Pratite nas

Zelena politika pod blokadom

Fotografija: Pexels

Ekologija

Zelena politika pod blokadom

Iz neslužbenih izvora saznajemo da je Todorić dobio kvotu za cijelu Hrvatsku. Koliko uvozni lobiji i naftni lobiji stopiraju ukidanje kvota nije lako provjeriti kao niti pozadinu cijele priče o uvođenju kvota u situaciji kad toliko električne energije uvozimo.

Najavljeno je poskupljenje električne energije i to u kolovozu kad imamo najviše besplatne sunčeve energije.

Dok druge zemlje obaraju svoje rekorde u korištenju alternativnih izvora energije, Vlada RH već godinama ima kvote kojima sputavaju naše građane u hvatanju koraka sa svjetskim trendom u vezi alternativnih izvora iskorištavanjem energije sunca i drugih izvora.

Dok je Njemačka još u lipnju 2014. prešla brojku od 50% u korist alternativnih izvora energije Hrvatska se već godinama nije makla s 1% -još smo uvijek u 99% slučajeva ovisni o konvencionalnim izborima energije pa je unatoč trendu u svijetu i prirodnim prednostima Hrvatska je na samom začelju država u Europi u odnosu na konvencionalne izvore.

Glavna prepreka su i kvote koje dodjeljuje Vlada RH, nepostojanje nikakve energetske strategije razvoja koja će uključivati energetsku samodostatnost i neovisnost i Hrvatske i njenih građana.

Od stručnjaka samo čuli da je proizvodna električne energije samo za svoje potrebe još kratkoročno neisplativa zbog ulaganja i visokih poreza. Nekoliko tisuća naših građana je prije 5-6 godina željelo postati povlašteni proizvođač energije pa su sklopili ugovor s HROTE (Hrvatskim operaterom tržišta energije) kako bi izgradili svoju vlastitu sunčevu elektranu. Sukladno Pravilniku o jednostavnim građevinama i radovima treba sklopiti Ugovor ili predugovor o priključenju na elektroenergetsku mrežu s HEP-Operatorom distribucijskog sustava d.o.o. čime se stječe i pravo na otkup električne energije po poticajnoj cijeni. Da stvar bude gora avansirali su firmi za postavljanje tih panela svaki po 9000 kn još 2012. Niti nakon 5 godina paneli nisu postavljeni, novci nisu vraćeni, a firma je u međuvremenu likvidirana. Čuli smo od pojedinaca da se ne usude podići tužbu jer bih ih sudski troškovi mogli doći i više, a budući da ta firma više ne postoji teško da će moći doći do svog novca taman i da dobiju sud. Firma koja je trebala izvesti radove nije mogla pristupiti postavljanju panela jer Vlade RH koja nije odobrila kvote za solarne panele. Da bi apsurd bio još veći Hrvatska uvozi oko 40% električne energije pa bi joj trebao biti interes odobriti kvote kojima bi se omogućilo preuzimanje proizvedene energije pa se te kvote čine krajnje nerazumnim potezom. Dakle, rješenje je u ukidanju kvota. Navodno sve je zapelo na Elektri koja je dužna preuzeti tu energiju koja ima problema i s pohranom viškova električne energije proizvedene u našim vjetroelektranama pa ih navodno pohranjuje u talijanskoj elektromreži.

Građani su se pokušali obratiti Vladi RH da ukine kvote, ali bezuspješno. Mnogi od njih su se bacili na čitanje zakona i pravilnika jer nemaju čime platiti skupu pravnu pomoć i smatraju da u Hrvatskoj treba postojati institucija koja bi zastupala ili upućivala građane kao se postaviti prema vladi i ministarstvima jer su u nemilosti što se tiče odluka vlade.

A što je s kvotama koje su ispucane? Iz neslužbenih izvora saznajemo da je Todorić dobio kvotu za cijelu Hrvatsku. Koliko uvozni lobiji i naftni lobiji stopiraju ukidanje kvota nije lako provjeriti kao niti pozadinu cijele priče o uvođenju kvota u situaciji kad toliko električne energije uvozimo. Nemamo energetsku neovisnost, a kao što vidimo Vlada se niti ne trudi previše oko toga, a se građani ionako ne bune. Kad se još sjetimo da smo domovina Nikole Tesle onda nije niti čudo što neki kažu da smo Apsurdistan

Redakcija Portala.sh prenosi stavove i tekstove koji otvaraju bitne teme za budućnost Republike Hrvatske.

118 komentara

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Više u kategoriji Ekologija

Popularno

To Top