Pratite nas

Vlada laže građane o poreznom rasterećenju pogodujući velikim igračima

Gospodarstvo

Vlada laže građane o poreznom rasterećenju pogodujući velikim igračima

U izvještaju o odlukama s 56. sjednice Vlade Republike Hrvatske objavljenom 14.9.2017. na web stranici Vlada RH možemo naći kontradiktorne podatke koji bacaju sumnju na vjerodostojnost rada Vlade  i istinitost njenih odluka.

Zanimljiv podatak je da su se porezni prihodi u državnom proračunu u 2017. godini povećali u odnosu na prethodnu godinu za 2,55%, odnosno za gotovo 817 milijuna kuna (točnije 816.856.208,37 kuna), dok je ministar Marić krivo naveo da se taj prihod povećao za 2,4%. Zatim je ustvrdio da porezna reforma odlično funkcionira i da su građani rasterećeni smanjenjem poreza na rad i na dobit, a potom je naveo da su se prihodi od poreza na dobit u prvoj polovici ove godine povećali za 16,5% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Izostavio je spomenuti da su se prihodi od poreza na nesamostalni rad (rad u poduzećima, dakle uobičajen radni odnos zaposlenika u javnoj ili privatnoj tvrtki) smanjili za skoro 10%, dok su se prihodi od poreza na samostalne djelatnosti (odnosi se na one koji pokušaju sami pokrenuti neki posao kao samozaposleni pojedinci ili poduzetnici) povećali za više od 10%, što može dovesti do zaključka da se poreznom reformom hrani državni aparat (a time i uhljebi unutar istog) te podržavaju velike tvrtke kao Agrokor, dok se dodatno porezno opterećuje, a time i obeshrabruje građane koji pokušavaju samostalno raditi da prehrane sebe i obitelj, kao i nove poduzetnike koji pokušavaju pokrenuti vlastitu tvrtku.

Koji zaključak možemo izvući iz navedenih podataka? Dok se formalno deklariramo kao kapitalistička zemlja sa slobodnom tržišnom ekonomijom, koja bi shodno tome trebala poticati građane na samostalan rad i poduzetništvo, Vlada i dalje poreznom politikom potiče socijalistički model države rasterećenjem zaposlenih u javnom sektoru. Drugim riječima, Vlada hrani svoje uhljebe te pritom umiruje ostale radnike u javnom i privatnom sektoru da se ne bi pobunili dajući im mrvice dok im uzima sve više kroz PDV i druge namete. Nadalje, Vlada tako potiče i neoliberalnu ekonomsku paradigmu jer pogoduje velikim tvrtkama nauštrb malih, s obzirom da ista pravila (kako porezna tako i zakonska) ne vrijede za velike i male tvrtke. Da se nadovežemo na tvrdnju da Vlada građanima daje mrvice, a uzima više na druge strane, ministar Marić naveo je i da je „najizdašniji prihod“ od poreza onaj od PDV-a, koji se povećao za 4,6% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što opet pobija tezu o poreznom rasterećenju svih građana.

Za kraj možemo zaključiti da Vlada javnosti prezentira krive zaključke izvlačenjem pojedinih brojki iz konteksta i prikazujući ih kao porezno rasterećenje građana, dok sagledavanjem cjelokupnog financijskog izvješća dostupnog na web stranici vlada.gov.hr dolazimo do realne slike koja navodi na potpuno drukčiji zaključak.

Redakcija Portala.sh prenosi stavove i tekstove koji otvaraju bitne teme za budućnost Republike Hrvatske.

39 komentara

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Više u kategoriji Gospodarstvo

To Top