu? A o kvaliteti života alergične osobe da ne govorimo!

Na temelju članka 50. točke 3. i 7., a u svezi sa člankom 5., člankom 6. stavkom 1. i 3. i člankom 65. Zakona o biljnom zdravstvu (»Narodne novine« br. 75/05), izdana je naredba o poduzimanju mjera obaveznog uklanjanja ambrozije (Ambrosia artemisiifolia L.) koju je izdalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva.  Zakonom je propisano da će se novčanom kaznom od 500 do 1000 kuna kaznit će se fizička osoba. Od 1200 do 2500 kuna za neuništavanje ambrozije kaznit će se fizička osoba – obrtnik, dok će pravna osoba platiti kaznu u visini od 2000 do 7000 tisuća kuna. Sve je to mrtvo slovo na papiru jer fitosanitarna inspekcija kaže da nema ljudi koji bi provodili nadzor nad pridržavanjem te naredbe. Nema upozorenja, nema edukacije o štetnosti ambrozije i važnosti njenog uklanjanja, ne postoji svijet o patnjama alergičara.

Koliko je cvatnja ambrozije u kolovozu utjecala na napad astme koji je imao Matteo Ružić možemo samo pretpostaviti. Koliko treba žrtava neuklanjanja ambrozije da kažemo DOSTA i da se nešto poduzme? Bob Dylan u svojoj pjesmi „Blowing in the wind“ pjeva da je odgovor odnio vjetar.  Zbog sve većeg broja oboljelih moramo naći odgovor jer zdravlje nema cijene. Ambrozija se otela kontroli već odavno. Ipak kad se male ruke slože sve se može!  U vrijeme cvatnje dok pelud svud leprša, nije dobro   uklanjati ambroziju  je jer se tako samo šire čestice, ali kad bi se to radilo bar dva mjeseca ranije rezzltati ne bi izostali. Hoćemo li išta više naučiti kako bismo nagodinu bili odgovorniji pitanje je sad.

Nastavi čitati
Preporučamo
159 komentara

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Više u kategoriji Nada Tušak

To Top