Pratite nas

Za presude generalu Slobodanu Praljku i ostalim osuđenim generalima HDZ snosi najveću odgovornost!

Fotografija: Flickr, Vlada RH

Nada Tušak

Za presude generalu Slobodanu Praljku i ostalim osuđenim generalima HDZ snosi najveću odgovornost!

Haaški tribunal je završio s radom. Donošene su  presude koje su dodatno uznemirile duhove u Hrvatskoj i okolnim zemljama. Slobodna Hrvatska izriče stav da su presude osumnjičenim Hrvatima u Bosni i Hercegovini rezultat promašene politike HDZ-a prema BiH tijekom rata. Također odbacuje tvrdnje da je to presuda Hrvatskoj jer ona nije bila na optuženičkoj klupi već osumnjičeni sudionici ratnih zbivanja u BiH koji imaju konkretno ime i prezime. Osuđujemo sve ratne zločine koji su počinjeni na prostoru Hrvatske i Bosne i Hercegovine i nemamo namjeru riječima bilo koga amnestirati od odgovornosti.

Zna se u Hrvatskoj tko je u vrijeme rata kreirao i provodio politiku prema BiH, a to je bio HDZ kojeg smatramo glavnim krivcem za tu politiku. U vezi presuda osumnjičenim Hrvatima iz BiH u Haagu supredsjednik Slobodne Hrvatske Danijel Galović je izjavio: „Ne u ulazeći u samu optužnicu i presude koje su izrečene, mišljenja sam da zbog nesuradnje hrvatskih Vlada s Haškim sudom isti nisu niti imali mogućnost kvalitetne obrane o čemu smo se mogli osvjedočiti u brojnim komentarima i izjavama njihovih zastupnika i odvjetnika. Hvala HDZ i SDP ekipi koja će sada nakon ovakvih presuda iz svih oružja udarit po Tribunalu umjesto po sebi i svojim jaranima.“ Drugi supredsjednik Slobodne Hrvatske Ivan Pokupec je dodao: „Za ‘zahvaliti’ je HDZ-u i SDP-u za svaku osudu hrvatskim generalima. Veleizdajnici bili i ostali!“

Haaški sud punog naziva “Međunarodni tribunal za kažnjavanje osoba odgovornih za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava počinjena na području bivše Jugoslavije” osnovali su Ujedinjeni narodi, a Hrvatska je jedan od njegovih osnivača.  Taj sud je počeo s radom 1993. Kad je Hrvatski Sabor 1996. godine donio  Ustavni zakon o suradnji s Međunarodnim kaznenim sudom među prvim  Hrvatima koji su  1996. godine bili izručeni tom sudu bili su  Hrvati iz Bosne i Hercegovine, između ostalih Dario Kordić i Tihomir Blaškić, a u Haag ih je ispratio Miroslav Tuđman.  Za šestorku u kojoj se nalazio i general Slobodan Praljak podignuta je optužnica za ratne zločine 2004., a Ivo Sanader ih je izručio u Haag 2006., opet jedan HDZ-ovac. Dodajmo ovoj ‘eliti’ izdajnika i bivšeg predsjednika Stjepana Mesića koji je Haškom tribunala pribavio krunske dokaze protiv generala Slobodana Praljka – Tuđmanove transkripte. Uz spomenute  dodajmo i sve sljedeće Vlade RH uključujući i Vlade SDP-a, kao  i naše tužilaštvo koje je povlačilo krive poteze ili nije na vrijeme odradilo sve što je trebalo.

Haaški sud je trajao nevjerojatne 24 godine između ostalog i zbog dugotrajne procedure prevođenja brojnih dokumenata na engleski jezik. Postavlja se pitanje koliko je uopće bilo mudro osnivati takav jedan sud koji se mogao osnovati i na našim prostorima gdje ne bi bilo jezične barijere te zašto je uopće trebao jedan takav sud, ako imamo naše tužilaštvo i odvjetništvo. Protekle 24 godine suđenja na ovom sudu su doprinijele stvaranju ozračja da rat još traje što je ostavilo nesagledive štetne posljedice na političku scenu na ovim prostorima Europe koja je svako malo instrumentalizirala rat u svrhu stjecanja političkih poena.

Koliko je naše tužilaštvo tromo vidimo i iz popisa zločina nad Hrvatima i pripadnicima drugih naroda u Republici Hrvatskoj za koje nitko još nije odgovarao. Kao primjer navodimo zločin nad Hrvatima u selu Kostrići u Općini Majur kod Hrvatske Kostajnice koji se dogodio 15. studenoga 1991., a DORH je nad počiniteljima pokolja svih 16 Hrvata u tom selu podigao optužnicu u studenom 2017., dakle s nevjerojatnih 26 godina zakašnjenja! Što reći nad činjenicom da za zločine u Vukovaru još nitko nije odgovarao? Nažalost, ima još puno takvih primjera i u Hrvatskoj i u BiH.

Sad gledamo mučno – tugaljivu predstavu u režiji licemjera Plenkovića, HDZ-a i njima srodnih stranaka s ciljem da sa sebe speru odgovornost za promašenu politiku prema BiH, za promašaje kod osnivanja Haaškog suda, za izručivanje hrvatskih generala Haaškom sudu, za izdaju, za traljavu obranu na sudu, kao i za promašaje, tromost i neučinkovitost našeg tužilaštva. Nadamo se da to samosažaljavanje i okrivljavanje drugoga neće trajati desetljećima i da će se što prije prionuti na kreiranje nove politike u interesu Hrvata u BiH kojih je sada za jednu trećinu manje nego 1991. Nadamo se  da će se što prije krenuti u osmišljavanje  kvalitetnijeg rada DORH-a i hrvatskog pravosuđa, kao i da će se  prestati s manipulacijom da se radi o presudi Hrvatskoj i svim Hrvatima, a ne presudi pogrešnoj politici u BiH i presudi njenim akterima.

Zakašnjela pravda je poput nepravda za sve žrtve i ožalošćene bez obzira na kojoj su se strani nalazili u vrijeme sukoba. Ova dugotrajna suđenja i  presude Međunarodnog suda u Haagu su dodatno uzburkale strasti među narodima Balkana koji su donedavno ratovali, a koji se danas susreću s istim problemima: gospodarsko zaostajanje, nezaposlenost i iseljavanje mladih. Tako dok vidamo rane iz prošlosti gubimo iz vida mlade i njihovu budućnost. Zato poručujemo da je potrebno  graditi novu politiku u interesu budućih generacija i poboljšanja međususjedskih odnosa i razumijevanja među narodima.

Nada Tušak

150 komentara

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Više u kategoriji Nada Tušak

To Top