Pratite nas

Počinje nova runda borbe za izmjene Ovršnog zakona

Fotografija: Slobodna Hrvatska

Ovršni Ustanak

Počinje nova runda borbe za izmjene Ovršnog zakona

Slobodna Hrvatska nastavlja kampanju za izmjene Ovršnog zakona.

Nakon što su određene izmjene Ovršnog zakona usvojene u Hrvatskom saboru, vrijeme je da se nastavi s reformom tog Zakona.

Izmjene koje su usvojene nećemo nazvati kozmetičkima, ali prvi i osnovni zahtjev Ovršnog ustanka pokrenutog u ožujku ove godine još nije ispunjen.

Taj zahtjev odnosio se na izmjenu nadležnosti za provedbu ovrha na temelju vjerodostojnih isprava i prebacivanje tih postupaka sa javnih bilježnika i FINE na sudove.

Najpozitivniji primjer racionalnog ovršnog sustava ima Slovenija u kojoj na ovršnim predmetima radi samo 6 sudaca i 50-ak sudskih službenika, troškovi postupka su minimalni, a odvjetnici su potpuno isključeni iz procesa prisilne naplate.

Na taj način je država omogućila vjerovnicima da se efikasno naplate, a dužnicima da ne budu opljačkani kroz ovršni postupak.

Izmjenama u pogledu nadležnosti i informatizacijom čitavog ovršnog postupka građanima bi se uštedjele doslovno milijarde kuna, a pojedinim odvjetničkim kartelima bi se izbili ogromni, nepravedno stečeni profiti.

Jak odvjetnički lobij jedan je od glavnih uzročnika trenutnog Ovršnog zakona koji omogućava nesrazmjerno bogaćenje pojedinih umreženih odvjetničkih društava i javnobilježničkih ureda.

Slobodna Hrvatska će na tu temu pokrenuti nove akcije, a s ciljem što skorijeg prijedloga novog Zakona kojom će se sva sporna pitanja riješiti na korist pravne države i hrvatskih građana.

Redakcija Portala.sh prenosi stavove i tekstove koji otvaraju bitne teme za budućnost Republike Hrvatske.

159 komentara

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Više u kategoriji Ovršni Ustanak

Popularno

To Top