Pratite nas

EPOHA PLASTIČNOG OTPADA ZAVRŠAVA KADA MI TO ODLUČIMO!

Ekologija

EPOHA PLASTIČNOG OTPADA ZAVRŠAVA KADA MI TO ODLUČIMO!

Problem odlaganja i recikliranja otpada poprima sve veće razmjere. Plastika je među vodećim problemom i o tome se govori desetljećima no ne rješavaju se problemi ni u približno prihvatljivoj mjeri.

Apsurd je što rješenja postoje, no ona su premalo zastupljena za sada i to je nešto na čemu bismo doista morali ozbiljno poraditi. Problem je eskalirao, ali korištenjem inovativnih i svjetski priznatih tehnika bi se problem riješio kroz jednu generaciju. 


Ne radi se samo o estetskom problemu, oku ružnom, već i o tome kako je ovakva razina nebrige oko zbrinjavanja plastičnog otpada i opasna za zdravlje.


Ne uništavamo samo prirodu i nedužne životinje, to itekako utječe i na čovjeka. Više od 270 zabilježenih životinjskih vrsta ugroženo je zbog zaplitanja u otpad, dok je kod više od 240 vrsta zabilježeno gutanje plastike.

Životinje i ljudi svake godine unose u tijelo sve više i više plastike kroz hranu i vodu. Učinci na zdravlje još uvijek su nepoznati, što predstavlja itekako veliku zabrinutost.

Plastika ima utjecaj i na klimatske promjene

Istraživanja pokazuju da će prema scenariju uobičajenog poslovanja ukupne emisije CO2 u cjelokupnom životnom ciklusu plastike do 2030. godine porasti za 50%, dok će se zbog neadekvatnog zbrinjavanja otpada i raširene prakse njegova spaljivanja čak utrostručiti.


Na nama je da preuzmemo odgovornost i prihvatimo objeručke riješenje koje isključuje zagađivanje i trovanje koje nastaje spaljivanjem primjerice.


Moderne tehnike moraju biti prihvaćene i zastupljene u nas, idemo li u korak s vremenom ili ne?

Odbacimo uobičajenu i štetnu praksu i okrenimo se kreiranju što ljepšeg i čišćeg okruženja.
To dugujemo prirodi,životinjama i naravno, budućim naraštajima.


Ne možemo im ovakav kaos ostaviti u nasljeđe, zar ne?

Nastavi čitati
Preporučamo
Komentiraj

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Više u kategoriji Ekologija

Popularno

To Top