Pratite nas

USTAŠE I PARTIZANI SU OUT, IMAMO NOVU KOST ZA GLODANJE

Ivan Pokupec

USTAŠE I PARTIZANI SU OUT, IMAMO NOVU KOST ZA GLODANJE

I intelektualno najjednostavnijem čovjeku je jasno da mjere kojima je zaustavljeno ionako slabašno gospodarstvo neće proći bez teških i dugotrajnih posljedica. Koronavirus možda neće odrediti sudbinu norveškog ili njemačkog naroda, ali dobar dio građana Hrvatske se dugo neće oporaviti od mjera Stožera.

To je primoralo uvijek pouzdanu temu “ustaše VS partizani” da sjedne na klupu za pričuve, a u ring je poslana “privatni VS javni sektor”.

Javni je predstavljao poslovično antipatični i ofucani uhljeb Vilim Ribić, čovjek koji vjerojatno ne bi podnio ni tri radna dana jedne medicinske sestre, policajca ili učiteljice.
U suprotnom kutu je simpatični poduzetnik Hrvoje Bujas, koji je na Ribićeve lamentacije o proletarijatu i buržoaziji reagirao kao i svaka druga psihički zdrava osoba – okretanjem očima.

Rezultat tog nokauta u trećoj sekundi prve runde je bio isti kao i uvijek u našem narodu: pumpanjem mesijanstva g. Bujasa i zahtjevima da postane premijer – ministar – predsjednik – kardinal…
(Jer spasitelj za sezonu 2018./2019., Mislav Kolakušić, je već zastarjela moda)

U toj ratnoj kakofoniji oko toga tko treba podnijeti teret krize, gotovo nitko se nije sjetio da postoji sektor koji nikada ne nosi nikakav teret i uredno broji profit, a pogotovo u vrijeme krize: onaj financijski.

Banke koje su odreda u stranom vlasništvu, (navodno državna) Financijska Agencija te one za utjerivanje dugova poput EOS Matrixa, B2 kapitala, Prima grupa – Prima Solventa, Prima Collect; APS Croatia, Svea Ekonomije, Cordylinea, Credit Expressa, Autus ulaganja…
posluju bez ikakvog oporezivanja.

Ovih dana je na to upozorio nezavisni saborski zastupnik Marin Škibola – najmlađi, ali i daleko najozbiljniji u trenutnom sazivu Sabora. U svom izlaganju je pozvao na oporezivanje financijskih institucija kao jednu od strategija ublažavanja posljedica gospodarske krize.

Kao laik po pitanju ekonomije po tom pitanju imam jedan veliki strah: životno iskustvo me uči da po leđima prvo dobije radnik, zatim šef, a gazda tek kada je prvi mrtav, a drugi u komi.

Drugim riječima, bojim se da bi porez uveden bankama na kraju opet platili klijenti, koji će se ionako prvi naći na udaru krize… Nekako ne vjerujem da bi naša Vlada gubila san zbog toga.

Nastavi čitati
Preporučamo
Komentiraj

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Više u kategoriji Ivan Pokupec

Popularno

To Top