Pratite nas

Fizičar Milan Perkovac – predlagatelj nove mjerne jedinice ‘boscovich’ (B)

Fotografija: Internet

Nada Tušak

Fizičar Milan Perkovac – predlagatelj nove mjerne jedinice ‘boscovich’ (B)

Predlagatelj nove osnovne mjerne jedinice za vrstu tvari pod nazivom ‘boscovich’ (B) je  Milan Perkovac sa svojim timom. Ta bi se  jedinica  trebala nalaziti na  etiketama svih proizvoda na svijetu. Proljetos je u Zagrebu održana tribina u sklopu ciklusa Eppur si muove posvećena toj mjernoj jedinici.  Na tribini su uz predlagatelja Perkovca bili dr. sc. Davor Pavuna, sveučilišni  profesor fizike na Švicarskom federalnom institutu za tehnologiju (EPFL) u Lausanne-i i dr. sc. Stipe Kutleša, znanstveni savjetnik na Institutu za filozofiju u Zagrebu i vrstan poznavatelj djela Ruđera Boškovića.  You tube sa spomenute tribine možete naći  pod nazivom Nova mjerna jedinica: boscovich.

Mjernu jedinicu boscovich je svojim desetljetnim radom na strukturnoj konstanti atoma osmislio mr. sc. Milan Perkovac, fizičar i predavač na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu, znanstvenik, aktivist i član stranke Slobodne Hrvatske. Spomenimo samo da je Perkovac konstruktor brojnih pogona tvrtke Rade Končar, posebno pretvarača koji pogone na tisuće liftova u Hrvatskoj i u svijetu, među kojima i liftove Ruske akademije znanosti i umjetnosti i Matematičkog instituta u Moskvi.  Osim toga on je zasnivač pretvarača iz kojega je kasnije nastao pogon novog zagrebačkog tramvaja, a njegova tvrtka je prije 25 godina proizvela i pogon ventilatora za dimnjak zagrebačke Elektrane-toplane na Trešnjevci, najviše građevine u Zagrebu i okolici, te se on u šali hvali da je dim te elektrane najviša reklama njegove zagrebačke tvrtke Drives-Control d.o.o. Po spomenutom možemo zaključiti da ga zapravo svi već „poznajete“.  Dodajmo još da je Perkovac izumitelj Pi – metra, uređaja za mjerenje Ludolfovog broja (broja Pi). Ako vam kažemo da je kao aktivista sudjelovao na više prosvjeda i na obranama od deložacija kao i dr. sc. Dražan Dizdar, glavni tajnik Slobodne Hrvatske,  onda smo vam razbili predrasude o znanstvenicima koji žive u nekom svom svemiru daleko od malih ljudi, ako ste ih imali do sada.

Ukratko o novoj mjernoj jedinici ‘boscovich’ (B)

Budući da se Perkovac bori za priznavanje vrste tvari kao nove fizikalne veličine, što je za ugled Hrvatske od velike važnosti, donosimo vam ukratko nešto više o tome:

Nakon do sada poznatih 7 osnovnih fizikalnih veličinaduljina (m), masa ( kg), vrijeme (s), jakost električne struje (A), termodinamička temperatura (K), svjetlosna jakost (cd) i količina tvari (mol), mogao bi svijet dobiti osmu jedinicu za mjerenje te fizikalne veličine koja jedinica bi se zvala ‘boscovich’ (B) do koje je došao tim hrvatskih znanstvenika na inicijativu mr. sc. Milana Perkovca, dipl. ing-a.

Vrsta tvari predstavlja fizikalna svojstva neke pojave, tijela ili tvari koja se mogu kvantificirati mjerenjem. Na koji način sada izmjeriti (ili mjerenjem utvrditi, odnosno uvidom opisati) da je neka tvar te i te vrste? Predložena oznaka za vrstu tvari (engleski: type of substance) jeste S, od ‘substance’ ili također od pojma Soddyjev broj, prema istraživaču Frederick-u Soddy-ju, koji je otkrio supstance nazvane izotopi. Nakon provedenih istraživanja predlaže se da jedinica boscovich (B) bude izraz B=1/(2s02)=0.007295356, koji je zasnovan na strukturnoj konstanti atoma s0=8,278692517066260.” (više u  članku:  https://doi.org/10.4236/jmp.2017.83027).

“Za fizikalnu veličinu vrsta tvari predložena  jedinica je nazvana ‘bošković’ (latinizirano ‘boscovich’) u čast hrvatskog znanstvenika, isusovca, Ruđera Josipa Boškovića, koji je bio preteča suvremenog atomizma i pisac knjige Teorija prirodne filozofije, tiskane prvi put u Beču 1758. godine. Bošković prvi spominje vrste tvari, upravo one koje ovdje sada opisujemo i želimo ih izmjeriti. Zato Bošković zaslužuje da se ta jedinica za vrstu tvari nazove njegovim imenom”, pojasnio nam  je Perkovac.

Svjetska promocija jedinice boscovich (B) je i promocija Hrvatske

O važnosti njene promocije dodao je: “Za novu jedinicu boscovich (B)  važno je da kao takva bude od nekoga prihvaćena, pa čak i od sasvim malog broja ljudi.”

Naime, dobiti svjetsko priznanje osnovne mjerne jedinice, za koju sada Hrvatska ima iznimnu priliku jer su njeni znanstvenici, među njima i Milan Perkovac, prvi to predložili, je od ogromnog značaja za svaku zemlju. To je njezin ponos i prestiž. I baš zato su potrebni dodatni napori, jer se u tome natječu mnoge moćnije zemlje. Ako mi u tome uspijemo, pored mjerne jedinice mol, kojom se mjeri količinu tvari, mogli bismo dobiti i jedinicu boscovich koja mjeri vrstu tvari, odnosno kakvoću tvari. U budućnosti bismo npr. na svim etiketama mogli imati podatke o vrsti tvari, kako bismo točno znali što kupujemo i mogli donijeti odluku da neki proizvod želimo ili ne želimo kupiti, jer određene vrste tvari ne želimo konzumirati.

Prof. dr. sc. Ante Lauc je o ovom skromnom znanstveniku rekao: „Milan Perkovac je spreman živjeti u katakombi, jer mu neki fah idioti pripisuju da je šarlatan, a on je genije, dok su oni Liliputanci… samo ću dopuniti da kreiramo zajednicu utemeljenu na životu u ljubavi i SLOBODI.“

Promocija ove nove mjerne jedinice se nastavlja kako bi bila prepoznata i prihvaćena. Ovaj naš članak je skromni doprinos toj promociji  i znak  svesrdne podrške našem uvaženom članu stranke  i revnom aktivisti Milanu Perkovcu koji je prisutan na brojnim prosvjedima Slobodne Hrvatske.

Nastavi čitati
Preporučamo
360 komentara

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Više u kategoriji Nada Tušak

Popularno

To Top